Jó lenne újra átélni egy-egy utazás vagy kaland élményét évekkel később is? Ha a fotóknál és videóknál kreatívabb emlékre vágysz, készíts utazási naplót!

Érdemes jó előre tervezni

Általában mindenki bakancslistáján szerepel legalább egy utazás. De van olyan is, akinek konkrétan egy világ körüli út az álma. Nagy élmény kitalálni a célt, latolgatni a lehetőségek közül, megvitatni, végül voksolni a kedvenc mellett. Majd jön a tervezés, ami már önmagában fel tud érni egy kis kiruccanással. A konkrét útvonal és a programok megtervezése után jön a bepakolás. Egy igazi tervezgetős típus nagy örömet találhat egy családi nyaralás vagy egy hétvégi kiruccanás megszervezésében. De nem csak a nagy éves családi utazásra érdemes időt szánni. Egy-egy szabad hétvége vagy akár egy fél nap is lehet nagyon tartalmas, így jó ötlet már ezekre is úticélt találni az év elején. Biztos vannak olyan helyek, ahova már régóta szeretnénk eljutni, és nincs is olyan messze, csak egyszerűen sosem jut eszünkbe, mikor épp ráérnénk egy kis kiruccanásra. Gyűjtsük össze ezeket az úticélokat és kalandokat egy dobozba, és amikor lehetőségünk van utazni, csak húzzunk ki belőle egyet. Vagy írjuk be az utazási naplónk elejére, mint egy teljesítendő listát, és ahol már jártunk, egyszerűen pipáljuk ki. Ez a lista folyamatosan bővíthető, és így biztosan nem felejtődik el egyetlen felkeresni való hely sem.

Minőségi emlékgyártás és tárolás

De mi az az utazási napló? Egy igazi kalandor és utazó büszke azokra az utakra, amiket bejárt és átélt. Nem másokkal összemérve, hanem hogy saját maga mennyit látott már a világból. Az utazási napló lényegében egy kis könyvecske, ami ezeknek a kalandoknak a lenyomatát hordozza. Persze a fotók és is videók intenzíven tudnak visszaadni hangulatokat, de a legszemélyesebb benyomásokat nem mindig képesek megörökíteni. Egy út során érnek minket olyan élmények, hatások és ingerek, amiket egy kép nem tud visszaadni. Aztán ott vannak azok ez egészen sajátos asszociációk, amiket az adott pillanat szül, és ha nem örökítjük meg, talán sosem találkozunk vele újra. Kell egy kis kreativitás ahhoz, hogy az ilyen élményeket olyan emlékké tudjuk formálni, amivel évek múlva is előidézhető az akkori hangulat. Egy kisméretű füzet, ami elfér a kabátzsebben vagy a kistáskában, ideális lehet erre. Egy kedves megjegyzés a helyi pincértől, egy vicces vagy megható történet az idegenvezetőtől, esetleg egy csepp tea és a teafilter tasakja a tengerparti kávézóból – ezek mind belekerülhetnek a naplónkba. Egyszerű skiccekkel, tollrajzokkal megörökíthetjük a látnivalók kedvenc részleteit is. Amikor pedig hazaértünk, ezeket a lapokat vágjuk ki a füzetből, és egy lefűzős mappába gyűjtsük őket kartonra ragasztva. Melléjük kerülhetnek a vonat-, repülő- vagy belépőjegyek, térképrészletek is. Előhívott fotókat is ragaszthatunk bele az utazásról, mellé rövid megjegyzést írva. Népszerűek még azok a térképek is, amiken le lehet kaparni a festéket azokról a helyekről, ahol már jártunk. 

Ha már ott vagy, éld meg igazán!

Egy jó utazási napló elkészítésével újra átéled, más szemmel látod az útjaidat, emlékeidet. Újabb apró részleteket fedezel fel az átélt kalandjaidban, és másoknak is könnyebb lesz élményszerűen elmesélni. Néha el tudja venni a pillanat megélését a folytonos fotózás, az előnyös szögek keresése, vagy a videózás. Biztosan mélyebb nyomot hagy majd bennünk az út, ha adunk magunknak esélyt az átélésére. Azt mondják, ha valaki megrajzolta egy másik ember portréját, többé már sosem fog rá ugyanúgy tekinteni. Ismerni fogja az arcának minden kis részletét, amire senki sem figyelt, hiszen mások nem akarták saját kézzel megörökíteni. Így ha ránéz, neki sokkal többet mesél az az arc. Hasonlót élhetünk át egy utazási naplóval. Próbáljuk ki egy kisebb volumenű út során, hogy elővesszük a kis füzetkénket, és pár sorban vagy egy egyszerű rajz segítségével megragadjuk azt, amit épp átélünk. Meglepő élményben lehet részünk.

GB

Előző cikkFilmek ihlette stílus ötletek
Következő cikkErősítő edzés? Nem árt!