Tudtomon kívül egy új mozgalom követője lettem. Egy éve nem vásároltam ruhát és nem is hiányoznak az újdonságok. Sokan fogadalmakat tesznek év elején erre vonatkozóan, nekem viszont természetes, hogy nem költök feleslegesen. Ha megtaláljuk a saját stílusunkat, elegendő néhány darab, hogy megfelelően tudjunk öltözködni a mindennapokban

Huszonévesen szerettem volna minél több ruhát vásárolni, amelyek a szekrényemet megtöltve adják azt az érzést, hogy mindig van mit magamra kapni. De sokan ismerjük a felismerést, amikor állunk a teli gardrób előtt és magunkat sajnálva megállapítjuk, hogy nincs mit felvennünk. Ha nagy a szekrényünk és egy tenyérnyi hely sincs benne, érdemes elgondolkodni, valóban szükségünk van-e a tengernyi ruhára? Vagy tudatában vagyunk vásárlási mániánknak, amely egyfajta pótcselekvést jelent? A dohányzás, alkoholfogyasztás és kényszerevés helyett valakit ez nyugtat meg, ezzel jutalmazza magát, vagy csupán az időt tölti el vele. A tudatalatti megtanulta, hogy a vásárlás növeli a boldogsághormon termelését, és ezért újra és újra megismételjük. Ismerjük fel, milyen helyzetekben érezzük legtöbbször a vásárlási lázt! Unalmunkban, ebédszünetben, ha valaki megbántott? Pénzkiadás helyett ugyanilyen érzelmi hatást érhetünk el, ha vásárlás helyett sportolunk, megnézünk egy részt kedvenc sorozatunkból, felhívjuk a barátnőnket beszélgetni.

A „shoppingolók” bevethetik trükknek, hogy kevés készpénzt tartanak maguknál vagy nem visznek magukkal bankkártyát, ha a városi sétának nincs meghatározott vásárlási célja. A készpénzzel való fizetést jobban megjegyezzük, figyeljünk! Érdemes felírni a havi kiadásokat, hogy kiderüljön hó végén, mennyi felesleges ruhadarab landolt ismét a szekrényben. Olcsóbb helyett a minőséget részesítsük előnyben! Vásárlás előtt feltehetjük a kérdést, hogy az új termék megvétele javítja-e az életminőségünket?

Ismerjük kedvenc ruháinkat, és azokat is, amelyeket nem szeretünk viselni. Szánjunk rá egy délutánt és rendszerezzük szekrényünket. Bizony ki fog derülni, hogy a meglévő cuccaink közel kétharmadát kiselejtezhetjük. Több helyünk marad, a meglévő darabok pedig a stílusunknak megfelelőek lesznek. Rendezzük őket kategóriák szerint, pl. felsők, rövid- és hosszú ujjú pólók, pulóverek, nadrágok, szoknyák. Így amikor reggel benyúlunk a szekrénybe, könnyen megtaláljuk az aznapra megfelelő öltözéket. Nem kell keresgélni a régiek között: változik az ízlésünk, a tíz évvel ezelőtt beszerzett virágos blúz, bőszárú nadrág vagy bokáig érő szoknya nem véletlenül sóhajtozik kiszabadulását kérve. A korábban nélkülözhetetlennek gondolt és azonnal megvásárolt felsőket, farmereket csak egyszer-kétszer hordtuk, azóta várták következő fellépésüket az alsó polcok valamelyikén. Adjuk meg nekik is a lehetőséget tündökölni és ajándékozzuk az így összegyűjtött, kimosott, jó állapotú ruhákat szegényebb családoknak vagy olyan alapítványoknak, amelyek eljuttatják azokat a kevés pénzből élőkhöz, ezzel örömet szerezve a rászorulóknak. (A jutalmunk ne egy bevásárlás legyen! 🙂

Az olajtermelés után a divatipar a második legszennyezőbb iparág. A fast fashion cégek marketing trükkjeinél nem csak a túlfogyasztásra ösztönzés a gond, hanem többek között a ruhák előállításakor megvalósuló nagy mértékű környezetszennyezés és vízfelhasználás, a kizsákmányolt munkások, és hogy az előző évek divatját követő darabok ezáltal a „szemétbe” kerülnek, növelve a Földön lévő hulladék mennyiségét. Az etikus és fenntartható divat nem meríti ki a Föld természeti erőforrásait, környezettudatos eljárással környezetbarát anyagokat használva, az állatok jogait is szem előtt tartva állítja elő a ruhákat. A tudatos vásárlók számára egyre több alternatíva van, a közösségi médiában könnyű felvenni a kapcsolatot és tapasztalatot cserélni a fair fashion követőivel. A fast fashion elhagyásával a vásárlási szokások változtatásához a legegyszerűbben elérhetők a bolhapiacok, a ruhabörzék és garázsvásárok, second hand boltok, és egy jó hangulatú barátnők közötti cserebere.

Sok időt és pénzt takaríthatunk meg, ha nem sétálgatunk órák hosszat a boltok között és próbálgatunk új darabokat. A megspórolt pénzt más dolgokba tudjuk fektetni, például egy-egy jó étkezésbe, utazásba, sportba, magunk továbbfejlesztésére. Mindenki megtalálhatja a számára igazi boldogságot jelentő apró luxust. Barátokkal otthontalan állatoknak segítünk évek óta. Két éve azonban, amikor mégis eszembe jutna, hogy vehetnék egy új ruhát, a gondolatot elhessegetem és az arra szánt összegből is állatmenhely négylábúinak vásárolok eledelt, amelyet igazán szeretettel viszek el nekik.

WR

Előző cikkGyökércsúcs-amputáció – így készülj a műtétre, ezt tedd utána!
Következő cikkNem egyformán örülünk a tavasznak…