A legtöbben megtapasztalták már az érzést: csak nassoltak egy kicsit (éhség nélkül) és utána még több ételt kívántak. Pedig, ha kihagyták volna azt a kis csokit vagy ropit, akkor a következő étkezésig simán bírták volna evés nélkül. A torkoskodás miért hozza meg az étvágyat?

A kajálással is úgy vagyunk valahogy, mint a szexszel, ha vonzódunk valaki iránt, akkor egy csókjától is lángra lobban a vágyunk, és többet akarunk. Nos, sajnos néhány falat étel is így aktiválja az agyunkat és a szervezetünket, és ekkor máris (tovább) nő az étvágyunk.

Bizonyos ételek látványa, illata vagy íze felerősíti az agyunk élelmiszerek által kiváltott reakcióit, mivel ilyenkor elindulnak azok a folyamatok, amelyek jelzik a szervezetnek: ételhez jut, tehát be kell indítani az emésztést, jöhet a hormoncunami. Ráadásul a szénhidrátban és zsírban gazdag ételeket az agyunk jutalomnak értékeli, és mindent megtesz annak érdekében, hogy megismételje vagy fenntartsa azt a jutalmazást, amelyet az a bizonyos maréknyi csipsz vagy az ártatlannak vélt banán váltott ki.

Csipsz, ropi és kenyér

A csipsz tipikus „szénhidrátkészítmény”. Ugyanilyen a finomított lisztből készült fehérkenyér, ropi és az összes ehhez hasonló, gabona alapú rágcsálni való. Amikor finomított szénhidrátot falatozunk, akkor mindenképp kiugrik a vércukorszintünk. Erre úgy reagál a szervezetünk, hogy nagy mennyiségű inzulint bocsájt ki, hogy normalizálja a vércukorszintet.

Keksz, torta, édességek, csokoládé

A cukor – akár természetes méz, akár kristálycukor – másképp aktiválja az agyunk jutalmazási és éhségközpontját, mint más energiaforrások. Különösen fontos, hogy az agyban a talamusz, a hipotalamusz és az insula – az összes olyan terület, amely éhségérzetet kelt – lecsendesedik, miután ételt fogyasztottunk. Ám amikor édes ételbe harapunk, tehát kekszet vagy tortát eszünk ezek az agyi területek aktívak maradnak, nem pihennek le. Dióhéjban elmagyarázva a következő folyamat zajlik: az agy azt közli a szervezettel, hogy nem laktál jól, és mindenképpen többet kell enned ahhoz, hogy elegendő táplálékhoz juss, „egyél már valami rendeset is!”. Ilyekor szokott előfordulni, hogy a nassolás után az ember megkíván valami rendes főtt ételt is – ami után esetleg újra eszik egy kis desszertet… Vannak, akiknél ez ördögi körként falárohamot vált ki.

Alacsony zsírtartalmú joghurt

Tudományos kutatások során megtalálták azt az időegységnyi rágásmennyiséget, amely az étel elfogyasztása után befolyásolja azt, hogy mennyire érezzük magunkat jóllakottnak. Egy friss vizsgálat, amelyet amerikai és európai kutatócsoportok végeztek, arra az eredményre jutott, hogy ha sokat (alaposan) rágunk, az lecsökkenti a szervezetünkben a gherlin szintjét – annak a hormonnak a szintjét, amelyiket „éhséghormonnak” neveznek.

A pohárméretű dobozban árusított joghurt veszélyesen becsapós. Az alacsony zsírtartalmú változatokban is van cukor és szénhidrát, amely megnöveli az étvágyunkat a fent már kifejtett ok miatt – viszont mivel nem rágjuk, csak nyeljük, így sokan nem képesek tőle jóllakottságot érezni. Megoldás lehet, ha teszünk a joghurtba keményebb gyümölcsöket, zabkorpát, esetleg magvakat.

Ugyanez a gond a fagyival is: ritkán lehet eltelítődni tőle, és képesek vagyunk egészen komoly mennyiséget is belapátolni belőle.

Megoldás: absztinencia

Bár az evésről nem lehet leszokni, mint a dohányzásról vagy alkoholról, de akik már megtapasztalták a rövidebb-hosszabb böjtök hatását, azok tudják, hogy a legjobb védekezés a megelőzés. Akkor tudjuk elkerülni a sóvárgást és indok nélküli eszegetést, ha elkerüljük azokat az ételeket, amelyek nálunk beindítják ezt a folyamatot. Nem mindenkinek ugyanazok az ételek a gyújtópontok, nálam a csokoládé és a chips ilyen, de van, akinél a zsemle vagy a fagyi az, ami után elképesztően nagy akaraterő kell ahhoz, hogy ne fulladjon zabálásba az eredetileg pár falatra tervezett étkezés.

A legelső veszélyes falat előtt kell észnél lenni, arra kell nemet mondani, így lehet betartani azt az étkezési stratégiát, amit követni szeretnénk. És amikor nagyon beránt magával a túlevés, már napok óta össze-vissza eszünk, akkor érdemes egy napra szigorúnak lenni magunkhoz: csak folyadékot inni, vagy csak fehérjedús, szénhidrátcsökkentett ételeket enni. Ez a legtöbb embernél képes visszabillenteni az embert a normális kerékvágásba.

Kéky Kira

Előző cikkMost aztán bepótoljuk az eddig elmaradt mozgást! Vagy mégsem?
Következő cikkKevesebb cukor – nem csak az alakunk miatt