Biztos, nincs ember, aki ne hallotta volna, hogy mozogni egészséges: fizikailag növeli az erőt, a terhelhetőséget, mentálisan pedig segít a stressz, a szorongás és depresszió csillapításában. Ám sokan megijednek attól, hogy ez mindenképpen sportot, edzést takar – és mivel arra nem tartják képesnek magukat, vagy egyszerűen nem szeretnek sportolni, így inkább semmit sem tesznek, pedig vannak olyan mozgások, amelyek egyáltalán nem tűnnek sportnak!

Árulkodó izomláz

A testmozgás erősíti az izmokat, és emiatt könnyebben mennek majd a fizikai megpróbáltatások is. Járt már úgy, hogy egy alapos nagytakarítás után olyan izmai is izomlázat kaptak, melyek létezéséről sem tudtak? Gondolom, igen. Az is mozgás ugyanis, ha otthon tevékenykedünk valamit aktívan. Az ablakmosás, a fürdőkád kisúrolása, a padlófelmosás, a portörlés mind-mind fizikai aktivitás, így annak minden előnyös hatását magában hordozza.

Aki már költözött életében legalább egyszer, az tudja, hogy a több hetes procedúra végére játszva megy a lépcsőzés, az emelgetés, mérhető módon erősebb terhelést is elbír a szív – hiszen a tárgyak kiszedése, átválogatása, bedobozolása, cipelése, kibontása, elpakolása mozgás!

Ugyanígy komoly fizikai erőkifejtés, amikor valaki összeszerel egy bútort. A férjem profi ebben, és bizony egy-egy nagyobb méretű szekrény összerakásakor megizzad, még akkor is, ha segítek itt-ott tartani, fogni valamelyik bútorlapot.

Higgye el, állva jobb!

Tudjuk, hogy a túl sok ülve töltött idő jelentősen megemeli az elhízás és a szívbetegségek kockázatát, illetve nagyon rossz hatással van az agyi teljesítményre is. Ezért érdemes minden olyan feladatot, amit állva is el lehet végezni, állva elvégezni. Ne üljünk le krumplipucoláshoz a tévé elé, ha épp telefonon beszélünk valakivel, akkor használjuk arra az időt, hogy közben sétálunk fel-alá, ha főzünk, akkor tegyünk be valami jó zenét, és hagyjuk, hogy a ritmus magával vigyen minket.

Azok, akik rendszeresen mozognak és egészséges testsúlyúak, akár 7 évvel is tovább élhetnek azokhoz képest, akik nem mozognak, illetve túlsúlyosak. Arról nem beszélve, hogy a hosszabb életévek minősége is sokkal jobb lesz! Kevesebb fájdalomnak, kevesebb betegségnek vannak kitéve azok, akik folyamatosan mozgásban tartják magukat.

Bármikor elkezdhető, de gyerekkorban a leghatékonyabb

Ez egyszerűen azért van így, mert a gyermekkorban felvett, kialakított jó szokások később is nagyon pozitív hatással lesznek az egészségre. Aki gyerekként valamilyen sportot űz, az nagyobb eséllyel tér vissza valamilyen mozgásformához felnőttként még akkor is, ha kamaszként egy időre sutba dobta az egészséges táplálkozás, az elegendő és pihentető alvás, a megfelelő mennyiségű fizikai aktivitás jó szokásait.

A szex is mozgás!

Nem csupán a kocogás, a futás, az úszás, a biciklizés számít bele az aktív életmódba, és bizony a túrázáson, kertészkedésen és jógán kívül a szex is pozitív hatással van a fizikai erőnlétre, a keringési rendszer teljesítőképességére, és természetesen a hangulatunkra is. Persze nagyon fontos, hogy csupán ezzel a mozgásformával ne gondoljuk azt magunkban, hogy „ma is eleget mozogtunk, nincs is már tennivalónk ezen a téren”!

Minden kis lépés számít!

A városi séta lehet szimplán kirakatnézegetés, de még jobb, ha gyalog megyünk a munkahelyünk felé legalább egy rövidebb távon. Ugyanígy próbáljuk meg, hogy a kisebb bevásárlásokhoz nem vesszük elő az autót, hanem tempósan megyünk odafelé, és cipeljük a cekkert hazafelé. Ha eközben a kedvenc zenénk szól a fülhallgatóban, akkor könnyebben és lendületesebben megy mindez. Amire viszont mindenképp figyeljen: soha ne hallgassa olyan hangerőn a zenét, hogy az elfedje a forgalom zaját! Balesetet, életveszélyes helyzeteket okozhat, ha valaki nem hallja meg, hogy robog felé egy jármű.

A lényeg az, hogy mindenből csináljunk mozgást. Mert minden, jó szokás által elért eredmény összeadódik, vagy ha úgy nézzük: összeszorzódik! Ha az életmódunkat egyszerre több ponton is képesek vagyunk jó irányba terelni, akkor – a kutatások szerint – biztosan tovább maradunk fittek idős korunkra is.

Kéky Kira

Előző cikkEdzeni vagy nem edzeni? Ez itt a kérdés!
Következő cikkIndulhat energikusan a reggel!