Miért érdemes Angliába tervezni a következő külföldi utazásunkat? Igaz, nem jellemző rá a pálmafás tengerpart, mediterrán ételek, egzotikus lakók; de talán az ilyen úti célokat jobb is nyárra meghagyni. Amit Anglia nyújt nekünk – ködbe vesző tájak, mesés falvak egyforma házikókkal, történelem és hagyomány lépten-nyomon, sok száz éves épületek – teljes mértékben élvezhető a kora tavaszi időszakban is. Megkönnyíti a tervezést, ha kinézünk előre valami konkrét szép helyet; jó választás például Oxford és környéke.

Rengeteg gyönyörű régi épülete, tornya miatt hívják „az álmodó tornyok városának” is. Egy-egy ilyen magasabb toronyból a város látképe igazán megkapó. Természetesen a leghíresebb látnivaló itt az University of Oxford, mely az angol nyelvterületen alapított egyetemek közül a legrégebbi. Sok száz éves falai között érződik az utánozhatatlan ódon légkör, ahol neves tudósok szereztek különleges ismereteket, mellyel később híressé váltak. Sok más látványosság is az egyetemhez és a kollégiumokhoz kapcsolódik, például a nagy parkok és a remekműveknek számító épületek.

A városnézés adja magát egy ilyen helyen, mint a legkézenfekvőbb program, hiszen a város bizonyos részei nem sokat változtak az elmúlt párszáz év alatt. A középületek látványossága mellett az egyforma lakóházaknak is jellegzetes hangulatuk van. Az egyetemen kívül is rengeteg történelmi épületet kereshetünk fel: templomokat, híres múzeumokat, gyönyörű zöld parkokat, színházakat, könyvtárakat, nyugalmat árasztó botanikus kertet. A város egyik legnagyobb parkja, a szép kilátást nyújtó South Park. Nemcsak sétálhatunk vagy piknikezhetünk a zöld fűtengerben, van itt játszótér és szabadtéri edzőpark is. Több rendezvényre is sor kerül itt, egyebek között zenei és gasztro témájú programok. Mivel a Temze átszeli a várost, ezért a többi célunk közé illesszünk még egy kellemes csónakázást is a folyón, miután elfogyasztottuk a délutáni teánkat. A programjaink szervezése közben vegyük figyelembe, hogy Anglia időjárása igen jellegzetes és változékony.

Bár Oxford történelmi épületei, pezsgő, modern élete, multikulturális összetétele miatt nem egyhamar kimeríthető, azért jó tudni, hogy London is elérhető közelségben van. Busszal körülbelül egy óra alatt kényelmesen odaérhetünk. Oxford egy autópálya vonalán fekszik, így más irányba is könnyen eljuthatunk, ráadásul a vonatközlekedés is jó a környéken.

Oxfordban is számtalan vásárlási lehetőség adódik, de tömegközlekedéssel 20-30 perc alatt elérhető távolságban van egy különleges „bevásárló falu”, Bicester village. Itt a különböző luxusmárkák boltjait nem egy zárt plázában, hanem szabad területen, különböző házakban kereshetjük fel, mintha egy falu házikóit látogatnánk. Ruhák, cipők, ékszerek, háztartási felszerelések – mind luxus minőségben és kínálatban. Itt még a forró csoki is luxusminőségű kakaóból készül. Ha nem is feltétlenül a vásárlás, de a hangulat miatt látogassunk el egyszer ide is.

PM

Előző cikkCsaládi workshopok
Következő cikkSapkát le, hajpántot fel!