HPV – egy olyan víruscsalád, amely bizonyítottan okozója lehet egyes tumoros betegségeknek. 170 különböző típusa közül ma már 14-nek azonosítható szerepe van a daganatok kialakulásában, legalább 40 típusa pedig szexuális úton terjed. Éppen ezért küzdenek a nőgyógyászok azért, hogy mindenki HPV alapú nőgyógyászati szűrést kérjen, a jelenlegi hivatalos rendszerben ez ugyanis citológiai alapú, amely az esetek 30 százalékában nem mutatja ki a problémát.

A humán papilloma vírus egy DNS-víruscsoport, mely a bőrön és a nyálkahártyákon okoz elváltozásokat. Az egyik legelterjedtebb szexuális úton terjedő vírus, a világ lakosságának 80 százaléka valamely fajtájával megfertőződik életében legalább egyszer.

Rendkívül rejtőzködő kórokozó: a hámban, a hámsejtekben van jelen, ily módon az immunrendszer is csak egy bizonyos idő után képes felismerni és eltávolítani. Ezért is nagyon fontos a gyakori ellenőrzés. Az esetek mintegy 60 százalékában fél éven belül megszűnik a vírushordozás, de sokaknál évekig is elhúzódhat. Veszély akkor van a méhnyaki hám esetében, amikor a vírus-DNS beépül az adott hámsejt DNS-ébe, és a sejt rosszindulatú elváltozását okozza. Erre a magas kockázatú humán papilloma vírusok képesek, ami a teljes vírus csoport körülbelül 10 százaléka.

A statisztikák szerint hazánkban 2-3-szor magasabb a méhnyakrák okozta halálozások száma, mint Nyugat-Európában. Hazánkban évente körülbelül 1000 új megbetegedést regisztrálnak, míg a halálesetek száma 400 körül van. A megbetegedések körülbelül 30%-a olyan nőknél alakul ki, akik jártak előzetes citológiai szűrésen, azonban az negatív volt. Ennek oka, hogy bár az ilyen fajta szűrések 70 százalékos biztonsággal képesek a már fennálló daganatot, vagy az azt közvetlenül megelőző állapotot jelezni, azonban csak a HPV DNS alapú szűrés képes 99 százalékban kimutatni az onkogén vírus jelenlétét, még mielőtt bármilyen elváltozást is okozott volna. Ezért fontos, hogy konzultáljunk nőgyógyászunkkal, és lehetőség szerint kérjük a HPV DNS alapú, komplex vizsgálatot. Ugyan ezért fizetni kell, de pár ezer forintot megér a biztonságunk.