Egy őszi színes falevél meghittséget és vidámságot tud sugározni. Ne csak az erdőben élvezzük a látványt, készítsünk belőlük otthonra csinos dekorációt!

Az őszi erdő kincsei

Az évnek ebben a szakában az erdőben sétálva egy kicsit mindenkinek előjön a művészi énje. A színek kavalkádja mély hatással van ránk, és kreativitásra ösztönözhet. Hiszen ilyenkor olyan, mintha a fák és a bokrok is elővennék a legszebb festékeiket, mellé a legvadabb fantáziájukat, és ez alapján öltenék fel pompás ruhájukat. A színes falevelek mellett az erdők és mezők még számos kreatív apróságot nyújthatnak a kirándulóknak, amiket egy szemfüles természetjáró hamar megtalál. Formás kis ágak, helyes kis kavicsok, makk vagy gesztenye, élénkpiros csipkebogyó, pár szem dió vagy egy csokor száraz vadvirág. Az erdő kincsei, amik otthonunkban egy csapásra őszi hangulatot árasztanak. Már gyűjtésük is remek program kicsiknek és nagyoknak egyaránt, de dekorációként való felhasználásuk még nagyobb élményt nyújthat.

Meghitt otthon

Kiskorunkban valószínűleg mi is próbáltuk kiválasztani a parkban vagy az erdőben a legszebb alakú vagy árnyalatú faleveleket, hogy aztán a család legvastagabb enciklopédiájában kipréseljük őket. Amik jól sikerültek, azokból szép levélfüzér vagy falikép készült. Ez egy olyan emlék lehet, ami talán előhozza az otthon birsalmaillatú melegét, a fahéjas süti ízét, vagy a forró csipketeák zamatát. Ha ilyen kellemes dolgok kötődnek hozzá, miért ne alkotnánk felnőttként is falevélből szép dolgokat? Most már sokkal kifinomultabb, részletgazdagabb megoldásokat is kipróbálhatunk, amik valóban otthonunk ékei lehetnek.

Pár színes falevél

A falevelekből készíthető dekorációk sora hosszúra nyúlik. Némelyikhez szükséges a fent említett préselés, de például koszorúkészítéshez erre nem lesz szükség. A bejárati ajtó hangulatos őszi dísze lehet egy ilyen koszorú. Egy vessző vagy szalma alapra tűzzük fel a leveleket, vagy egy drótra fűzzük fel őket, ügyelve arra, hogy a színek jól kiegészítsék egymást. Például a rozsdabarna és élénksárga árnyalatok mellett jól fog mutatni pár nyugalmas zöld levél is. Ezeket a koszorúkat kiegészíthetjük tobozzal vagy erdei terméssel, kis állatfigurával, mintás szalaggal, és kész is a vendégváró ajtódísz. Az ablakokba fűzhetünk levélfüzért is dekorációnak, ami szellősen elhelyezve minimalista őszi dekorációt eredményezhet. Ennek egy tovább fejlesztett variációja az, mikor egy vízmosta ágra aggatjuk fel ezeket a füzéreket. Egy fehér falon, esetleg apró fényfüzérrel kiegészítve nagyon jól fog mutatni. Készíthetünk még termésképet, levéllenyomatú festményt, vagy a levélre magára mini festményt, állatfigurákat, levélrózsát és sok más szépséget.

Egy kis extra az erdő kincseihez

Ha erdei terméseket gyűjtünk, mindig vigyázzunk arra, hogy a természet és lakói sértetlenek maradjanak. Ne bolygassuk feleslegesen apró élőlények lakóhelyeit, ne bántsuk a védett fajokat, és ne gyűjtsünk feleslegesen egy zsák termést, amit úgysem fogunk felhasználni. A városi parkokban is szebbnél szebb leveleket és apróságokat találhatunk, ha nincs lehetőségünk erdőben kirándulni. És van még egy mód arra, hogy a kreatív eszköztárunkat kiegészítsük. A sok színes falevél és erdei termés mellett használhatunk illatos fűszereket is, például csillagánizst, szegfűszeget vagy fahéj rudat. Ha türelmesek vagyunk, akkor száríthatunk ki narancs és alma szeleteket, amik szintén remekül felhasználhatóak hangulatos dekorációként.

Előző cikkElső a kávé?
Következő cikkMűköröm munkához is