Az úgy nevezett kék zónák lakói élnek a legtovább; őket tartják a világ legegészségesebb embereinek is. Nem csoda, ha sokan szeretnénk eltanulni tőlük néhány dolgot, egészségünk támogatásáért és a hosszabb életért. Összegyűjtöttük a szokásaikat, amelyekből ha csak egyet-kettőt az életünk részévé teszünk, egészségünk már hálás lesz érte!

Mik azok a kék zónák?

Röviden összefoglalva, a Föld legkülönbözőbb pontjain azok a régiók, ahol az emberek a legmagasabb életkort érik meg. Ezeken a területeken rendkívül magas a 90 vagy 100 év fölötti lakosok aránya. A teljesség igényeg nélkül ide sorolhatóak az alábbi területek: Ikaria (Görögország), Szardínia (Olaszország), Okinava (Japán), Nicoya-félsziget (Costa Rica).

Ha valaki azt gondolná, hogy a kedvező genetika tehet ezekről az eredményekről, részben igaza van, de fontos megemlíteni, hogy az öröklött tulajdonságok hatása valószínűleg csak a hosszú élettartam 20-30 százalékáért felel. Vagyis a maradék 70-80 százazékot egyértelműen a környezeti hatások teszik ki, beleértve az étrendet és az életmódot is.

Mi a közös bennük?

Mozgás

Olyan környezetben élnek, amely folyamatosan mozgásban tartja őket anélkül, hogy erre gondolniuk kellene. Például kertészkednek, egész nap sétálnak, és kézzel végzik el a házukban és az udvaron szükséges munkák javát. Számos kutatás bizonyítja, hogy a rutinból végzett természetes mozgás az egyik leghatékonyabb módja az élethossz növelésének. Persze, nem élhet mindenki a kék zónák modellje szerint, hiszen a világ más irányba tart. Például 100 évvel ezelőtt a munkahelyeknek csak 10 százaléka volt ülő munkahely, ezzel szemben ma a 90 százaléka.

Növényi táplálkozás

A kék zónákban közös továbbá, hogy az ott élők elsősorban növényi táplálékot fogyasztanak. Húst csak havi öt alkalommal fogyasztanak. A húsfogyasztás és a krónikus betegségek kialakulásának összefüggése ma már közismert az orvostudomány előtt, amit a kék zónák léte indirekt módon igazol. Ezzel szemben a gyulladáscsökkentő ételekben gazdag étrend hozzájárul az egészséghez. Gondoljunk csak a babra, a halra, az olívaolajra, a friss gyümölcsökre, a teljes kiőrlésű gabonafélékre és a leveles zöldekre, melyekben rengeteg vitamin és tápanyag található.

Szemlélet

A saját céljukat helyezik előtérbe, és úgy élnek, hogy ennek jegyében teljenek a napjaik, nem a hatékonyság az elsődleges. Vagyis „a kék zónákban élők tényleg azért dolgoznak, hogy éljenek, míg a produktív társadalmak nagy részében mi tényleg azért élünk, hogy dolgozzunk”. Érdemes tehát megtalálni a célunkat, közben pedig úgy élni az életünket, hogy annak nem csak egy aspektusa van.

Kellemes társaságban, nyugodtan elköltött ebéd

Míg a világ számos pontján teljesen rendben van az íróasztal mellett elfogyasztott ötperces ebéd, a kék zónák lakói szép nyugodtan ebédelnek, másokkal együtt, a feladataiktól távol. Érdemes tehát ebédszünetben felállni az asztalunk mellől (fizikailag is eltávolodni a feladatainktól), és a kollégáinkkal ebédelni egy közeli étteremben.

Mértékletesség

A kék zónák lakóira jellemző, hogy elkerülik a túlevést, illetve időszakonként böjtölnek. Okinaván például a 80 százalékos szabályt követik, azaz az étkezést akkor hagyják abba, amikor 80 százalékban, és nem 100 százalékban érzik jóllakottnak magukat. Ezt a szokást „hara hacsi bunak” nevezik. Az is jellemző ezekre a területekre, hogy igen mérsékelt az alkoholfogyasztás. Ahol mégis előfordul, legfeljebb napi két pohár vörösbornál megáll, ami még nem okoz károsodást a szervezetnek, de a borban lévő antioxidánsok segítenek elkerülni a krónikus betegségeket.

Szieszta

A kék zónák lakói gyakran találnak időt arra is, hogy a szeretteikkel, barátaikkal legyenek, de a nap során a feltöltődésnek is megvan a maga ideje: a délutánjukba általában belefér egy kis sziesztázás, aminek számos egészségügyi előnye lehet. Például egy több mint 20 ezer görög résztvevő bevonásával végzett longitudinális vizsgálat összefüggést talált a rendszeres szunyókálás és a szív egészsége között, ami a hosszú élet megőrzésének egyik kulcseleme. Számos kutatás bizonyítja, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nélkülözhetetlen a magas kor megéréséhez.

Előző cikkNagy segítség lett a Mesterséges intelligencia a gyógyításban
Következő cikkTengerparti úticélok autóval