A legtöbb kutya nagyon élvezi, ha új dolgokat tanulhat a gazdájával. Ezért sok állattartó szívesen sportol együtt a kedvencével, például agility edzéseken.

Mit szeretnek a kutyák csinálni?

A kutyák általában imádnak mozogni. Sokszor elképzelni is alig tudjuk, hogy van abban kisebb vagy nagyobb állatban annyi energia. Alapvetően a boldogságuk és az egészségük egyik kulcsa, hogy eleget mozoghassanak. A másik dolog, amiért odavannak, a tanulás. Csillogó szemmel figyelnek a gazdira, és majd kibújnak a bőrükből nagy igyekezetükben, hogy megértsék a feladatot. Ha pedig már kellőképpen begyakorolták, akkor szívesen tesznek vele a gazda kedvére. Azért persze tudjuk, hogy néhány kutyussal igazán meg kell küzdeni, hogy azt csinálja, amit szeretnénk, vagy, hogy egyáltalán ránk figyeljen. De biztosak lehetünk benne, hogy ha magunkat fejlesztjük a kedvencükkel való kommunikációban, akkor nála is hamar fogunk fejlődést tapasztalni. És ha már a családi kutyaként való feladatait megtanulta, akár tovább léphetünk együtt. Erre remek lehetőségeket kínálnak a különféle kutyás sportok. Aki pedig igazán komolyan foglalkozik ezzel a mozgásformával, már egészen kölyökkora óta tudatosan készítheti fel az állatot az adott sportra, ami egyedi nevelést is magában foglal.

Miért jók a kutyás sportok?

A sportválasztást érdemes jól megfontolni, hiszen később sok múlhat rajta. Ha nem megfelelő mellett döntünk, akkor sok kudarcot gyűjthetünk a kutyusunkkal együtt, vagy akár még meg is sérülhet. Ezért vegyük figyelembe kedvencünk fajta jellemzőit, testfelépítését, szokásait, habitusát és hogy mit szeret csinálni. A legjobb, ha megkérdezünk egy-két szakértőt is, például állatorvost és kutyatrénert. Ha jól sikerült a sport kiválasztása és kitartóak vagyunk, akkor nagyszerű élményeket szerezhetünk! Már volt szó a mozgás öröméről, ami természetesen nemcsak a kutyáknak fontos. Emellett más előnyei is vannak. Mikor a gazda és a kutya együtt tanul meg egy új dolgot, akkor sokkal jobban összehangolódhatnak, és az otthoni kapcsolatuk is javulhat. Ez nem meglepő, hiszen az együtt töltött időnél nem is nagyon tudnánk jobb ajándékot adni kedvencünknek. Ahogy egyre többet dolgozunk együtt, egyre jobban megismerjük egymást, és kölcsönösen egyre könnyebben és gyorsabban fogunk reagálni egymás jelzéseire. Hobbinak sem utolsóak a kutyás sportok. Egész nagy kultúrája van egy-egy sportágnak; közös edzéseket és nagy versenyeket szerveznek, ahol jó társaságok alakulnak ki. Talán ízelítőül egyszer látogassunk el egy ilyen rendezvényre a családdal vagy barátokkal.

Agility edzések

Az egyik népszerű sportág az agility, ami sok mozgással és figyelemmel jár mindkét fél részéről. Lényegében egy akadálypályát kell teljesíteni, ahol különféle feladatokat kell megoldani. Ebben lehetnek alagutak, akadályok és még sok minden más. Kézmozdulatokkal és hanggal kell irányítani a kutyust, szóval tényleg jó összhangra van szükség. Amelyik kutya szeret szaladgálni és hajlandó tanulni, az valószínűleg odalesz ezért a sportért. Olvassunk utána, tájékozódjunk, egy agility edzőt is felkereshetünk. Akár komoly eredményeket is elérhetünk kedvencünkkel, trófeákat gyűjtve. A versenyek, tanfolyamok és edzések mellett később vizsgázni is elmehetünk. Természetesen rengeteg sport van még, amit kipróbálhatunk a kutyusunkkal; még az is lehet, hogy ő fogja „kiválasztani” a kedvére valót.

PM

Előző cikkÖvtáskák: trendi és praktikus
Következő cikkEgy séta hazánk legnagyobb botanikus kertjében