A kézzel készült ajándékok meg tudják melengetni a szívet. Egy képeslapot kis kreativitással pedig bárki el tud készíteni.

Az apró ajándékok öröme

Mindenki örül a személyes kis kedvességeknek. Nem az a lényeg, hogy mennyi pénzt kellett rákölteni, hanem, hogy eszünkbe jutott az illető, gondoltunk rá. Valószínűleg több is a kedves ismerősünk, mint akinek tudunk ajándékot venni. Mi lehet a jó megoldás? Készítsünk otthon személyes képeslapot! Egy kis ügyességgel és felkészüléssel tényleg szép dolgokat tudunk alkotni, és minden ajándékozottnak a saját stílusa szerint készíthetjük el. Ha van gyermek a családban, ő is élvezni fogja a folyamatot, és talán később is értékelni fogja a barátokra fordított időt. Hogyan álljunk hozzá?

Képeslapkészítés

Első lépésként érdemes összeírni, hogy kiknek szeretnénk képeslapot küldeni. Egy ünnep kapcsán sok régi barát is eszünkbe juthat. Valakinek csupán magát a lapot szeretnénk elküldeni, másnak szívesen adnánk egyet az ajándéka mellé. Ha megvan a lista, egy-két jellemző dolgot odaírhatunk a személyek neve mellé, ami alapján aztán elindulhatunk. Lehet szó a kedvelt hobbijáról, a családjáról, egy mókás tulajdonságáról vagy a munkájáról.  A kedvenc színe vagy étele is lehet kiindulópont. A lényeg, hogy személyessé tudjuk majd tenni vele a képeslapunkat. Ha megvan a lista, akkor kutassuk fel az otthon fellelhető hasznos kellékeket, így feleslegesen nem kell majd vásárolnunk. Ha találunk szép színes vagy csak egy érdekes felületű papírt, szépen fogó tollat, színes vastag filceket, régi matricákat, elfeledett préselt virágokat, bélyegzőket, gombokat vagy apró kis díszeket, szalagdarabokat, azokat mind gyűjtsük egy helyre. Olló, papírragasztó, vonalzó, lukasztó és ragasztópisztoly is szükséges lehet. 

Kell egy kis kreativitás!

A régi kastélyok örök kelléke a kis íróasztalka, rajta a gazdája szépen elrendezett levélíró eszközeivel. Finom és minőségi papírok, borítékok, családi pecsétnyomók, kézzel faragott kecses tollak és sötét tinta. Régen megvolt a maga jellegzetes hangulata a levélírásnak, megadták a módját. Ezt is használhatjuk kiindulópontnak a kézzel készült képeslapunkhoz. Válasszunk egy minőségi, szép textúrájú papírt hozzá illő borítékkal. Először egy másik papíron gyakoroljuk az írást, kinézhetünk egyszerűbb kalligrafikus betűket és sarokmintákat is. Finoman be is vonalazhatjuk a papírt ceruzával, amit majd kiradírozunk. Végül egy szép töltőtollal vagy más jól fogó tollal írjuk meg a szöveget. Akár le is pecsételhetjük. Elegáns lesz, és egyszerű elkészíteni, férfiaknak is jó ajándék lehet. Persze készíthetünk jóval színesebb és mozgalmasabb változatokat is. Ha nem szeretünk sokat rajzolni, akkor vehetünk stencileket, amik megadják a körvonalakat, és gyorsan tudunk vele szépségeket alkotni. Vastagabb színes papírból lehet a legtöbbet alkotni, ezeket egymással is variálhatjuk. Vághatunk kis ablakot is a képeslapra, ragaszthatunk kis apró díszeket rá, vagy akár szagos fűszereket, csillámport is. Valaki kihímezi a lapokat, van, aki fotót használ fel ragasztással vagy transzfer technikával. Akinek sok türelme van, az 3D-s kihajtható lapot is készíthet.

Amivel még feldobhatjuk

Különböző oldalakon nézelődve remek ötleteket találhatunk, amiket továbbfejleszthetünk a saját kreativitásunkkal és ízlésünkkel. Ha szeretnénk még több pluszt belevinni, akkor költhetünk egy pár soros verset a képeslapunkhoz. Nem kell remekműnek lennie, a címzett úgyis mosolyogni fog rajta. Ezeket a módszereket nyugodtan felhasználhatjuk kézzel készült meghívókhoz is ballagásra vagy esküvőre, esetleg más eseményekre.

PM

Előző cikkA jó bor előnyei
Következő cikkAz irodai dress code mellett is stílusosan