A mozgás és a táplálkozás csak egymást kiegészítve tud igazán hatékony lenni, ha életmódváltásról van szó. Márpedig azt talán már mindenki tudja, hogy ha valaki szeretne fogyni, akkor nem csak fogyókúrára van szüksége, mert az csak időlegesen, néhány hétre vagy hónapra változtatja meg az illető energiamérlegét.

A kúra, a diéta végeztével visszatérő rossz szokások kivétel nélkül a súlygyarapodás felé viszik az előtte még lelkes, és mostanra többé-kevésbé lefogyott delikvenst. Az életmódváltás viszont más: számos rossz étkezési szokás felszámolása, új mozgási szokások kialakítása és nagyfokú odafigyelés, tudatosság jellemzi. Az életmódváltáshoz gyakran szükség van szakemberre és önfegyelemre is.

– Hiába fut például valaki rendszeresen, ha mellette kontrollálatlanul eszik. Ha nem változtat az étrendjén, eszik-iszik zavartalanul, de mellette hetente háromszor fut, akkor jól érzi magát a bőrében, de egyáltalán nem biztos, hogy fogy! – hívja fel a figyelmet Ispánki Zoltán atlétaedző, aktív terep- és ultrafutó.

Ha fogyni szeretnénk, nagyon könnyen találhatunk olyan ígéreteket, amelyek azzal hitegetnek, hogy ha bevesszük ezt vagy azt a tablettát, akkor lefogyunk. Ez általában félrevezetés, az ipar bevételt akar termelni, és ezt fogyasztó tablettákkal remekül el lehet érni. Az viszont egészen biztos, hogy aki a tablettától várja, hogy lefogyjon, az hosszútávon nem fog sikert elérni. A fogyáshoz életmódváltás és mozgás is kell. Az viszont igaz, hogy a mozgás nem elég önmagában!

A teljes életmódváltás akkor hatékony, ha az illető mozogni, edzeni is tud, emellett megfelelő módon táplálkozik.

A fogyókúra sem elég önmagában

Azért kell a fogyókúra mellett mozogni is, mert ha a szervezetbe kevesebb tápanyagot viszünk be, mint amennyi a működéséhez szükséges, akkor az izomtömegből is veszítünk nem csak a zsírból. Például ha valaki egész nap nem eszik, csak fekszik, mondjuk kórházban van, akkor lehet, hogy lefogy, de izomtömeget is veszít. Hosszú inaktivitás és kevés táplálékfogyasztás után jóformán újra be kell gyakorolni a járást, és erősítő edzésekre, rehabilitációra van szükség ahhoz, hogy a megfelelő izomtömeget visszaszerezzük.

– A megfelelő fogyáshoz figyelni kell arra, hogy csökkentsük az elfogyasztott étel mennyiségét, figyelni kell, hogy mit eszünk, és mellette legalább háromszor egy héten háromnegyed órát mozogni, edzeni kell – azaz teljes életmódváltásra van szükség. Enélkül tartós sikert nem lehet elérni – hívja fel a figyelmet az atlétaedző.

Az elhízás okai

Igaz ugyan, hogy betegség miatt is lehet elhízni, de az esetek 90 százalékában az életmódunk miatt hízunk el. 30 év fölött, ha valaki túlsúlyos, mindenképpen alapos orvosi vizsgálat után lehet elkezdeni edzeni. Meg kell vizsgálni a keringési rendszer, az ízületek állapotát, és csak az orvosi vélemény után szabad elkezdeni a megfelelő sporttevékenységet. Fontos, hogy aerob mozgást végezzünk: ilyenkor indul be a kalóriaégetés – a tempós gyaloglás, a futás, a kerékpározás, az úszás kiváló erre a célra. Figyelembe kell venni, hogy ha valaki hosszabb-rövidebb inaktivitás után, túlsúlyosan elkezd mozogni, az stresszt okoz a szervezetnek a hirtelen megterhelés miatt. Csak fokozatosan szabad elkezdeni a mozgást. Például első alkalommal elég, ha 2 villamosmegállót minden nap lesétálunk, és pár hét múlva észre fogjuk venni a változást: nem fogunk már annyira szuszogni az intenzívebb mozgástól.

Fontos a tempó!

Aki évtizedek alatt szedte fel a plusz kilóit, az nem tudja egy hónap alatt leadni! A fogyókúra és az életmódváltás óriási megterhelés a szervezetnek, ez sosem könnyű. A szokásaink rabjai vagyunk, a rossznak és a jónak egyaránt. A rendszeres mozgás bevezetése hétről-hétre, lassan történjen, mert a hirtelen váltás után hamar belefárad az akarat/szervezet. Kezdésnek az is valami, ha a főzelék mellé csak egy szelet kenyeret eszik valaki kettő helyett, és egy megállóval többet sétál hazafelé. Egy új szokás felvételéhez, a napi rutinunkba való beépítéséhez 20-21 nap kell. Ebből könnyen megérthető, hogy a kéthetes diéta hazugság, ennyi idő alatt lehetetlen eredményesen és tartósan lefogyni. Az is elhatározás és új szokás, ha valaki rendszeresen körbesétálja a háztömbjét. Ha többet teljesítünk, többet mozgunk, az megéri, mert visszanyerjük a mobilitást – és ez az, amire születettünk!

Mozgással és fogyással kapcsolatos tévhitek és divatok

Ha rendszeres testmozgásról, sportról van szó, könnyen találkozhatunk a legkülönfélébb kifogásokkal – mondja Ispánki Zoltán. Vannak, akik arra hivatkoznak, hogy az ő állapotukban vagy életkorukban már nem mozoghatnak, és olyan nagy a súlyfeleslegük, hogy először le kell fogyniuk, és csak utána mozoghatnak. Ezzel szemben viszont az az igazság, hogy a mozgástól való eltiltás az orvosi kategória: minden esetben orvos mondhatja ki, hogy valaki nem mozoghat. Az a személyes tapasztalatom, hogy az rendkívül ritka, amikor valakit mindenféle mozgástól eltiltanak, hisz a súlyos ízületi, mozgásszervi betegeknek, valamint a szív- és érrendszeri betegeknek is van egy pici lehetőségük mozogni, természetesen orvosi ellenőrzés mellett. A civilizált társadalom elenyésző része tartozik abba a kategóriába, amelyik egyáltalán semmiféle fizikai aktivitást nem fejthet ki. A civilizáció, a kultúránk elkényelmesít. A társadalom döntő hányada mozoghat, aki nem teszi, az – talán túl sértőnek tűnik, de ki kell mondani, hogy – egyszerűen lusta.

Aki jelentős túlsúllyal rendelkezik, az a diéta mellett mindenképpen mozogjon is, szépen, fokozatosan bevezetve, egyre többet, mert a diéta önmagában nem hozhat megfelelő eredményt. Az egészséges fogyást elősegíti a testmozgás, a testedzés, mert javítja az anyagcsere-folyamatokat, és segíti a szervezetet abban, hogy ne az izomtömeget veszítse, hanem zsírt is égessen.

Nekem nem megy a mozgás!

A másik tévhit, ami kifejezetten romboló hatású, amikor még el sem kezdjük, de máris feladjuk, és azt mondogatjuk magunknak, hogy úgysem fog ez nekem menni, és különben is, nekem jó ez így, ahogy van. A fogyáshoz és az aktív élethez szemléletváltásra van szükség: szépen, fokozatosan kell az új szokásainkat bevezetni, mert a hirtelen váltás valóban nagy nehézségekkel jár. És ki kell törni az ördögi körből: aki jelentős túlsúllyal rendelkezik, alig mozog valamit, annak a lelkiállapota is labilisabb, a munkabírása is alacsonyabb. Ilyen állapotban valóban nehéz valami újat kezdeni. De a szemléletváltásnak az is része, hogy reálisan gondolkodunk, és nem állítjuk magunkat megoldhatatlan helyzetek elé: jelentős túlsúllyal ne akarjuk azonnal maratont futni, viszont örüljünk annak, ha kezdetnek 2 villamosmegállót lesétálunk, és egy-két hét múlva már nem lihegünk annyira: így a fogyókúra is eredményesebb lesz.

Kéky Kira

Előző cikkKéktúra a hazai erdőkben
Következő cikkElső a kávé?