Az üvegékszerek közül néhány valódi műalkotás, ami minket ékesíthet. Hozzáértő művészek és hobbi kézművesek is szívesen dolgoznak ezzel a különleges anyaggal.

Az üveg, mint hű társunk

Van néhány anyag, ami évezredek óta mindig a közelünkben van. Ilyen hosszú idő alatt megtanulhattuk, hogyan bánjunk velük művészien. Ezek közé tartozik az üveg is. Találkozni vele a legegyszerűbb hétköznapokon és a legexkluzívabb rendezvényeken is. Sok helyen fejtörést okozna, ha gyorsan helyettesíteni kellene egy másik anyaggal.

Sokszínű megformálása, díszíthetősége és különleges felülete miatt üvegből már nagyon régóta készülnek ékszerek is. Például az ókori Egyiptomban és Mezopotámiaban is találtak ilyen leleteket. De más művészeti ágakban is képviselteti magát, mint egy igazi „polihisztor” anyag. A színes, mintás ablakok, a gyönyörű üvegképek vagy mozaikok előkelő helyeken fordulnak meg. Megformálási módjától függően egészen más arcát képes mutatni. Gondoljunk csak a Tiffany lámpákra, a roppantott üvegekre, az olvasztott vagy fúvott üvegalkotásokra, a muranói üveggyöngyökre vagy a díszes ólomüvegre. De lehet aranyozni, gravírozni, színezni vagy fazettákba is rendezni. Nézzük meg egy olyan megmunkálási módját, amivel irizáló, színpompás ékszereket is készíthetünk akár saját magunk is.

Kemencében olvasztott üveg, fusing technika

Az üveggel való munkának vannak egyszerűbb és összetettebb formái. Például üveglencsés ékszerkészítéssel vagy üvegfestéssel is lehet már szép dolgokat alkotni, mégsem kell hozzájuk sok előkészület vagy drága, speciális alapanyag. Akár gyermekek is kipróbálhatják ezeket a módszereket, és meghozhatja a kedvet a későbbi nehezebb technikákhoz is. A fusing technikájú üvegékszer készítéssel már más a helyzet. Itt már mi fogjuk megformálni magát az üveget, ami számos eszközt és alapos tudást igényel. De akiket vonz ez a technika, nem fogják megbánni, ha beleássák magukat. Érdemes egy minőségi workshoppal belekóstolni, később elérhetünk komolyabb képzéseket is. Precizitást és odafigyelést igényel, nem egy hétköznapi hobbi, az biztos. A fusing technikánál a hő dolgozik helyettünk, és a különböző üvegek összeolvadásából egy új szépség születik. Ehhez a technikához már szükségünk lesz kemencére is. Aki nem szeretne rögtön egy ilyen beruházással kezdeni, annak jó hír, hogy kaphatóak mikróban használható mini fusing kemencék is kézműves boltokban. Előre összeállított csomagokat is vásárolhatunk, amiben minden benne van, hogy mi is művészekké válhassunk. Már csak a kreativitásunk és egy kis tanulás kell hozzá.

Színek művészi kavalkádja

Számos technikája van az üveg megmunkálásának. Számít az is, hogy milyen alapanyagokkal dolgozunk. Készülhetnek gyönyörű, térbeli formákat ábrázoló üvegek, de játszhatunk a színekkel is. De talán az egyik legszebb az üvegben az, hogy számos gyönyörű árnyalattal érhetünk el. Modern, homogén színeket is kaphatunk, de kísérletezéssel a természet csodás irizáló színeit is előcsalogathatjuk. Az üveg megmunkálásával foglalkozó kézművesek képesek mindig valami csodás újdonságot létrehozni. Részben az újfajta technikáknak köszönhetően kezd ismét népszerű lenni, és egyre több múzeum ajándékboltjában, művészeti tárlaton és kézműves vásáron találkozhatunk vele.

GB

Előző cikkÚjra trendi a családias esküvő
Következő cikkTúlélési tippek augusztusra