Ha kisüt a nap, sokan nem halljuk meg a figyelmeztetést, és legyintünk a jó tanácsra, pedig sok esetben odafigyeléssel, a kockázati tényezők figyelembe vételével, bőrünk megfelelő védelmével a bőrrák kialakulása megelőzhető lenne.

A melanoma, azaz a bőrrák kialakulásában a direkt napsugárzásnak való kitettség játssza a legfőbb szerepet. Ezért óvnak minket a napon való tartózkodástól 11 és 15 óra között, amikor a legmagasabb az UV-sugárzás. A leégések miatt megnő a kockázat. Jó, ha tudjuk, hogy a felnőttkori melanoma kialakulásának lehetősége jelentősen megnő, ha gyermekkorunkban többször, súlyosan leégtünk.

A második legjelentősebb rizikófaktor bőrünk típusa. A melanoma leggyakrabban a vörös, ill. szőke hajú, kék ill. szürke szemű, nagyon fehér bőrű embereket sújtja. Az anyajegyek szintén kockázatot jelentenek, főként a szabálytalan anyajegyek, amelyek szegéllyel rendelkeznek, egyenetlen a pigmentációjuk, és jellemzően 5 mm-nél nagyobbak. Egyetlen ilyen anyajegy dupla, tíznél több pedig 12-szeres kockázatot jelent. Fontos tudnunk azt is, hogy a családban volt-e bőrrákos megbetegedés, mert elsőfokú rokon esetében kétszer nagyobb a melanoma kialakulásának esélye. A bőrrákkal diagnosztizáltak átlagéletkora 40-45 év, tehát – bár befolyásunk nincs rá – tisztában kell lennünk vele, hogy az életkor növekedésével nő a kockázat is. De ha folyamatosan ellenőrizzük testünket, különös tekintettel az anyajegyekre, megelőzhetjük a bajt.

Ha az anyajegy terjedni, nőni kezd, megváltozik a színe, megváltozik a felszíne, aszimmetrikussá válik, felmaródik, vagy vérezni kezd, azonnal forduljunk orvoshoz!

Előző cikkNem egyformán örülünk a tavasznak…
Következő cikkRohamosan nő az asztmás betegek száma