Sok túrázót az Országos Kéktúra mozgalom motiválja arra, hogy végig kirándulja a hazai erdőket és tájakat, megismerve így hazánk természetének ezernyi arcát.

Kirándulás csak úgy vagy tematika szerint

Az őszi erdő csábít leginkább kirándulásra. Kis szerencsével az időjárás éppen ideális, a fák és bokrok színei pedig egyedülállóak. Kirándulhatunk a környékünkön, vagy kinézhetünk magunknak egy-egy távolabbi útvonalat, ahova elutazunk. A hazai tájak sok felfedezni valóval várnak. De ha szeretünk egy konkrét célért dolgozni, keressük a kihívásokat, és szívesen adnánk keretet a természetjárásunknak, akkor választhatjuk az Országos Kéktúra teljesítését is.

Az Országos Kéktúra mozgalom

Ha sokat járunk erdei utakon, lehet, hogy már többször is találkoztunk a kék mínusz – fehér alapon kék csík – jelzéssel a fák oldalán. Ez egy különleges útvonalat jelez, ami egybefüggően végighalad az ország északi tájain, több mint ezer kilométer hosszan. Talán egy-egy szakaszán már jártunk is korábban. Ez az Országos Kéktúra, mely egy, évtizedek óta tartó, több ezer túrázót inspiráló országos mozgalommá nőtte ki magát. Jelentőségét az is mutatja, hogy része az Európai Hosszútávú Vándorutak hálózatának. Akik végigjárják, azok részeivé válnak egy közös élménynek. Szerte az országban Kéktúra pecsétek vannak elhelyezve, amikkel igazolni lehet, hogy a túrázó teljesítette az adott szakaszt. Egy igazoló füzetben kell gyűjteni a pecséteket, mely bizonyítja az itt jártunkat. Mindenki maga dönti el, mekkora időn belül teljesíti a távot, esetleg csak egy-egy részt. Mivel több mint ezer kilométerről van szó, ez egy hosszú távú, akár évekig tartó kihívás lehet.

A teljesítés öröme

Ha végigjárjuk a Kéktúra teljes útvonalát, bizonyíthatjuk magunknak, hogy képesek vagyunk végig túrázni az országot hosszában. A hétköznapi munkánk során talán egészen másfajta kihívásokat kell teljesítenünk, és ritkán mérjük fel a kitartásunkat és a fizikai erőnket ilyen módon. Az egészségünkre jó hatással vannak a természetben végzett sportok, és nem hiányzik belőle a csapatszellem sem. Amellett, hogy olyan helyeken járunk, ahova másként talán eszünkbe sem jutna elmenni, sok új ismeretséget is köthetünk. Többen vannak, akik nem magányosan, hanem társasággal teljesítik a távot. Akik hitelt érdemlően tudják bizonyítani, hogy teljesítették a teljes Kéktúrát, azok elismerésként kapnak erről egy jelvényt.

Kirándulás hazai tájakon

Mivel ilyen nagy léptékű dologról van szó, jó tervezést és szervezést igényel a Kéktúra bejárása. Először talán a lakóhelyünkhöz közeli szakaszokkal kezdjük, majd fokozatosan szélesítsük a kört. Nyaraláskor az adott helyen is teljesíthetjük az ottani szakaszt. Valaki még a távoli rokonok esküvőjére is úgy utazik, hogy az ottani Kéket végig tudja járni előző nap. De mindenki találhat magának saját tematikát, ami alapján halad. Számos blog, leírás, térkép és ajánlás segíti a tervezést és a tájokozódást. Az igazi elhivatottak közül sokan többször is végigjárják az egész távot. Később van lehetőség a Kéktúra mintájára kipróbálni más hasonló kihívásokat. Például végig kirándulhatjuk az Alföldi Kéktúrát, vagy a Rockenbauer Dél-Dunántúli Kéktúrát. Ez a három adja ki az Országos Kékkört. Aki ezt végigjárta, valóban ismeri a hazai tájak természeti szépségeit. Létezik gyermek Kéktúra is, mely csökkentett távval a fiatalok kiránduló kedvét hozza meg.

Előző cikkTüzes szépségek – a tűzzománc ékszerek
Következő cikkFuss és nassolhatsz kedvedre! Vagy nem?