Íme néhány egyszerű tanács, melynek betartásával jobban érezhetjük magunkat a nyár utolsó hónapjában, és elkerülhetjük a veszélyes helyzeteket is!

Gyakorolja a vízbiztonságot

A vízbe csobbanás, a strandolás, úszás jó móka. A megfelelő biztonsági óvintézkedések elmulasztása azonban tragédiához vezethet – mint ahogy mostanában ez meg is történt a hazai vizekben. Volt, ahol tragédiához vezetett az óvatlanság, máskor csak a szerencsén múlt, hogy ki tudták menteni a gyereket a vízből.

A fulladásban elhunytak mintegy 20 százaléka 15 év alatti gyermek. A halálos kimenetel mellett további ötször annyi gyereket kezelnek a sürgősségi osztályon, mert túlélték a vízibalesetet, de ellátásra szorultak. A veszély nem csupán a nagy, természetes vizeinkre jellemző, hanem az otthon épített és ideiglenes medencék miatt is sok halálozás történik. Sajnos akár 20 centi mély vízben is meg tud fulladni egy gyermek, ha szerencsétlenül esik például és elveszíti az eszméletét. Épp ezért a medencéknél is általános szabály, hogy azokhoz felügyelet nélkül ne férhessen kisgyermek, és hogy mindig legyen egy felnőtt is jelen, amikor a kisgyermekek használják. A baj akár 2 perc alatt is megtörténhet, tehát beszaladni a házba valamiért nem opció, ha kisgyermek van fedetlen medence közelében!

A vízmélység ismerete is döntő fontosságú, jellemzően tinédzserek körében fordul elő, hogy ismeretlen mélységű vízbe ugranak, és a túl sekély meder miatt gerincsérüléssel végződik a nyári fürdőzés.

Kerülje el az ételmérgezést

Az augusztus a szabadtéri grillezés és a forró délutáni piknikek, a nyári strandolások, kirándulások szezonja. A nem megfelelően elkészített vagy tárolt ételek fogyasztása évente több millió ételmérgezéses esetet okoz. „Jó esetben” csak pár napos rosszulléttel, hasmenéssel és hányassal jár, ám ritkán akár halálhoz is vezethet.

Így tudja minimalizálni a kockázatot:

– Az ételek kezelése vagy elkészítése után mindig mosson kezet, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy egy főzés alatt többször is kezet kell mosni. (Ha már elkészített ételt fog meg azzal a kézzel, amivel épp előtte a nyers húst fogta, akkor máris megtörténhet a baj.)

– Mosogatószeres vízzel mossa meg a főzőedényeket és felületeket, ne elégedjen meg a tiszta víz használatával.

– Tartsa jól elkülönítve a nyers és az elkészített ételeket – például ne tegye ugyanarra a vágódeszkára a megsült hússzeletet, mint amelyiken mellette a nyers van.

– A húsokat megfelelő hőmérsékleten főzze és süsse meg, a nyári melegben csak a rendkívül friss, jól tárolt húst lehet véresre vagy közepesre (mediumra) sütni kockázat nélkül, és azonnal el is kell fogyasztani.

– Ha ki kell olvasztani egy élelmiszert, akkor ezt most a hűtőszekrényben tegye, ne álljon kinn órákra a melegben az étel.

– A romlandó élelmiszereket két órán belül hűtse le. Ez ugyan nem tesz jót a hűtőnek, de ilyen időben például a húsleves órák alatt képes megbuggyanni.

Maradjon hidratált!

Elegendő vizet inni a világ legegyszerűbb dolgának hangzik. Elvégre van egy beépített hidratációs érzékelőnk, amit szomjúságnak hívunk. Azonban a szomjúság nem biztos, hogy időben jelez. Főleg a kisgyermeknél és idős embereknél fordul elő, hogy nem reagálnak úgy a szomjúságra, mint kellene, és kiszáradásos tüneteket mutatnak anélkül, hogy igazából szomjasnak éreznék magukat. Ha az illető szédül, vagy szokatlanul fáradtnak, zavarodottnak vagy ködös fejűnek érzi magát, nagy eséllyel dehidratált!

Tetten érhető az alacsony vízfogyasztás sötét színű vizelettel is, ha tehát ezt látjuk, mindenképp igyunk meg 2-3 pohár (lehetőleg kalóriamentes) folyadékot. A súlyos dehidratáció hőgutához, vizelet- és veseproblémákhoz, görcsrohamhoz, sőt egy idő után halálhoz is vezethet. Épp ezért nyári melegben hordjunk magunknál egy vizes palackot, és a nap folyamán rendszeresen kortyoljunk belőle még akkor is, ha nem érzünk szomjúságot

Mozogjon sokat, de az átlagnál óvatosabban

A szakértők azt javasolják, hogy a szabadban végzett testmozgást korlátozzuk a kora reggeli vagy késő délutáni órákra, a nap legmelegebb időszakában maradjunk árnyékban, és viseljünk kalapot vagy hosszú ruházatot, amely eltakarja a bőrt. Ezek az intézkedések segítenek a leégést okozó és a bőrrák kockázatát növelő ultraibolya fény ellen is védekezni amellett, hogy komfortosabban érezzük magunkat, ha nem ég meg a bőrünk. A direkt napozást egyre kevésbé ajánlják a szakértők, ha mégis szeretné valaki, hogy a medence vagy a tenger partján süttesse magát, akkor vastag rétegben kenje be magát olyan fényvédő krémmel, amelynek fényvédő faktorszáma illik a bőrtípusához. A világos bőrű, világos szemű embereknél ez bizony 50-es, extrém esetben 100-as faktorszámot is jelenthet!

A testmozgás kulcsfontosságú az egészség és a jó közérzet szempontjából, de a túl sok mozgás hőségben potenciálisan veszélyes lehet, ha erre nem vagyunk felkészülve fizikálisan. Azoknak, akik inaktívak voltak mostanában, eleinte óvatosnak kell lenniük, amikor felépítik az edzési tervüket. Hetekbe-hónapokba telik, amíg a szív és az izmok újra formába lendülnek, kezdjük tehát lassan és fokozatosan.

Az izomfájdalmak vagy -görcsök, a túlzott izzadás és a fejfájás, esetleg szédülés annak jelei, hogy ideje lehűlni és vizet inni, általában ennyi is elég, hogy helyreálljon az egyensúly. Ám ha zavartság, hányás, illetve lázas állapot alakul ki, az a hőguta jele lehet! Ez pedig egy veszélyes, akár életveszélyes állapot, ezért ilyen esetben haladéktalanul hívni kell a mentőt.

Mindazonáltal a hőség figyelmeztető jeleit ismerve, az óvintézkedéseket betartva a mozgás nemhogy nem tilos, hanem kifejezetten ajánlott. Bárhogyan is éljük az életünket, mindig tartsuk észben, hogy ha valami egészséges a szívünknek, akkor az javítja az életünket, és növeli az egészségben eltöltött életévek számát. A testünk akkor működik a legjobban, ha egy kicsit megterheljük.

Kéky Kira

Előző cikkKészíts művészi üvegékszereket!
Következő cikkEgészséges-e a sör?