A cukor szinte minden élelmiszerben megtalálható és nem a zsírmáj jut róla először az eszünkbe. Ehelyett egyszerre tesz minket kívánóssá és érzünk boldogságot. Azonban a mértékletes fogyasztásra oda kell figyelnünk, hiszen a szervezetünkre gyakorolt hatását nem lehet elkerülni.

Szeretjük is, meg nem is

A legtöbb ember örömmel választ édességet, amikor teheti. Nem az általa okozott betegségeken elmélkedünk – kivéve, ha egészségügyisek vagyunk vagy élénken érdeklődünk az egészség téma iránt. Kevesen olvassák el az élelmiszerek címkéit, pedig akkor tudnák, hogy nem csak a süteményekben és csokoládéban található hozzáadott cukor, hanem olyan ételekben is, amelyeknél erre nem számítanánk. A tésztaszószok és a salátaöntetek nagyon jó példái ennek, azonban sajnos a fittnek gondolt müzli és előre csomagolt zabkása készítmények is tartalmaznak annyi cukorból származó üres kalóriát, amely kikerülhető lenne például a magunk által natúr zabpehelyből elkészített kásával.

Hasonló a helyzet a dobozos, palackos üdítőitalokkal is. A gyümölcslé megnevezés se tévesszen meg senkit, a szénhidrát és cukor tartalom számait el kell olvasni!

Betegségeket okozhat

A mértéken felüli cukor fogyasztása nagyban növeli a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját. Inzulinrezisztenciához, 2-es típusú cukorbetegséghez, metabolikus szindrómához is vezethet. Vizsgálják a daganatos betegségek, depresszió és szorongás, valamint az autoimmun betegségekhez való kapcsolatát is. A bél áteresztőképességét is növeli, ha ott felhalmozódik, viszont a bélflóra egyensúlyának felborulása veszélyezteti az immunrendszerünket is.

A WHO ajánlása

Az Egészségügyi Világszervezet funkcióját betöltve adja ki ajánlásait az egészséges életvitel alapjaihoz, mint a mozgás és a táplálkozás. Az országok statisztikáit látva nem csoda, hogy központilag szeretnék jó tanácsokkal ellátni az embereket. Tudta, hogy egy átlagos amerikai naponta 22, egy lengyel 24 teáskanálnyi cukrot fogyaszt?

A WHO ajánlása napi 12 teáskanál cukorra szól, ami kb. 50 grammot jelent. Az Amerikai Kardiológusok Szövetsége viszont szigorúbb, a nők számára 6, a férfiak számára 9 teáskanálra csökkentené a fogyasztható mennyiséget, amely 100-150 kalóriát fed le. Ez a 25-37 gramm a betegségek rizikójának szempontjából még a biztonságos zónához tartozhatna.

A gyerekek ízlésének és táplálkozási szokásának kialakulásáért a szülők a felelősek, nem csak példát mutatnak, de ők vásárolják az asztalra kerülő élelmiszereket is. Megfelelő alapokkal a gyerekeket az egészséges életmód felé terelhetik, így nekik már nem lenne kérdés, milyen mennyiségű cukrot fogyasszanak egy nap.

Leszokás

Ha elhatároztad, hogy a cukor mértéktelen fogyasztásáról lemondasz, ezáltal csökkented a hízás és egészségkárosító hatást is, már csak kitartásra és tervezett étkezésekre van szükséged.

Az első napok nehezek lesznek, mint bármely más leszokás esetében. Az előnyei:

  • Az anyagcsere normalizálódik. Csökkennek a gyulladásos folyamatok, a betegségek rizikói, és újra éghet a zsír.
  • Cukor helyett több zöldség és fehérje kerülhet a tányérra, egészségesebb tápanyagokat viszünk be a szervezetünkbe, ezért néhány napon belül már fittebbnek érezhetjük magunkat.
  • Kerülendők az édességek, és a magasabb cukortartalmú gyümölcsök is. Az összetevők listájáról és az értékekről érdemes tájékozódni.

Az élelmiszergyártók nem a mi ízlésünket szeretnék maradéktalanul kiszolgálni, hanem épp fordítva. Az előállított félkész ételek cukrozásával függővé teszik a fogyasztókat, ezáltal ők alakítják az ízlésünket. Már aki engedi. A címkék olvasása hasznos, hiszen az egészségünk a tét.

Wágner Rózsa

Előző cikkNéhány étel, amelytől csak éhesebbek leszünk – és a megoldás
Következő cikkSaját lábon