Péntek 13., a vészjósló dátum. Az ókortól berögzült babona, amitől sokan feszengenek. Vannak viszont olyanok, akik valósággal rettegnek tőle – ezt a jelenséget hívjuk paraskavedekatriafóbiának.Fóbia, azaz beteges szorongás ezen kívül további egészen elképesztő dolgokkal szemben is kialakulhat. A pókoktól, a zárt tértől, a magasságtól, a vér látványától vagy éppen a tömegtől való beteges rettegés egyáltalán nem ritka, azonban vannak olyanok, akik például a leüléstől, a köldöktől, a pápától vagy éppen számoktól félnek.

Fóbia: megmagyarázhatatlan viszolygás, félelem. A fóbiától szenvedő illető nem tudja észérvekkel megmagyarázni szorongását, az érzéstől viszont nem tud szabadulni. A fóbiás ember nem szimplán fél, hanem retteg, ez az érzés pedig megmagyarázhatatlanul tör rá. Ő maga sem tudja megmondani, miért bénul le teljesen, miért esik pánikba, ha találkozik félelmének tárgyával. Fóbia bármivel szemben kialakulhat: akár mindennapi tevékenységekkel, jelenségekkel vagy hétköznapi tárgyakkal szemben is.

Egy pár érdekes példa:

A paraskavedekatriafóbia: félelem péntek 13-tól. Ettől a dátumtól van, aki annyira retteg, hogy ezen a napon semmit sem mer csinálni, pánikol, hogy biztosan valami baj történik, sokan ki sem mozdulnak egész nap otthonról. 

Bibliofóbia: félelem a könyvektől. A bibliofóbiás embert nemcsak a könyvektől rázza ki a hideg, hanem az olvasástól is. Ha például hangosan kell felolvasnia egy olyan könyvből, amitől retteg, pánikrohamszerű tüneteket fog produkálni, amely verejtékezésben, szapora légzésben, erős szívdobogásban mutatkozik meg.

Eufóbia: jó hírtől való rettegés. Az átlagos ember attól tart általában, hogy rossz hírt kap, mégis vannak olyanok, akik éppen az ellenkezőjétől félnek. Nem mernek örülni, mert attól szoronganak, hogy a jó hírnek is rossz vége lesz. 

Peladofóbia: rettegés a kopasz emberektől a kopasz emberektől.

Sciafóbia: árnyékfóbia, kialakulásában a horrorfilmek, félelmetes történetek jelentős szerepet játszanak, mivel az árnyék a leselkedő veszélyt jelképezi.

Somnifóbia: félelem az elalvástól. Az ettől szenvedők már-már irracionális mértékben rettegnek az elalvástól, aminek több oka is lehet. Vannak, akik az elalvást a halállal azonosítják, de előfordul, hogy az ismétlődő rémálmoktól tartanak már előre. Előfordul olyan is, hogy az alvást úgy fogja fel a beteg, mint elvesztegetett időt, így az élet kontrollálhatatlan múlása miatt van betegesen negatív kapcsolata az éjszakával.  Ha úgy érezzük, hogy irracionális félelmünk életünkre negatív hatással van, érdemes szakemberhez fordulnunk. A fóbiák rövid és hatékony terápia segítségével enyhíthetőek vagy teljesen megszüntethetőek.

Előző cikkMeleggel a meleg ellen!
Következő cikkCsalád, karrier, szexualitás, egészség, önbecsülés – miben a legerősebbek a magyar nők?