A divat folyamatos megújulásához akár a mértan és a geometria is szolgálhat forrásul. Így válhatnak inspirációvá a szögletes formák, vagy az op-art világa.

Op-art a trendek között

Virágok, állatminták, történelmi stílusok, egyenruhák – a divatnak semmi sem elég. Egy tervező elméjében bármilyen hétköznapi téma vagy tárgy ihletforrássá válhat. Nemcsak a divattervezők, a művészek is sokszor folyamodnak meglepő inspirációkhoz. Gondoljunk például az op-art alkotásira. Először a geometria alakzatai a mérnökök füzeteiből a vásznakra vándoroltak. A művészek az elvont asszociációk és impressziók helyett matematikához és számítástechnikához folyamodtak segítségért. Az így született képek optikai illúziókat keltve szinte elkápráztatnak. A mértani formák mesterien egymás mellé helyezve a mozgás érzetét keltik. A négyzet, kör és sok szögletes forma meglepő kombinációja végül egy saját irányzattá nőtte ki magát. Később a művészek vásznairól ezek a formák a ’60-as évek ruhakölteményire is átkerültek. A jellemzően fekete-fehér kombinációk mellett előfordultak színes változatok is. Ma is számos divattervező nyúl vissza az op-art irányzatához, és újragondolva a stílust modern összeállításokat álmodik meg.

Szögletes és íves formák minden alkathoz

Háromszög, négyzet, téglalap, rombusz – vibráló mértani alakzatok egy-egy ruhán. A kockás ingek és a sakktábla mintás szoknyák sokunk kedvencei, hisz kevés variálással is trendik lehetünk bennük. Nem feltétlenül op-art minden geometriai minta. A skótkocka divatja még mindig jelen van, és sok irodai viselet alapdarabja. Jól mutat szoknyán, blézeren, kabáton és sálon is. A színek és ékszerek visszafogottsága jót tesz ezeknek a mintáknak, így erre érdemes figyelni. A minták elhelyezkedése, intenzitása, a ruha szabása jelentősen befolyásolja az összképet, és őszinte önkritikát igényel a próbafülkében. Egy jó választással azonban újszerű szetteket alkothatunk magunknak. A szögletes, geometria ihlette formák nemcsak az öltözék mintájában, hanem nyakkivágásban, fazonban is képesek különleges hatásukat kifejteni. Például egy négyzetes kivágású ruha merésznek hat, és szépen kiemelheti hivalkodás nélkül is a dekoltázst. A háromszög alakot idéző, A vonalú szoknyák pedig a nőiesség remek kifejezőeszközei.

A klasszikus csíkos és a bájos pöttyös

Persze jóval egyszerűbb formák is teret nyertek már maguknak a trendek világában. Például a csíkos minták letisztultak, mégis feldobják a kinézetet. Legalább egy csíkos felsője szinte mindenkinek van. A hosszanti irányban futó vonalak egyértelmű előnyein túl egy modern, jól kombinálható ruhadarabról van szó. A klasszikus, tengerész stílusú nyaralós szetteken kívül a változatos sávozás alkalmi ruhákon és irodai viseleteken is megjelenik. A vonalakkal való tudatos játékkal a művészekhez hasonlóan mi is optikai „csalásokat” alkothatunk. Csak itt a vászon helyett az alkatunkat formáljuk kicsit vele. Merítsünk ihletet francia és olasz nők öltözékéből – ők mesterien bánnak a csíkok előnyeivel. Bár a korábban említett mintákkal ellentétben a pöttyök és körök szép íves formavilággal rendelkeznek, eredetileg mégis egy mértani alakzatról beszélhetünk. A pöttyös ruhák egyik előnye a bájos hatás, amit elérhetünk velük.

Pap Melinda

Előző cikkHelyreállított művészet – restaurálás
Következő cikkGdańsk – a lengyel borostyán otthona