A lengyel Gdańsk elvarázsolja látogatóit izgalmas történelmével, borostyánjaival és színes házaival, amelyek a Balti-tenger vizében csodálják magukat.

Az égkék Balti-tenger partján

Lengyelország a viharos múlt században sok mindent átélt. Ennek ellenére városainak arculatán tisztán látszik, hogy a megpróbáltatások ellenére megőrizték a történelem iránti tiszteletüket és hódolatukat. A régi kelta hagyományok felidézése, a lenyűgöző természeti csodák megtekintése mellett a régmúlt kedves- és elkeserítő emlékeit is felkereshetjük. Hol érdemes kezdeni? Például a Pomerániai vajdaságban lévő Gdański-öbölben. A térségben található városok gazdaságilag és turisztikailag is kiemelkednek, látnivalójuk a tengerpart mellett még számos szépséget kínál.

Hármasváros

Ha a lengyel Gdańsk városát meglátogatjuk, egész biztosan felmerül bennünk, hogy a vele érdekes kapcsolatban álló másik két várost is felkeressük. Ez Sopot és Gdynia. A beépített területek összeérése, valamint az őket összekötő utak és sok más miatt is együtt egy Hármasvárost alkotnak. Ez a kis közösség a turisták által kedvelt Balti-tenger partján, a Gdański-öbölben fekszik. Gdańsk, mint a hármas közül a legnépesebb település, a kultúrában és az oktatásban országos szinten is fontos szerepet tölt be. Így a sok turista mellett több tízezer diákot és hallgatót is magához vonz. Jól kiépített vasúthálózata, saját reptere és természetesen a Balti-tenger nyújtotta hajózási lehetőségek mind megkönnyítik ennek a nagy forgalomnak a lebonyolítását. Egy lüktető, mozgalmas és mesebeli város lett így a végeredmény, ahol a tenger vizének tükörképe megkétszerezi a part menti látnivalókat.

Színes házak – mesebeli táj

Gdańsk képe már többször visszaköszönhetett ránk egy unalmasabb napon az irodai fali naptárakról, vagy a jól ismert stock fotókról. Ezek szinte mind tengerparti, színes házakat mutatnak olyan idillikusan, mintha egy mese háttereként élne a kép. Valóban olyanok. Ezek a szépen dísztett házak is arról tanúskodnak, hogy ezen a helyen a történelemnek különleges szerepe van. A polgári házakon kívül a híres Királyi út, vagy a gyönyörű kapukkal és bástyákkal elhalmozott Hosszú utca is a múlt emlékeit dicséri. A Hosszú utat turistaként ki sem lehet hagyni: barokk díszek, hazai szemnek talán szokatlan színek a keskeny és magas házakon, hangulatos kapualjak és éttermek mindenfelé. Az esti fényekben kivilágított Neptun-kút szintén bakancslistás látnivaló. A vízi kereskedelem másik jelképe a Gdański daru.

Mézszínű borostyánba zárva

Egy apró kis kődarab képes megőrizni egy rég letűnt világ életszerű darabkáját: ez a borostyán. Az emberiségnek több ezer év alatt sem sikerült megunnia; ez valószínűleg így is fog maradni. A Balti-tenger mentén található borostyánkő lelőhelyek világszintű hírnévvel rendelkeznek. Feldolgozása Lengyelországban nagy hagyománynak örvend. Gdańskban járva keressük fel a Borostyánmúzeumot, és csodáljuk meg az áttetsző „mézből” készült remekműveket: ékszerek, tálkák, apró makettek. A régmúlt és a jelen kézművesei aprólékos munkával a mindennapi élet részeivé tették ezeket a megkövült gyantákat. A színes házak közti ajándékboltokban be is vásárolhatunk a borostyánból készült szépségekből.

Pap Melinda

Előző cikkGeometria és mértan a kifutókon
Következő cikkEnnyire fontos a pihenés!