Egy év, amely az összegzésekről szólt. A számokkal nap, mint nap szembesítettek minket az egészség fontosságával és hogy új szabályokkal egy pillanat alatt elbizonytalanítható mindenki. Azonban nem mindegy, hogy ez a bizonytalanságérzés meddig marad az emberekben.

Életmód

Bár az egészséges életmód jelentőségére évek óta felhívják a népesség figyelmét, valahogy mégis előkerültek a kifogások és az egészség háttérbe kényszerült – legalábbis az éves statisztikák ezt erősítik meg a túlsúly, a megbetegedések, halálozások tekintetében.

Egy ismeretlen vagy addig ellenszer nélküli betegség felbukkanása kibillentheti az egyensúlyból a gyógyítókat és a pácienseket egyaránt, ugyanakkor a fókuszt ismételten az egészségre tereli. A COVID-19 vírus súlyos áldozatokat követelt az emberiségtől, a tudósok hónapok óta tartó munkájának köszönhetően azonban már látszódni kezd a kiút. Hogy ki hogyan kamatoztatja az ebben az időszakban kapott információkat, saját magán áll. A lehetőségeinkhez mérten az egészséges életmód útjára léphet bárki, aki a továbbiakban azt lényegesnek tartja.

Lelki egyensúly

Ami az emlékeken kívül itt marad, az a tanulság. Hogy ki, mit tanult az életről, az egészségről, magáról és a környezetéről azokban a hónapokban, amikor lehetősége és ideje volt önmagával és a körülötte lévőkkel elbeszélgetni. Esély, hogy figyeljünk a belső hangokra, hogyan érezzük magunkat a bőrünkben. Hogy ki hiányzott, mert nem láthattuk hónapokig vagy ki az, akivel ugyan együtt élünk, de nem tesszük egymást boldoggá, épp ellenkezőleg.

Összegzés

2019-ben mással sem sokkolták a Föld népességét, mint a klímakatasztrófa témájával. Tették ezt a tudósok és a média. Sajnos egyértelmű volt, hogy a 7 milliárd emberből oly’ kis réteget hatnak meg a tények, hogy a bolygónk megmentéséhez ez kevés lesz. A házhozszállított műanyagpalackos víz, a dél-amerikából importált gyümölcsök, a fast fashion és a túlfogyasztás nem csökkent, a párizsi egyezmény pedig messze nem került megtartásra a kormányok részéről sem. A túlnépesedésről már hosszú évekkel ezelőtt is szó esett, azonban hogy nem lesz elegendő ivóvíz és élelem a születendő gyermekek felnőttkorára, szintén nem növelte az emberiség tudatosságát. Természetesen mindig tisztelet a kivételeknek, annak az elenyésző százaléknak, aki aktívan tesz is valamit a környezetéért, de összességében sajnos az ő elszántságuk és példájuk kevésnek bizonyul.  

2020 egy másfajta válsághelyzetet mutatott meg az emberiségnek. Egy betegség, amire hónapokig nem találták a gyógymódot, és ami vele járt: az elrendelt tilalmak, és igen, az emberek korlátozása a szabadságukban. A Föld fejlett és szabad országaiban élő fiatalabb generációk nem ismerik a korlátozásokat, hiszen pl. az EU határait ellenőrzés nélkül léphettünk át eddig. Mindig van élelmiszer és WC-papír ellátás, bármikor lemehetünk az utcára. Azonban egészségügyi vészhelyzetre való hivatkozással kellett otthon maradnunk, munkahelyek zártak be a forgalom csökkenése miatt.

Egyidejűleg a járvány elvonta a figyelmet a klímakatasztrófáról, sőt, csak tetézi a helyzetet. Az egyszer használatos maszkok és gumikesztyűk, a végeláthatatlanul megnövekedett műanyagmennyiség a szemétszigeteket gyarapítják, míg a tömegközlekedésre átszokott polgárok biztonságuk érdekében gyorsan visszaültek az autójukba, egyedül pöfögve újra az utakon. A felmelegedésről és környezetszennyezésről szóló cikkek pedig ebben az évben nem kapnak akkora felületet és visszhangot, hogy elérhessék céljukat.

De mi jót találhatunk 2020-ban?

  • A homeoffice szabadságérzést adhat, ugyanakkor a kölcsönös bizalmat is építi a munkaadó és a munkavállaló között. Arra tanít, hogy megbízzunk a másikban, akinek tevékenységét nem felügyelhetjük napközben.
  • Az összezártság türelemre tanít, hogyan fogadjuk el a velünk egy fedél alatt élőket.
  • A boltok zárva tartása rávilágított, hogy a túlfogyasztásról nem is lenne nehéz leszokni – máris többet tehetnénk a környezetünkért.
  • A „mi” érzése erősödött, hiszen az összetartás, a szabályok betartása közös munkával valósulhat csak meg.
  • A rugalmasság tanulása hosszú távon a javunkra válik, hiszen a tudósok előrejelzései alapján az elkövetkezendő évtizedekben szükségünk lesz rá. A természeti környezet változása és a felmelegedés következményei nagyobb alkalmazkodóképességet követelnek majd.

A jó hír: jogunkban áll eldönteni, milyen életmódot élünk és kinek engedjük meg, hogy az életünk része legyen. Az összezártság és az elszigeteltség ugyanis arra is megtanít, hogy ha nem érezzük jól magunkat, tudjunk valami újba kezdeni és új útra lépni.

Wágner Rózsa

Előző cikkTanácsok pasiknak – Karácsonyra
Következő cikkSegítség – alacsony a vérlemezkeszámom!