Otthonunkat szívesen öltöztetjük télen kellemes hangulatú díszekbe, mert jó érzés így hazatérni. Ehhez tökéletes választást jelentenek a kézműves fa dekorációk.

A fa melegséget és természetességet sugároz

Kevés olyan anyag van, ami annyira jól eső lenne a szemnek, mint a fa. Legyen szó lakberendezési tárgyakról, dekorációról, építőanyagról vagy akár ékszerekről; ha valódi fából készült, rögtön értékesebbnek és természetesebbnek hat. Minőségi alapanyagként szolgál, és közelebb hozza a minket körülvevő környezetet. Ha sikerül az otthonunkba becsempészni a fát különféle megoldásokkal, akkor könnyebb lesz kellemes hangulatot varázsolnunk. Erre egyszerű megoldást jelentenek a kézműves fa dekorációk. Mikor esne jobban a kellemes hangulatú otthon, mint a hideg, téli estéken?

A jól bevált fakorong

A fakorongok és -szeletek felhasználási módja szinte végtelen, ezért kedvelt kézműves alapanyag. Egyre gyakrabban szerepelnek esküvői díszletekben, de az otthoni téli dekorációknak is nagyszerű kiindulópontja lehet. Egyszerű átlátszó páccal készülhet belőle pohár és edényalátét. A kérget körben meghagyva, a középső részre akrilfestékkel mini kis tájképeket, állatkákat, más motívumokat festhetünk. Ezeket a végén érdemes átlátszó fújós akrillakkal lekezelni, ami megvédi a munkánkat, mélyíti a színeket, és szép fényes felületet ad a képnek. Kendermadzagból vagy rafiából készítsünk neki akasztót, így megmarad az egész természetes jellege. Otthoni dísznek, de kedves ajándéknak is nagyszerű. Festés helyett mintás szalvétát is ragaszthatunk a fakorongra, így bonyolultabb mintát is meg tudunk alkotni igen rövid idő alatt. Az így készült képeket is érdemes akrillakkal zárni. A fakorongok nagy felületen való használata meleg, otthonos külsőt tud kölcsönözni egy egyébként rideg helységnek is. Különféle átmérőjű, de egyforma vastagságú fakorongok egymás mellé ragasztva akár egy egész falat beboríthatnak. Ha ezt túl merésznek találjuk, akkor vágjunk ki rétegelt lemezből egy általunk választott formát, és készítsünk erre egy tetszetős kompozíciót. Fehér-ezüst-kék árnyalatokban lefestve a korongok tetejét stílusos téli fa dekorációt kapunk. Türelmesebbek akár fehér tűfilccel hópehelyes mintákat is rajzolhatnak rá.

Akár faraghatunk is

A kis fa házikókból összeállított városképrészletek sok otthonban kedvelt téli dekorációnak számítanak. Saját festéssel a mi ízlésünkhöz igazíthatjuk ezt a tipikus dekorációs elemet. Egyszerű vonalvezetésű állatformákat is faraghatunk puhább fából – például a hársból vagy a fűzből –, ezeket pedig tetszés szerint festhetjük. Modernebb lakásokban monokróm, fényes, vagy meghökkentő színpárosításokkal dolgozhatunk, egy klasszikusabb berendezésű otthonban pedig törekedhetünk a valósághűbb színekre. Ha nem érzünk magunkban elég elhivatottságot a farigcsáláshoz, akkor szerezzünk be készen natúr fa formákat, amiket csak le kell festenünk. Lakberendezési boltokban és hobbi ellátókban érdemes ilyeneket keresgélni.  

Néhány egyszerű dekorációs ötlet

Az utóbbi évek egyik kedvence volt kézműves körökben a deszkából készült vendégváró hóember. Egy kis festék, felül keresztbe egy kisebb léc kalapkarimának, és készen is van a filigrán hóember. Egy kisebb seprűt is adhatunk a „kezébe”, vagy kaphat valódi kalapot, kötött sálat, fényes gombokat. Még egyszerűbb egy marék kacskaringós fűzfaágat lehántolnunk, majd fehér vagy ezüst festékkel lefújnunk. Beletesszük egy vázába, és el is készült a pár perces téli asztali dísz. Érdekes alakú gallyakból készülhet képkeret is. A farönkök hangulatosak már önmagukban is. Már egy kis kupac a nappali sarkában kellemes téli hangulatot tud varázsolni, nem beszélve a jó fa illatról. Egy szebb alakú rönk felállítva remek mécses tartó lehet, csak egy kis mélyedést kell belevájni.

GB

Előző cikkVeszekedni? Csak kulturáltan!
Következő cikkHangsúlyozzuk a derekunkat övvel!