A kálium- és magnéziumion hiánya az élettel összeegyeztethetetlen állapotot idézhet elő, de mi a szerepük, mi történik, ha nincs belőlük elegendő?

A kálium az idegrendszeri jelek továbbításában, az izom-összehúzódásában, a szívritmus és a vérnyomás szabályozásában, valamint a sejtek tápanyagfelvételében létfontosságú. A magnézium lényegében valamennyi biológiai folyamathoz nélkülözhetetlen, de elsősorban idegrendszervédő, kell az izmok működéséhez, valamint az egészséges idegi és szívműködéshez. Emellett segít beállítani a normális koleszterinszintet és csökkenteni a magas vérnyomást. A stressz, vagy intenzív fizikai munka hatására gyorsan ürül, így megfelelő pótlás nélkül elég hamar hiányállapot léphet fel, ahogy a kálium esetében is akár egy hányás, hasmenés, túlzott fizikai megterhelés, komoly folyadékvesztés is a raktárok kiürüléséhez vezethet.

És mit okozhat, hogyan észlelhető, ha nincs belőlük elegendő?

A magnézium hiánya miatt romolhat a teljesítményünk, az agyi működésünk, memóriazavar, izomgörcsök és izomfájdalmak, fejfájás, szívritmuszavar, hangulatingadozás, gyengeség és fáradékonyság alakulhat ki, vagy vérnyomásproblémákat is okozhat. A kálium hiányát csak bizonyos fizikai tünetek jelzik, akárcsak a magnézium esetében: a folyamatos fáradtság, vagy vérnyomásproblémák jelentkezhetnek, viszont nagyon súlyos állapotokat is előidézhet, mint pitvarfibrilláció, akár végzetes szívritmuszavar, vagy veseelégtelenség. Pótlásukról tehát gondoskodni kell. Magnéziumból napi kétszer 250 mg-ra, káliumból egy felnőtt szervezetnek nagyjából 4700 milligrammra van szüksége.

Előző cikkPost-holiday szindróma
Következő cikkMióma – minden negyedik fogamzóképes korú nő érintett