Nem mindenki kedveli a magányos túrákat a kevésbé felkapott útvonalakon. Pedig a természet kegyes az ilyen kirándulókhoz, és sokkal többet mutat magából.

Nyugodt kirándulóhelyek

A népszerű kirándulóhelyeken jó időben sokszor rengeteg emberrel találkozhatunk. A történelmi várromok, szép kilátók, turistamagazinokba bekerült természeti látnivalók sokakat megmozgatnak. Néhány főbb túraútvonal különösebb látnivaló nélkül is igen népes tud lenni. Lehet úgy természetbe menni, hogy ne találkozzunk úton-útfélen kiránduló családokkal, tájfutókkal és zajos baráti társaságokkal? Fedezzük fel az eddig unalmasnak gondolt helyeket!

Mit csináljak a magányos természetben?

A kisebb népszerűség számos előnye közül csak néhány: érintetlenebb természet, szabadabban mozgó vadállatok és madarak, több vadvirág és zümmögő rovar, erdőzajos csend. Az ilyen magányos kirándulások – amikor csak magunkban vagy a párunkkal túrázunk – lehetőséget adnak a jobb megfigyelésre, alaposabb szemlélődésre. Talán olyan dolgokat is észreveszünk, amikről eddig elterelődött a figyelmünk. Több madárdalt hallhatunk, talán egyet-egyet meg is tudunk különböztetni a másiktól. Egy madarászkönyvvel és egy pléddel be is „épülhetünk”, és remek magányos madarászatot csaphatunk. Ha nagyobb vadakkal foglalkoznánk, remek nyomhatározókat találhatunk a neten, amik alapján a fiatalok is könnyebben meghatározhatják a gyakran előforduló állatok nyomait az erdei ösvényeken. Aki a növényeket szereti, annak a tavasz a legjobb választás a mezei gyógynövények megismerésére. Csodás az illatuk, és egy digitális vagy papír alapú határozóval tanulgathatjuk a neveiket. A gyógynövények gyűjtéséhez és alkalmazásához viszont alaposabb ismeretekre van szükség. De kereshetünk és meghatározhatunk rovarokat, különleges fafajokat, kőzeteket, terméseket és hamarosan pillangókat is. Ezeknek az alaposabb megismerése mind egy-egy különleges utazás a minket körbeölelő természet titkaiba. Kiegészíthetjük még ezt természetfotózással, akár csupán egy jobb kamerájú telefonnal felszerelkezve. Ha magunkkal viszünk egy skiccfüzetet vagy egy festőállványt felszereléssel, megidézhetjük a kosztümös filmek egy klasszikus jelenetét. Nem mellesleg, talán egy eddig rejtve maradt képességünk is felszínre kerül. Modell lehet a természetben bármi: egy formásabb kő, egy nyugodtabb állat, a pihenő kiránduló társunk, vagy egy lehullott falevél. Ennél egyszerűbb, de ugyanolyan tartalmas szórakozás egy jó könyvvel letelepedni egy magányos fa alá a mező közepén, vagy a csörgedező patak hűs partján. Sokan úgy vannak vele, hogy még a párjukkal való eszmecsere is mélyebb tud lenni egy ilyen túra alkalmával, egy csendes erdei ösvényen. A magányos elmélkedésről nem is beszélve. Mind-mind olyan tevékenység, amit nyüzsgő kirándulócélpontoknál nehéz lenne megvalósítani. Hogyan találhatunk ilyen helyeket magunknak?

Nézz szét a környékeden!

A legtöbb falu és város szélén és külterületén vannak kevésbé felkapott, de szép helyek. A hobbikertek környéke valószínűleg tavasszal igen forgalmas, de tőlük kicsit távolabb már érdemes keresgélni. Szinte minden település mellett van legalább egy tanösvény, amit a táblák felállítása óta nem sokan látogattak. Ha nem valami különleges dolgot mutat be, csupán a helyi élővilágot, vagy egy korábban a helyiek által űzött hagyományos szakmát, akkor ez lesz a mi helyünk. A legtöbb falunak van horgásztava, amik, bár sokszor le vannak zárva, a kerítésen kívüli környékük mégis számos mezei utat rejt. Az erdei patakok szintén sokszor futnak kisebb útvonalak mellett. Sok szántóföld között szintén ígéretes ösvényeket találhatunk. A saját településünk honlapját, vagy a helyi turista egyesület oldalát átböngészve találhatunk ilyen célpontokat. Az online túratérképek szintén nagy segítségünkre lehetnek a keresgélésben. De ne feledjük: a cél nem az, hogy letérjünk a kijelölt utakról – ami felesleges veszélyeket rejthetne magában -, hanem inkább az, hogy kiszélesítsük a látókörünket, és legyünk nyitottabbak a közelünkben lévő szépségekre.

PM

Előző cikkHome office trendek az íróasztalon
Következő cikkTavaszi ajtódíszek