A romló látás talán gyorsabban orvoshoz késztet minket, mint számos más, elviselhető panasz. Ha pedig már szemésznél vagyunk, akkor egy alapos kivizsgálás sokkal több információt nyújt szervezetünk általános állapotáról, mint azt gondolni mernénk!

A 40-es éveinktől kezdve egyre jobban ki vagyunk téve a szemünk romlásának, és a legjobban akkor cselekszünk, ha szemészeti szűrővizsgálatra is rendszeresen járunk. De ha máskor nem, akkor biztosan orvoshoz fordulunk, ha valamilyen hirtelen panasz lép fel.

A gyorsan jelentkező látásromlásnak több oka is lehet, például a migréntől az epilepszián keresztül a várandósság okozta hormonális változásokig, vagy a pajzsmirigy betegsége is okozhatja, tehát sok minden vezethet ehhez az ijesztő állapothoz. Ugyanakkor a látás hirtelen elvesztése, a látóideg gyulladása mögött neurológiai probléma (Sclerosis multiplex és a Devic-szindróma) is állhat.

Lassú víz partot mos – avagy a látásunk 40 felett

A lassan, fokozatosan romló látást is többféle betegség okozhatja.

Egyrészt az úgynevezett öregszeműség (presbyopia), ami nevével ellentétben nem csupán a 60 pluszos korosztályt érinti. Az az igazság, hogy a szemlencsénk velünk együtt öregszik – kinél gyorsabban, kinél lassabban, de előbb-utóbb mindenkinél eljön az az idő, hogy annyit veszít a rugalmasságából, hogy már nem tudunk jól fókuszálni közelre. Ahogy átlépjük a 40-45 éves kort, az egykor rugalmas szemlencsénk keményebbé, merevebbé válik, így szinte biztosan szemüvegre szorulunk olvasáshoz.

A kor előrehaladtával a szemlencsén egyéb elváltozások is kialakulhatnak: minél magasabb kort érünk meg, annál biztosabb, hogy a szemlencsénk már nem áttetsző, hanem szürkés-sárgás, és ez nem csupán a színlátásunkat befolyásolja, hanem a látásélességet is rontja. Szerencsére ez a probléma ma már műtéttel tökéletesen gyógyítható.

A harmadik probléma, amely a látásunk minőségét rontja, az a makuladegeneráció. A szemünkben lévő úgynevezett sárgatest sorvadása miatt romlik a látásunk – a betegség fajtájától függően lassan vagy gyorsabb ütemben. Sajnos ez a betegség nem gyógyítható, maximum a látásromlás lassítható egyes esetekben.

A szemészorvos (mindent) jól lát

Szemésznél nem csupán az általános szemészeti problémákra derülhet fény, hanem a test egészét érintő elváltozások jelei is felfedezhetők. Kiderülhet (vagy megerősíthető) a magas vérnyomás jelenléte, a magas koleszterinszint, az érelmeszesedés, a cukorbetegség, egyes autoimmun betegségek jelenléte – sorolta dr. Szabó Antal, szemész szakorvos, egyetemi adjunktus.

Magas vérnyomás esetén például árulkodó jel, hogy az ideghártya artériái beszűkülnek, illetve – főként az idősebb betegnél – áttetszővé válik a merev falú, meszes artériák érfala, és emiatt vérzések alakulnak ki, illetve az ideghártya vizenyőssé válik. Mivel a magas vérnyomás alapvetően nem okoz tüneteket, ha valaki rendszeresen nem méri magának, vagy nem méreti meg valahol a vérnyomását, akkor ez a betegég évekig rongálhatja az ereket anélkül, hogy felfedeznék és kezelni kezdenék a problémát.

A cukorbetegség sajnos vakságot is okozhat: Magyarországon a látásvesztés leggyakoribb oka a kezeletlen diabétesz. A cukorbetegségre (még annak súlyossá válás előtt) a szemészeten is fény derülhet, mivel a szövődmények közül itt felfedezhető például az apróbb erek elzáródása. Ilyen állapot esetén a szemészorvos haladéktalanul tovább küldi a beteget a háziorvosához vagy belgyógyászhoz. Ugyanakkor visszafelé is fontos a kivizsgálás – hívta fel a figyelmet dr. Szabó Antal – ha egy páciensről kiderül, hogy cukorbetegsége van, akkor kérjen időpontot szemészeti vizsgálatra is.

A cukorbetegség egyébként sajnos a szürkehályog kockázatát is növeli, illetve a másodlagos zöldhályog kialakulásának az esélye is megemelkedik a diabeteszeseknél. Azért rendkívül fontos a vércukorszint normálértékre való beállítása (diétával, gyógyszeres kezeléssel és állandó méréssel), mert a szövődmények kialakulásának kockázatát csökkenti, ha a betegnek sikerül normáltartományban stabilizálni a vércukrát.

Gépek figyelhetik a szemünket

Egyre több kutatás foglalkozik a szem és a szív kapcsolatával. Idén márciusban a Google és orvostechnikai leányvállalata, a Verily a Nature Biomedical Engineering című folyóiratban publikált egy tanulmányt, amelyben bemutatták, hogy a vállalat gépi tanulási algoritmusa képes arra, hogy a szemfenék szkennelése alapján sikeresen előre jelezze a páciensek szívbetegségekkel kapcsolatos kockázatát.

Az algoritmus információkat gyűjt a páciensek életkoráról, dohányzási szokásairól, neméről és arról, hogy magas-e a vérnyomásuk – ismertette a programot Dimitra Skonda, a Chicagói Orvostudományi Egyetem retinaspecialistája. – Az algoritmus nem fogja megtalálni a betegséget, azonban olyan kockázati tényezőket képes feltárni, amelyek a szívelégtelenséggel lehetnek összefüggésben.

Az algoritmus 300 ezer szemről készült felvételt használ, és ezek alapján mutatja ki, hogy az illetőnek az elkövetkezendő 5 évben lesz-e valamilyen szív- és érrendszeri problémája. A rendszernek 70 százalékos a találati pontossága, és ez majdnem olyan jó, mint a jelenleg használatban lévő vérvizsgálatoknál alkalmazott módszer, ami 72 százalékos pontosságú.

Dr. Skondra elismeri, hogy a big data alapú algoritmusok nagyon hatékonyak, azt viszont cáfolja, hogy képesek lennének helyettesíteni a hagyományos szemészeti vizsgálatot. – Egy gyakorlott szemészorvos a szemben képes észrevenni a különböző területek, formák változását, de az orvos nem képes olyan szinten elemezni a számszerű összefüggéseket, mint a számítógép – fejtette ki. – Ám a klinikai szakember döntésére mindig szükség lesz, különösen akkor, amikor a beteg kórelőzményét össze kell állítani, és ez alapján differenciáldiagnózist és terápiát kell meghatározni.

A szűrővizsgálatok között tehát a rendszeres szemészeti vizsgálat kihagyhatatlan, már csak azért is, mert a látásromlásunk akkor kezd igazából kétségbeejtővé válni, amikor nehezíti a mindennapi életünket, ellehetetleníti a munkánkat. Ám a szem betegségei közül több gyógyítható, vagy legalábbis karban tartható, így saját érdekünk, hogy rendszeresen ellenőriztessük szakemberrel a látásunkat.

Kéky Kira