Nagy melegben jólesik a sör – legalábbis annak, aki szereti. Az az igazság, hogy ma már annyiféle típusból válogathatunk, hogy szinte mindenki talál olyat, ami ízlik neki. Én például régen a keserű íze miatt egyáltalán nem szerettem, és általában zavart a benne lévő alkohol is, de ma már megvannak a bevált márkáim, ha megkívánnám én is ezt az italt, vagy ha valamilyen egészségügyi ok miatt fogyasztanám. Merthogy a sörnek vannak bizonyítottan jótékony hatásai is!

A sör – a statisztikák szerint – a világon az egyik leggyakrabban fogyasztott alkoholtartalmú (manapság akár már alkoholmentes) ital. Gazdag szénhidrátban (fogyókúrázóknak ezért a diétába illik belekalkulálni a „folyékony kenyeret”), gazdag többféle aminosavban, ásványi anyagban (ez viszont néhány speciális élethelyzetben jól jön), vitaminokban és más anyagokban, például polifenolokban is. Egyik alapanyaga, a komló virágzata adja a sör polifenol-tartalmának kb. 30 százalékát, a többi polifenol a másik fontos alapanyagból, a malátából származik.

Komló

Ez olyan polifenolokban gazdag alapanyag, amely csökkenti a koleszterinszintet, szerepet játszhat (sajnos inkább csak laboratóriumi körülmények között!) a rák megelőzésében és vírusellenes hatását is vizsgálták in vitro, tehát petricsészében. Emberi szervezetben nem tudták még igazolni ezt a pozitív hatást. De attól még finom sör készül belőle!

Tartalmaz sok B-vitamint, különösen B2-vitaminban – más néven riboflavinban – gazdag. Olyannyira, hogy egy üveg sörben 0,1 -0,7 mg található, ami fedezi a napi szükséglet felét. Ez a vegyület szükséges az immunrendszer helyes működéséhez, az iderendszerünk „kisimulásához”, a jó hangulathoz, csökkenti a nyálkahártya-gyulladásokat. Az úgynevezett komlópolifenolok – a lupulon és a humulon – nem csupán antioxidáns hatással bírnak, hanem (legalábbis laborkörülmények között) megakadályozzák a kórokozó baktériumok szaporodását is.

A sör jó vízhajtó és jót tesz a vesének

Az alkohol természetes eredetű alkaloida, és a koffeinhez hasonlóan vízhajtó hatású. A sör magas kálium és magnézium tartalma nagy mértékben (az Amerikai Nefrológus Szövetség kiadványában megjelent tanulmány szerint akár 41%-kal is) csökkenti a vesekő kialakulásának kockázatát, ezenkívül ezek az anyagok nagyon hasznosak, amikor vissza kell pótolni az enyhe vízhajtó hatás miatt esetleg kiürülő ásványi anyagokat, ugyanis pont ez a két dolog szokott ilyekor (meg hasmenés/hányás esetén) nagyobb mennyiségben távozni a szervezetből. A jó összetétel miatt az alkoholmentes söröket szokták ajánlani nyáron sportolás után is, izotóniás ital mellett vagy esetleg helyett. De csak a mentes verzió jó erre, az alkoholos ugyanis – ahogy említettem – vízhajtó is egyben.

A sör egyéb pozitív hatásai

A sör magas B6 vitamin tartalma csökkenti a vérrögök kialakulásának esélyét, ez által csökkentheti a koszorúér problémák kialakulásának is a valószínűségét. Egy tanulmány szerint a mérsékelt (!) sörfogyasztó férfiak esetében akár harmadával is kevesebb a szívinfarktus előfordulása, ez vélhetőleg a vér LDL-koleszterin-szintjének csökkentése által lehetséges.

A magas B-vitamin-tartalom hozzájárulhat az immunrendszer helyes működéséhez, emellett a sör számos alkotóeleme serkenti a gasztrint és növelik a gyomorsavat, valamint a hasnyálmirigy enzimjeit, így jót tesz az emésztésnek is. Régebben ajánlották a fogyasztását vérszegénység ellen is, szintén a magas B12 és a viszonylag magas folsavtartalma miatt.

Még a hajnak is jót tesz a sör

A B-vitaminok közül több is hatással lehet a haj növekedésére, ám azt mégsem ajánljuk, hogy aki hosszú hajat szeretne, az naponta sörözzön. Attól nem lesz több haja. Viszont az „népi tapasztalat”, hogy aki hajmosás végén előbb sörrel, majd utána vízzel is alaposan átöblíti a haját, az fényesebb, csillogóbb hajkoronára számíthat. (A vízzel való kiöblítés elmaradása buggyant sörszagot eredményez, ami egyáltalán nem vonzó.) És talán a sörben lévő élesztőnek is jó hatása lehet a hajszálakra.

Ha már a fejnél tartunk: a sör (kis mennyiségben!) fokozza az agyműködést. 65 év feletti, rendszeresen kis mennyiségű sört fogyasztó emberek egy csoportját vizsgálva az derült ki, hogy kisebb volt a demencia kialakulásának esélye, mint azoknál, akik egyáltalán nem ittak sört, vagy az ajánlottnál sokkal többet ittak belőle.

Mennyit lehet inni?

Bár a sör 93 százaléka víz, de ez nem jelenti azt, hogy víz helyett ihatjuk! Bár különböző szervezetek különböző ajánlásokat adnak közre – de például az amerikai Addikciókutatási Alapítvány szerint egy átlagos testsúlyú férfi heti szinten maximum 120 gramm alkoholt fogyaszthat el. Vigyázat, nem napi, hanem heti szinten! Ugyanez az adat nőkre 90 gramm alkoholfogyasztást „engedélyez”, hogy a biztonságos sávon belül maradjanak. Ráadásul van még egy kitétel: az egyszerre megiható mennyiség csupán 30-40 gramm alkohol. Ez nagyjából egy-másfél üveg alkoholos, klasszikus vagy átlagos sörben található meg, ennél többet még sörből sem ajánlott egyszerre fogyasztani, és ezt is inkább étkezéshez kapcsolva.

Kéky Kira

Előző cikkTúlélési tippek augusztusra
Következő cikkSport nélkül nem megy