A tavasz beköszöntével megjelentek a színpompás és illatos növények, virágok. Egy kis hobbi virágkötészettel igazi jó idő-csalogató ajtódíszt készíthetünk magunknak.

Virágkötészet otthon

A kertészkedés és a természet ajándékaival való elfoglaltságok mind javítják a közérzetünket. Ha nincs saját kertünk, akkor is élvezhetjük a tavaszi virágok nyújtotta kellemes kikapcsolódást. A virágkötészet egy olyan hobbi, melynek során sok természetes és szemet gyönyörködtető anyaggal dolgozhatunk, munka közben pedig körbe lenghet minket a friss virágok illata. Előhozhatja belőlünk a kreativitást, és könnyen bevonhatjuk a munkába a család kisebb-nagyobb tagjait is. Ha valaki nem tud például szépen rajzolni, az is bátran kipróbálhatja a virágkötészetet. A végeredmény pedig minden hazatéréskor örömet fog szerezni; sőt a szomszédok tetszését is elnyeri, hogy szépítjük a lakókörnyezetünket. Tekintve a minőségi ajtódíszek árait, egy kézzel készült igényes darab ajándéknak sem utolsó. Ha lehetőségünk van rá, akkor alkossunk a szabadban, az erkélyen vagy a kertben. Milyen eszközök kellenek az otthoni virágkötészethez?

Virágok, szalagok, és még sok minden más

Természetesen szükség lesz virágra. Sokra. Tavasszal beszerezhetünk friss vágott virágokat is, esetleg szép száraz növényeket és terméseket. Nézzünk szét a kertben és legyünk nyitottak, így kevesebb alapanyagot kell majd megvásárolni. Valaki szívesebben dolgozik művirágokkal, amik kétségkívül tartósabbak tudnak lenni. Akár ajtóra, asztalra, falra készítünk növénydekorációt, szükségünk lesz egy stabil alapra. A virágkötészeti- és hobbi oldalakról sokféle alakú és anyagú koszorú alapot rendelhetünk. Vesszőből vagy fűzfaágakból magunknak is fonhatunk. De választhatunk kaspót, cserepet vagy rózsaboxot is. Egy régi képkeret is kreatív kiindulópontként szolgálhat, esetleg egy vékonyabb falemez is. Ha élővirágot használunk, és szeretnénk hosszú távon csodálni, akkor vizes oázisba tudjuk majd belehelyezni őket. A száraz oázis is hasznos, könnyű beletűzdelni a különböző díszeket. Amikre még szükségünk lehet: juta- és vászon szalagok, csipkék, vetex anyagok, kerámia és fa díszítőelemek. Az összeállításnál szükség lehet ragasztópisztolyra és drótokra, madzagokra. A nagyobb vagy erősebb szárú művirágokat gyorskötőzővel is rögzíthetjük.

Ötletek ajtódíszhez

A fent említett anyagokon kívül bátran nyúlhatunk az otthon fellelhető apró holmikhoz is, újrahasznosítva a rég elfeledett kincseket. Horgolhatunk például apró színes virágokat, és egy kis zöld növényzettel kiegészítve vidám tavaszi ajtódíszünk lesz. Kiegészíthetjük a kompozíciót filcből vagy polifómból kivágott kis virágokkal, apró gyöngyökkel. A selyemvirágoknak is egyre nagyobb divatja van; önállóan vagy élőnövényekkel is jól mutatnak. Örök klasszikus tavasszal a barka, és trendik például a különféle pozsgásakból készült kreációk. Az apró feliratok még személyesebbé tehetik az összképet. Fordítsunk figyelmet a zöld levelekre, ágacskákra, hiszen a színes virágok mellett ezek adják meg az egységes összképet. További természetes anyagokkal, például fahánccsal, vesszőkkel, gallyakkal is kísérletezhetünk. Ha igazán profik akarunk lenni, akkor vegyük figyelembe az ajtó színét, és igazítsuk ahhoz az alapanyagokat. Egy sötét ajtón például csak úgy világíthat egy sárga vagy világos rózsaszín ajtódísz. Számos videót találni az interneten, amik lépésről lépésre végigvisznek a folyamaton. Ha már elkészült a bejárati ajtó „ékszere”, akkor nekiállhatunk az erkély falának, az ablakoknak, vagy asztalnak gyártani a tavaszváró díszeinket. Ha nincs is lehetőségünk a természetben kint lenni, az otthonunkba is behozhatjuk egy kis szeletét.

PM

Előző cikkCsendes kirándulások a természetben
Következő cikkTények, amiket nem tudtál az elhízásról