A tudatos bőrápolás egy arcápolási szemlélet, ami összetevők összehangolt munkájával segít a bőrödet a lehető legegészségesebben és így a legfiatalosabban tartani. Ahogyan az egészséges táplálkozás esetében, itt sem várhatunk egyetlen hatóanyagtól önmagában csodát, bárki is ígéri ennek az ellenkezőjét. Érdemes tehát a koktél szemléletet követni. És hogy pontosan miből is áll egy tökéletes anti-aging koktél? Itt jön a tudatosság szerepe: kiemelten fontos, hogy tisztában legyünk vele, pontosan mely összetevők azok, amelyek valóban hatásosak, amik tényleg felveszik a harcot a bőröregedés látható jeleivel, vagyis a ráncokkal, a pigmentfoltokkal, a fakó, fényét és feszességét vesztett bőrrel.

1. Fényvédő

A bőröregedés látható jeleinek mintegy 80%-áért a napsugárzás felel, a melanómáról nem is beszélve… Így egy anti-aging rutin legfontosabb, leghatékonyabb tagja egy jó fényvédő, amit az év 365 napjának reggelén fontos használni. Érdemes tisztában lennünk azzal, hogy megfelelő fényvédelem nélkül a többi bőrápoló sem tudja kifejteni a hatását. Milyen a jó fényvédő? Széles spektrumú, tehát az UVA és UVB sugarak ellen egyaránt véd és a bőrtíúsunknak megfelelő. Legalább egy ötforintosnyi mennyiség szükséges az arc és a nyak területein, melyet nyáron érdemes pár óránként frissíteni.

2. Retinoid

A retinoidok az anti-aging királyi családja, amik nemcsak a megelőzésben, de a már meglévő ráncok korrigálásában is képesek segíteni. Igazi kollagénépítő bajnokokról van szó, így 25 éves kor felett mindenki rutinjában ott a helye a retinolnak, a retinalnak vagy a HPR-nek.

3. Antioxidánsok

Nem kérdés, hogy az antioxidánsok fantasztikusak a bőr egészsége szempontjából, hiszen hatékonyak a kollagénromboló szabad gyökök ellen. Méltán legismertebb a C-vitamin, és az annak hatását fokozó ferulic sav illetve E-vitamin, a superoxid dismutase (SOD), a béta-karotin, a glutation, a zöld tea, a szója kivonat, az ázsiai gázló (aktív hatóanyaga a madecassoside), vagy a gránátalma kivonat. Minél nagyobb számban találsz ezek közül egy bőrápolóban, annál jobb! Ha szeretnéd a legtöbbet kihozni a bőrödből: használj reggelente egy tiszta 10-20%-os C-vitaminos szérumot, melyben ferulic sav és E-vitamin is van, ezután pedig egy olyan szérumot, ami antioxidánsok széles skáláját tartalmazza.

4. Kémiai hámlasztó (AHA, elsősorban glikolsav)

Ha nincs kimondottan érzékeny bőröd, akkor egy AHA hámlasztó sokat segíthet, ugyanis az elhalt hámsejtek gyengéd eltávolításával gyorsítja a természetes bőrmegújulási folyamatot, ami idővel sajnos lelassul. A glikolsav 10% körüli erősségben a kollagéntermelés serkentésében is segít, így kiváló választás.

5. Bőrazonos vegyületek

Az egészséges, fiatal bőr egyik veleszületett adottsága, hogy olyan anyagokat tartalmaz, melyek segítségével felszíne sima és bársonyos, képes jól megkötni a vizet, képes védelmet nyújtani a környezeti ártalmakkal és a fertőzésekkel szemben, és újjáépíti a bőr külső, illetve mélyebb szerkezetét. A teljesség igénye nélkül ilyenek a keramidok, a lecitin, a glicerin, a zsírsavak, a hialuronsav, a szódium PCA, az aminosavak, az urea, a különböző proteinek, a koleszterin vagy a glükózaminoglikánok.

6. Peptidek

A peptidek újoncnak számítanak a tudatos bőrápolásban, de nagyon ígéretesek. Hátom főbb csopotjuk ismert: a sejtjelző peptidek, a “vivő” peptidek és a botox utánzó peptidek. A sejtjelző peptidek legfőbb feladata a kollagéntermelés serkentése, leghíresebb képviselőjük pedig a Matrixyl. A „vivő” peptidek közül a Copper-Tripeptide-1 (GHK-Cu) a legkülönlegesebb, mert holisztikus módon járul hozzá a fiatalos bőrműködéshez. A botox utánzó peptidek képesek a mimikai izmokat ellazítani, akárcsak a Botox, persze nem olyan hatásosan. Ilyen az Argireline, illetve a Syn-Ake.

Előző cikkSokszínű mikrobiom
Következő cikkNyáron egyszerűen nem lehet unatkozni!