Esztergom a Dunakanyar felső városaként milliónál is több turistát vonz évente. Rengeteg múzeuma, történelmi épülete, kulturális programja és hangulatos fekvésű parkja vár arra, hogy az ide látogatók felfedezzék. A Dunakanyar hazánk egyik legszebb természeti és történelmi kincsekkel bíró része. A Duna közvetlen közelsége, a Visegrádi-hegység mesés vonulatai és erdői már önmagukban is sok látványossággal bírnak. De mindezek mellett a kultúra, a művészet és a múlt emlékei teszik méltán vonzóvá a környéket.

Még pár lépés a szűk lépcsőkön, és már kint is vagyunk a vár tornyának kilátóján. A látványt nem lehet rövid idő alatt befogadni. A legmegkapóbb kétségtelenül az alant elterülő Duna, mely büszkén viseli ékét, a Mária Valéria hidat. Két partján hosszú idő óta szemléli egymást kitartóan a két város – Párkány és Esztergom -, velük együtt két ország – Szlovákia és Magyarország. A másik irányban a körbeépült Szent Tamás-hegy és a festői elrendezésű házak tárulnak elénk. Ezt nyújtja Esztergom Vármúzeuma, amit a városban járva kevesen hagynának ki. A fent említett panorámán kívül más élményekkel is szolgál az ide látogatóknak. Kisebb-nagyobb termei, impozáns falai sokszázadnyi emléket őriznek a magyar királyok uralkodásáról és életéről. A vár különlegessége még az Esztergomi Várszínház, mely színes szabadtéri programjaival a kultúrát hozza el a történelmi falak közé. A vár bejáratánál található a Rondella Galéria – ingyenesen látogatható időszaki kiállításai a művészetekbe engednek betekintést. A kiállított művek mellett helyi kézműves ajándéktárgyakat is találunk itt.

Esztergom legfőbb nevezetessége az Esztergomi bazilika, mely méreteivel az elsők között szerepel Európa bazilikái között. Falai mellett állva lenyűgözi az embert az építészet és a művészi kivitelezés magas minősége. Impozáns külseje mellett a belső díszítése is magával ragad. Híres oltárképét  Michelangelo Grigoletti festette. Szépen kidolgozott szobrai és színes kupola festése is nagy művészek keze munkáját dicséri. A bazilika kincstára különösen gazdag, néhány darabja pedig történelmi jelentőségű.

A vár és a bazilika alatt több emelet magas, ódon fal húzódik, melynek lábánál kellemes park terül el. A pihenni vágyókat a Duna partja is a parkba vonzza. Az egymást érő látnivalók mellett egy Duna-parti sétát is iktassunk be. A víz sok helyen meglepően tiszta; látványa megnyugtatóan hat a sétálókra. A padokon üldögélve pedig kellemesen szemügyre vehetjük Párkány városát is. A két várost összekötő híd egyben országhatár. A parkból a hídon átsétálhatunk vásárolni, szórakozni szlovák szomszédunkhoz. Nyári estéken mozgalmas életbe csöppenhetünk.

Esztergom városa mellett Visegrád, Vác, Szentendre kínálja egyedülálló látnivalóit, egymástól könnyen elérhető közelségben. Számos várat és kastélyt kereshetünk fel – például a Visegrádi Fellegvárat -, Szentendrén pedig galériák sorait látogathatjuk végig. A Duna partja sétányok, vízi sportok és hajóutak sokszínű választékát nyújtja. A Börzsöny és a Visegrádi-hegység pedig szebbnél-szebb útvonalakkal látja el a kirándulókat. A vadregényes Rám-szakadék, vagy a gyönyörű panorámát nyújtó Dobogó-kő mellett sok rejtett természeti kincs van még a környéken.

PM

Előző cikkStílusos vacsora
Következő cikk10 000 lépésről lépésre