Külföldi nyaralás tervezésekor nem véletlenül szerepel Törökország a listák élén. Egyedi látnivalókkal és azúrkék tengerparttal kápráztatja el a turistákat. 

Egy gyönyörű és mozgalmas kultúra

Törökország hidat képez Európa és Ázsia között, egy utánozhatatlan és sajátos kultúrát hozva létre. A kontinensek jellegzetességeit ötvözve olyan hangulatot teremtett az ország, ami miatt sok ember bakancslistájára felkerült már. Törökország varázsa megjelenik a zenében, a nyüzsgő piacok életében, a színpompás kelmékben és a csábító táncokban. Ott van a nagy múltú városok utcáin, a sokat látott, már omladozó templomokban és minaretekben, a fekete teák és a baklava ízében. Nem csoda, hogyha tengerparti nyaralást tervezünk, Törökországot biztosan ajánlani fogják az ismerőseink.

Itt nemcsak a könyvekben találkozni a történelemmel

Isztambul és Ankara történelmi városrészeiben sétálva mesebeli helyszíneken járhatunk. Múzeumok és könyvtárak engednek bepillantást a török kultúra, művészet és történelem szépségeibe. Szerte az országban bibliai helyszíneken járhatunk, ahol akaratlanul is megelevenednek képzeletbeli szemeink előtt az évezredekkel korábbi események. Az Ararát-hegyén például alaposan nézzünk szét, hátha a lábunk elé kerül néhány darabka Noé bárkájából. Vallási épületekben és történelmi emlékekben nincs hiány, Törökországban válogathatunk az ilyen témájú látnivalókból. Az iszlám kultúra építészetének remekműveit is keressük fel, lehetőség szerint belülről is csodáljuk meg őket.

Színek, pusztaság, aztán megint színek

Törökországról az intenzív színek, az erős és fűszeres illatok, a keleti zene és a jellegzetes táncok rögtön eszünkbe jutnak. A kopár, színtelen puszták talán már kevésbé. Mégis, a színek kontrasztja meglepő. Vidéken a táj elég sok helyen kietlen képet mutat, homokszínű puszták nagy sziklákkal övezve. Igaz, a látszólag élettelen rónák is bőven rejtenek látnivalókat; például Kappadókia holdbéli tájain sziklatemplomok őrzik magukban a múltat. A szerencsések színpompás hőlégballonokat is lencsevégre kaphatnak Kapadókia homokbarna tájai fölött. A nyüzsgő városok piacai mintha a puszták színtelenségét ellensúlyoznák: gyönyörű, élénk árnyalatokban tobzódnak a fűszerek, az ételek, a bonyolult mintás szövetek és edények.

Teknősökkel és múltidéző romokkal tarkított tengerpartok

A török tengerpartok olyan változatosak, mintha nem is egyetlen országban lennének. A kietlen, pusztai hangulatot idéző partoktól kezdve, a kavicsos, sziklás strandokon át egészen a finom homokos, zöldellő fákkal tarkított partszakaszokig találhatunk mindenfélét. Sok teknős fordul meg a török strandokon, így nagy eséllyel találkozhatunk majd pár helyi páncélossal. Szikrázó kék vizével minden partszakaszon gyönyörködtet a tenger; az Ölüdeniz melletti Blue Lagoon színét csak akkor hisszük el, ha élőben látjuk. Van, ahol a zöldben tobzódó növényzet, máshol a romantikus történelmi romok adnak keretet a látképnek. Kiépítettségben és forgalomban is nagy a különbség, így érdemes alaposan utánajárni, melyik partszakasz illik a legjobban az ízlésünkhöz.

Egy kis plusz előkészület minden külföldi nyaraláskor jól jön

Az országba való bejutás és az azon belüli közlekedés megszervezése komoly előkészületeket igényel. Nagy gondot kell fordítani a biztonságra és a kulturális különbségekből fakadó apró hétköznapi helyzetekre. Bár már hozzászoktunk itthon is a nyári kánikulához, az itteni napsütés egészen más lesz. Indulás előtt azt is gondoljuk át, hogy a látogatni kívánt épületekben milyen öltözetet várnak el. Ha szeretnénk tevegelni vagy siklóernyőzni, nagyokat sétálni és fürdeni, akkor pakoljunk be valami sportosabb ruhát is. Érdemes lehet először egy iroda által szerevezett úton részt venni, hogy ne vonja el a figyelmet túlzottan a tervezés. A jó felkészülés segít valóban élvezetessé tenni a nyaralást.

GB

Előző cikkAz evés és a futás kapcsolata
Következő cikkÉlénk és friss színek nyárra