Elérkezett a szabadságot követő első nap a munkahelyen.  Kedvetlenül készülődünk, érzelmek nélkül szállunk fel a tömegközlekedés megszokott járatára. Üres tekintettel bámuljuk a monitort, és elmerülünk a kávénk tetején forgó örvényben, amelyet kiskanalunkkal keltettünk. Úgy érezzük, ledolgoztuk a munkanapot, de még csak egy óra telt el. Mikor jön a következő szabadság, amikor kipihenhetjük magunkat?

Mindenkinek mást jelent az igazi kikapcsolódás. Messzi tájakat fedezhetünk fel, róhatunk járatlan utakat, közben megismerjük benső énünket, tisztábban láthatjuk az otthon hagyott dolgainkat, kapcsolatainkat. A teljes lazulásnak is átadhatjuk magunkat néhány nap tengerparti üdüléssel. Pancsolunk a medencében, napozunk a felfújható gumimatracon, miközben azt a víz hullámai ringatják. Mehetünk hegyet mászni, sivatagban dzsiptúrázni, a lényeg, hogy kipihenten térjünk vissza a hétköznapokba. Bár feltöltődtünk, a szürkeségtől és a megszokottságtól úgy érezhetjük, gyorsan elillant minden energia, amit a szabadságunk alatt sikerület összegyűjtenünk.

Érdemes figyelemmel lenni arra, hogy minél stresszesebb a munka, annál nehezebb a visszatérés is. Sokan kikapcsolni sem tudnak, mert már a szabadság utáni időszakra gondolnak. Ebből a mókuskerékből ki kell lépni és a stresszt lehetőség szerint a munkahelyen hagyni! De hogyan éljük túl a köztes időszakot, amely elválaszt minket a következő utazásunktól?

Sok hasznát vehetjük, ha szombaton térünk haza, hogy maradjon egy napunk akklimatizálódni. Még jobb, ha szerdai napon megyünk először az irodába, mert egy rövid héttel kezdünk és feldob a hétvége közelsége. Gyakorlottak tanácsa, ha a szabadság utáni napokban kerüljük a kialvatlanságot. Munkanapok előtti este feküdjünk le egy kicsit korábban, hogy az óracsörgésre karikás szem és fáradt morcosság helyett pihentebben ébredjünk. Ugyanis az egész napi hangulatunkat befolyásolja, ha már reggel mérgelődünk a fáradtságunk miatt. Készítsünk színes és változatos ételeket, amelyek tápanyagban és vitaminban gazdagok és fedik napi szükségleteinket. Már a reggelink látványa felvidíthat. Legyen a tányérunkon fehérje, szénhidrát és rost is.  Tükörtojás, paradicsom, paprika egy szelet teljes kiőrlésű kenyérrel, és a szervezetünket feltankoljuk. Igyuk meg a napi 2,5-3 liter folyadékot, lehetőség szerint vizet, mert a folyadékhiány is fáradtságot és ingerültséget okozhat. Kevesen hiszik el, ha még nem tapasztalták a saját bőrükön, de ha fáradtságérzéssel érdemes elindulni edzeni. A lustálkodással töltött napok után nehezebbnek tűnik újra visszatérni a sportos életvitelhez, de jót tesz!

Ha online foglaltunk repülőjegyet és szállást, a rendszer automatikusan küldi számunkra az ajánlatokat, hetente legalább egyszer. Ez okozhat frusztrációt is, hiszen most jöttünk vissza a nyaralásból és még nem tettünk félre pénzt a következőre. Ugyanakkor motiváló a tervezés, álmodozás és elterelheti a figyelmünket arról, hogy az előzőn túl vagyunk. Ne üljünk egész nap a lakásban, mert a bezártság érzése lehangolóan hathat. Hétvégén vagy akár munka után menjünk ki a szabadba és élvezzük a szabad levegőt, a színeket és a madarak hangját. Gondoljunk rá, hogy a tél felé haladva egyre korábban lesz sötét, úgyhogy ki kell használnunk a természetben töltött időt.

Osszuk meg kollégáinkkal az élményeinket, hallgassuk meg az övékét. A következő utazásunkhoz is kedvet kaphatunk az ő elmeséléseikből, a miénket pedig újra átélhetjük. Az irodai hangulatot és a csapatérzést erősítjük, együtt könnyebben túlléphetünk a mélyponton. Fotóinkat a kávészünetben is nézegethetjük, a kék tenger vagy a hegyek látványa újra elvarázsol minket arra a 10 percre.

A szabadság lejárta előtt két nappal már elkezdődhet és három napig is eltarthat a szabadság utáni rosszkedvűség, annak ellenére, hogy előtte napokig vagy hetekig töltődtünk. Kutatások szerint pihentetőbb több rövidebb kirándulás, mint egy hosszú utazás, mert mindig van előttünk cél a megérdemelt kikapcsolódás terén, és úgy érezzük, hogy megkapjuk a jutalmunkat a sok munkával töltött időért. Idézzük fel a szép emlékeket és találjuk meg újra az egyensúlyt mindennapjainkban.

WR

Előző cikkTöbb mint kétszerannyi zsírt fogyasztunk, mint őseink
Következő cikkLétfontosságú ionok