A látás javítására a hagyományos szemüvegnél kényelmesebb a kontaktlencse. Noha egyszerű, praktikus a lencsemegoldás, fontos tudni, hogy a viselésénél bizonyos szabályokat – télen is, de főként nyáron – be kell tartani.

Miért a fenti intelem? Sok egyéb mellett azért, mert a helytelen ápolás súlyos szemészeti problémákhoz vezethet. A szélsőséges időjárás és az árvizek miatt mind több kórokozó – amőba, parazita, baktérium, vírus – van a környezetünkben. Ezek akár vakságig fajuló komplikációkhoz is vezethetnek.

Nyáron a szemüveg viselése kényelmetlen, a keret alatt beizzadhatunk, az orrtámasz műanyag papucsa irritálhatja a bőrünket. Napozáskor nyomot hagy a szemüvegkeret. Ilyenkor ésszerű lehet a kontaktlencse viselése, hiszen az például a sportolásnál nem esik le, nem törik el.  

A legtöbb lencse magában is kellő UV-A és UV-B elleni védelmet nyújt a szemnek. Ugyanakkor tudni kell, hogy a száraz melegben, a légkondicionálók használatával a könnyfilm párolgása nő, a szemszáradásos panaszok egyre gyakoribbak. A magas víztartalmú, jó oxigénáteresztő lágy kontaktlencsék az elveszett, illetve lecsökkent nedvességet könnyből pótolják, nyomában  a szem tovább szárad, mind kevesebb könny termelődik.  A száraz szem mellett a kontaktlencse minden pislogásnál panaszt – szúrást, irritációt – okozhat. Ilyenkor segítség lehet a kontaktlencse mellett is alkalmazható műkönny gyakori használata.  

Ha megadatik a csodás tengeri fürdőzés, feltétlenül gondoskodjunk pótszemüvegről, tartalék kontaktlencsékről, ápolófolyadékról. Tudni kell, hogy a tengervíz magas szervetlen só tartalma miatt nem érintkezhet a kontaktlencsével. Az ilyen elvonja a vizet a lencséből, a só pedig eltömve a finom pórusokat a lencsére lerakódik. A hiányos oxigénellátás miatt a lencse tönkremegy, a szaruhártya nem megfelelően lélegzik.  A só, a szennyeződések sebeket, hámhiányt okozva a szaruhártya felszínét karcolhatják. Az oxigénhiányos sebek nehezen gyógyulnak. A kontaktlencse mellett is homályos a látás, minden pislogásnál szúrást érez a szemben az ember. Az erős napsütésben viszont ömlik a könnyünk, erősen hunyorgunk.

A nyaralás alatt fokozottabban figyeljünk a lencsék ápolására. A helytelenül tárolt kontaktlencsék ugyanis könnyen szennyeződnek, a szélük beszakad, a közepük karcos lesz. Amennyiben odafigyelünk, de mégis csipásodást, szempirosságot észlelünk, semmiképpen se erőltessük a kontaktlencse viselését, mert hordása a gyulladásos tüneteket csak felerősíti. A gyógyulásig a szemüveg lesz a megoldás…

Amennyiben lehetséges, egynapos kontaktlencsével és úszószemüveggel menjünk vízbe. Naponta cseréljük a nem csapvízben tartott, de szakemberek által javasolt lencsét. Mindig tiszta kézzel nyúljunk a lencséhez. A tárolószert minden használat után ki kell önteni a tokból.

Krasznai Éva

Előző cikkFontos az önvizsgálat
Következő cikkMárpedig a cukorból is zsír lesz – és sajnos rajtunk!