Nagy szerepe van életünkben annak, kik vesznek minket körül a lakóhelyünkön. Kertesházban és városi lakásban egyaránt meghatározóan hat mindennapi hangulatunkra: a szélsőséges esetek megkeseríthetik, míg a kiegyensúlyozott kapcsolatok örömtelibbé teszik az otthonunkból való kilépést.

Kettőn is állhat a vásár

Mindegy, hogy újonnan költözünk vagy hosszabb ideje lakunk az aktuális címünkön, a szomszédokkal való békés érintkezés megfizethetetlen. Nem kell szoros barátságot kötni ahhoz, hogy nyugalmi helyzetben maradjon a pulzusunk, miközben a mellettünk élő emberekre gondolunk.

Minden alapja a személyiségünk, a viselkedésünk és hogyan alkalmazkodunk a környezetünkhöz. A szokásainkon persze változtathatunk bizonyos mértékben, ha ezen múlna a rossz hangulat a lépcsőházban, de a kulturált vitakezelés is sokat segíthet, ha a gond nem a magatartásunkkal van.

Ha nem vagyunk remeték

… bizony előfordul néhány hétköznapi eset, amellyel próbára tesszük egymás türelmét.

  • A munkából későn érünk haza, és csak ekkor tudnánk elkezdeni egyes teendőinket a háztartásban. Tartsuk szem előtt, hogy az általánosan elfogadott időszak a porszívózásra, húsklopfolásra vagy botmixer használatára hétköznapokon 8 és 20 óra között van.
  • Olyan kedves a szomszédunk, hogy átveszi a csomagunkat, miközben mi dolgozunk, vagy más ügyünket intézzük? Kiindulópontnak tekinthetjük a 8 és 20 óra között időszakot arra, hogy bekopogjunk hozzá megszerezni a rendelt küldeményünket. Természetesen ha egy kicsit már bizalmasabb, barátibb a kapcsolatunk, alakíthatjuk ezt az időpontot ahhoz, amiben már előzetesen szóban megegyeztünk, és addig bevált.
  • A városi lakások néhány oldalán falszomszédságban élünk a lakótársakkal. A falak sokszor vékonyak, a tüsszentés is áthallatszik. Ilyenkor tényleg a személyiségünk, a viselkedési mintáink számítanak a legtöbbet, mennyire vagyunk tekintettel a többiekre. Ezekben a helyiségekben a televíziót se hallgassuk teljes hangerőn, legalábbis nem a pihenésre szánt napszakokban. Nehezebb a dolgunk a nagyothalló szomszédokkal, akik korukból, szervi hiányosságaikból adódóan kapcsolják feljebb a hangerőt, és nem értik a társasház problémáját.
  • Beszéljünk nyíltan a konfliktusokról. Ugyanakkor őrizzük meg a hidegvérünket, és keressük a kompromisszumot. Reméljük, mindkét fél belátja, hogy egyikük sem tökéletes, és igyekszik a zavaró tevékenységet a későbbiekben a megegyezés szerint folytatni.

Kedves szomszéd

Ideális esetben nem lesünk ki a kulcslyukon, mielőtt a folyosóra lépnénk, és a kertbe is ki merünk ülni, amikor a szomszéd is a sajátjában tevékenykedik. Egy-két egyszerű trükkel komoly hatást gyakorolhatunk a viszonyunkra.

  • Egy mosoly a beköltözéskor. Köszönjük meg a szomszédok türelmét, amellyel a felújítási munkálatok alatt viseltettek irántunk, és csengessünk be hozzájuk, amikor a bútoraink is megtalálják a helyüket. Néhány barátságos szóval megalapozhatjuk a kapcsolatunkat.
  • Felajánlhatjuk a segítségünket. Egy kellemes beszélgetés alkalmával is szóba hozhatjuk támogatásunkat a szomszédnak: locsoljuk a virágait, átvesszük a postáját, megetetjük a cicáját, amíg ő elutazik. Ez persze válhat kölcsönössé is idővel. Mindennek a bizalom az alapja.
  • Nehéz az idős szomszéd bevásárlószatyra? Megkérdezhetjük, felvigyük-e neki a 3. emeletre. Lehet, hogy a mi kondíciónknak ez semmit nem számít, de neki örökkévalóságnak tűnne, mire hazacipeli a néhány napra vásároltakat.
  • Kölcsön, csere. Munkaszüneti napon vesszük észre, hogy nincs otthon elegendő liszt vagy tojás? Ha nem vagyunk szemérmesek, megkérdezhetjük a szomszédot, tudna-e kölcsönözni belőle. Ha éppen süteményhez kellenek, két szeletet át is vihetünk neki hálánk jeleként. Amikor pedig pótoljuk az otthoni készletet az első bolti bevásárlással, már vissza is adjuk neki, szívélyesen megköszönve. Vonatkozhat a kölcsönzés a háztartási eszközök elromlására is, hiszen ha nem túl sűrűn fordul ilyen elő, egy mosást lefuttathatunk a szomszédnak, ha csak két nap múlva érkezik hozzá a mosógépszerelő.
  • Beszéljünk a közös ügyekről! Néha jó érzés átbeszélni a minket együttesen érintő dolgokat. A társasház, az utca vagy a kerület aktualitásai nem csak a kapcsolatfelvételnek adnak lehetőséget, hanem erősíthetik az összetartozás érzését.

A társasházakban a házirend, a kertesházas övezetekben a kerületi rendeletek is szabályozzák, melyik zajkeltő cselekedetünket mikor végezhetjük. Általános szabály, hogy vasárnap egész nap tiltva van a porszívózás vagy a fűnyírás, és ezeket lehetőség szerint szombaton is fejezzük be délig. Ha a legalapvetőbb előírásokat betartjuk, nem érheti szó a ház elejét.

Wágner Rózsa