Az ajándékozással a szeretetünket és a figyelmességünket fejezzük ki. Szeretnénk vele örömet szerezni már az átadás pillanatában; így nem csak a tökéletes ajándék megtalálására fordítsunk nagy gondot, hanem az ízléses és találó csomagolásra is. Milyen ötletes lehetőségeink vannak otthon?

Ha szeretnénk a klasszikus csomagolásoknál maradni, de mégis egy kis egyéniséget belevinni, akkor csak az apróságokat készítsük saját magunk. Például egy kis ajándékkísérő, ami saját kézzel díszítettünk, már kifejezheti a figyelmességünket. A kézzel készült képeslap nagyobb feladat, viszont biztosan megőrzik majd évekig. Pénz átadásához egyszerű kis borítékot csinálhatunk, így még ebbe az általánosabbnak mondott ajándékban is lesz egy kis egyedi stílus.

De miért ne készítenénk a csomagolópapírt is mi magunk? Sima fehér, natúr barna vagy más egyszínű papírt egyszerűen díszíthetünk az alábbi módszerekkel: jól felvizezett festékkel kicsit összefröcsköljük a papírt; megkérjük a gyerekeket, hogy rajzoljanak rá valamit; széles ecsetet csak egy kicsit mártjuk a festékbe, majd egyenes csíkokat húzunk vele; saját készítésű vagy vásárolt nyomdával mintázzuk tele; egyszerűen bepöttyözzük, becsíkozzuk, vagy háromszögeket, egyéb mintákat rajzolunk rá tűfilccel. A natúr csomagolópapírok egy minimál stílusú saját díszítéssel nagyon ízlésesek tudnak lenni. Akár egy egyszerűen végigfutó, más anyagból készült díszcsík is elég.

Nemcsak kézzel festett vagy rajzolt megoldások vannak: nyomtathatunk is tetszőleges mintájú papírt, amibe aztán csomagolunk. De ha mi is, és az is, aki kapja az ajándékot, szereti az igazán ötletes dolgokat, használjunk fel régi kottapapírt vagy térképet, fekete-fehér újságpapírt, szép textileket. Ha újrahasznosított vagy később is felhasználható anyagot használunk a csomagoláshoz, azzal mindenkivel jót teszünk.

A csomagolás dekorálásánál a szép papíron kívül felhasználhatunk apró kis díszeket is, még különlegesebbé téve a végeredményt. Ilyenek lehetnek például gombok, flitterek, hobby boltokban kapható kis fa motívumok, bogyók, egész fűszerek, faágak, levelek, tortapapír, szárított virágok, apró játékok, brossok. Csillámporral vagy mintás ragasztó szalaggal is egyedi hatást érhetünk el.

Persze nemcsak papírba lehet csomagolni az ajándékot. A mérettől, alaktól függően sokféle lehetőségünk van. Például vehetünk papír vagy fadobozokat, amiket aztán magunk díszítünk; de akár mi is készíthetünk saját dobozt. Papírtasakok, befőttesüvegek, fém dobozkák, kis üvegcsék is jól jöhetnek, ha édességet vagy más apróságot ajándékozunk.

Ha igazán művészi szintre szeretnénk vinni a csomagolást, és megvan hozzá a türelmünk és a kézügyességünk is, akkor hajtogassunk! Az interneten számos videót találni igazán ötletes megoldásokról, amikor például könyvet, ruhát, boros üveget, ékszert vagy más ajándékot precíz munkával inkább felöltöztetnek, mint becsomagolnak a papírral. Sokszor a különleges hatást kétféle mintájú papír felhasználásával érik el, vagy origamihoz hasonló minták hajtogatásával. De akármelyik megoldást is választjuk, vigyük bele a szívünk, hiszen ez lesz az első, amit az ajándékunkból látni fognak!

PM

Előző cikkSzökjön el a télből – csak ne a kórházba!
Következő cikkSíelők bakancslistájára: a svájci Jungfrau régió