Szeretsz síelni? Ha tehetnéd, hol siklanál le legszívesebben a világon? Talán a listád elején szerepel Svájc, ahol az Alpok legmagasabb csúcsai nyújtanak meredek és hóbiztos pályákat. Európában egyedülálló az itteni pályák szintkülönbsége, a hegyek magassága, a régi hagyományok, a hó és jég fenséges birodalmának látványa.

Svájcban a síelők egyik méltán kedvelt célpontja a Jungfrau régió. Nevét egy itteni magas hegycsúcsról kapta, a környék pedig az Alpok leginkább eljegesedett vidéke. Hatalmas gleccser, végmorénák, völgyek, gyönyörű tavak, folyók, vízesések, magas hegyek találhatóak itt, igazán különleges képet adva a tájnak. Állat- és növényvilága is figyelemre méltó és igen sokszínű. Ezeket tudva nem meglepő, hogy a régió felkerült az UNESCO Világörökségi listájára. Az itteni látnivalók, gyönyörű tájak és számtalan lehetőség nem csak a síelőket vonzza a régióba, hanem sok túrázót és extrémsportolót is. A helyi természeti adottságok miatt nem ritkák errefelé a tandemugrók, gleccsertúrázók, raftingolók, helikopteres sízők látványa sem.

A síelés már önmagában felszabadító: ahogy siklasz le a havas pályán, olyan, mintha senki sem állíthatna meg. Ha ehhez még hozzávesszük a több mint háromezer méter tengerszint feletti magasságot, a határtalan jégmezőket, a vakító hó fehérségét, és a csodás kilátást a meredek sziklákra, kész a tökéletes téli program. Egészítsük ki egy kis forró csokival, forralt borral és meleg kandallóval az itt töltött napokat. Remek szálláshelyek vannak a környéken, különféle közlekedési lehetőségek, és minden olyan dolog, amitől egy aktív kikapcsolódásra vágyó jól érezheti magát. A falvak tisztasága és hangulata sok pluszt hozzátesz az élményhez.

A Jungfrau régió pályái változatosak és sok lehetőséget nyújtanak. A pályák megközelíthetőek síbusszal, sífelvonóval, sőt néhány helyen akár helikopterrel is. A települések között autók helyett inkább a hangulatos vonatok jellemzőek; ezekkel az utazás már önmagában is nagy élmény.A síelés mellett kipróbálhatjuk a snowboardozást, a snowtubing szánkózást is; az ezekhez szükséges eszközök bérlehetőek a pályák közelében.

A különleges természeti adottságokat a helyiek nemcsak a síeléshez használták ki remekül: a Jungfraufirn közepén hegyi vezetők közel száz évvel ezelőtt létrehoztak egy csodás jégpalotát, melynek szemkápráztató látnivalóit ma művészek bővítik. Ez is azok közé a dolgok közé tartozik, amit nem szabad kihagynunk, ha erre járunk. Egy másik egyedülálló látnivaló a Schilthorn csúcsra épített körbeforgó étterem csodás panorámájával, ahová egy speciális kábelvasúttal utazhatunk. Itt forgatták az 1969-es James Bond-film leghíresebb és leglátványosabb síelős üldözéses filmjelenetét, melynek emlékei lépten-nyomon felfedezhetőek az étteremben és környezetében. Európa legmagasabban épített vasútvonalával pedig elérhetünk egy másik híres csúcsot, a „Top of Europe”-nek is nevezett Jungfraujochot, ahonnan a kilátás felejthetetlen.

PM

Előző cikkÖltöztesd fel ízlésesen az ajándékodat!
Következő cikkKevesebb holmi, több ízlés