Egész évben a nyarat és a szabadságot várjuk. Amikor pedig megérkezik a jó idő, a még meglévő energiáinkat arra fordítjuk, hogy a pihenésünk heteit vagy a szabad estéinket szervezzük. De hogyan lehetünk újra frissek őszre, hogy a borús idő se lombozzon le minket a következő szabadságig?

AKÁCIÓ, VAKÁCIÓ!

Az nem változott gyerekkorom óta, hogy évközben a vakációról álmodozom. Szövögetem a terveket, merrefelé vehetném az irányt a nyári hónapokban. Mindegy, hogy most iskolapad helyett az irodai széken üldögélek naphosszat, a tízórai szünetében ugyanazzal a vágyakozással sorakoznak az ötletek. Vízpart, hegyek, városok, egy vagy többnapos kiruccanások mind szóba jöhetnek. Az időpont közeledtével a rendelkezésre álló büdzsé figyelembe vételével pontosíthatom a szabadság eltöltésének módját és helyét. Ugye, ismerős ez a menetrend? Egyet azonban végig ne felejtsünk: ne mások közösségi média posztjaihoz hasonlítsuk magunkat, hanem a magunk feltöltődésével legyünk elfoglalva, csak lazán!

Így vagy úgy

Ahhoz, hogy minél hatékonyabb lehessen a lazítás, sok szempontot is elemeznünk kell. Amelyről azt gondoljuk, hogy az éppen aktuális fáradtsági szintünkből kihúzhat minket, már kerülhet is a kalapba. Ráadásul, ha több célpontunk is van, de csak az egyiket valósítjuk meg, maradjanak csak felírva, hiszen nem csak a nyár hónapjaira kereshetünk helyszínt a kikapcsolódásunknak.

Továbbá álasztásunkhoz olyan tényezőket is felsorakoztathatunk, amelyek nem földrajzi, hanem egyéb hobbinkkal, társasági kívánalmainkkal vagy gourmet gondolatainkkal hozhatók össze. Nézzünk néhány perspektívát!

  1. Új helyek felfedezése. Ha megismernénk más kultúrákat, vagy a már jól ismerthez kapcsolnánk helyszíneket, vegyük elő a térképet! Melyik hely az, ahova már régóta vágyunk, de még nem jutottunk el? Ha csak kis hazánkat nézzük, számtalan nevezetesség vár minket országszerte. De eljuthatunk olyan külföldi úticéljainkhoz is, amelyeknek esetleg most érkezett el az ideje. Az internet világának egyik nagy előnye, hogy az utazásainkat kihozhatjuk viszonylag alacsony költséggel is, ha alaposan utánajárunk és felmérjük az árakat.
  2. Tematikusan csoportosíthatjuk a látnivalóinkat. Fürdők, kilátók vagy történelmi helyszínek? Elindulhatunk annak mentén is a tervezéskor, mely várakat tekinthetjük még meg. Bár néhány közülük már csak jelképesen maradt meg, de egyre több erődítmény felújítására jut pénz. Így könnyebben elképzelhetjük, mit láthattak őseink a várablakból kitekintve, milyen helyiségekben, bútorzattal és kényelmi fokkal élhettek többszáz évvel ezelőtt. Ha csak a vízellátásra és a lakóterek fűtésére gondolunk, bizony sokat változtak a körülményeink.
  3. Régi helyek, szép emlékek? Nézzük meg még egyszer! Ha úgy érezzük, hogy az töltene fel minket leginkább, hogy visszalátogatunk egy korábbi kellemes nyaralásunk helyszínére, ne fosszuk meg magunkat ettől! Hiszen a célunk a nyári, utazós szabadsággal az, hogy kipihenten kezdhessük meg az őszi hajrát a munkahelyünkön.
  4. Együnk jókat és kóstoljunk finom italokat! Miért ne lehetne ez is egy központi kérdés a szabadságunk alatt? Sőt, építhetjük eköré a kiruccanásainkat, akár sorozatban is. Ha például az olasz ételeket kedveljük, máris több évre megvan az úticélunk. Északtól délig bejárhatjuk a vidékeket, és kóstolhatjuk az azokra jellemző fogásokat! De a sörökhöz lenne kedvünk, máris nézhetjük a szállásokat Münchenben vagy Prágában.
  5. Sport. A futás az egyik legjobb példa erre. Nem kell élsportolónak lennünk ahhoz, hogy versenyeken vegyünk részt a világ bármely táján. Egy futórendezvényre regisztrálhatunk online, edzhetünk rá teljes erőbedobással itthon és a megfelelő időpontban már utazhatunk is a helyszínre. De ha csak a reggeli kocogásra gondolok, amelyet a szállástól indulva megtehetünk reggelente, tényleg csak egy plusz pár futócipőt, sortot és felsőt kell hozzá betennünk a bőröndünkbe. Ha viszont a rafting, kajakozás, vagy hegymászás a cél, azoknak is megtalálhatjuk a legélvezetesebb helyszínt, miközben felfedezhetjük a környéket is.
  6. Egyedül vagy társakkal? Ideális, ha vannak olyan családtagjaink, barátaink, akikkel hasonlóan tudunk kikapcsolódni. Azonban az ismeretségi körömből egyre többektől hallom, hogy egyedül indul el a szabadságára. Nem csak önbizalomnövelő egy ilyen kiruccanás saját magunkkal, hanem egy buszos utazáson sokszor barátokat is szerezhetünk, hiszen az érdeklődési kör egy része már közösnek bizonyult az azonos úticélra való jelentkezéssel.

Tavasszal, a szabadságok tervezésével még nem is az az elsődleges célunk, hogy az őszt kipihenten kezdhessük, hanem hogy kiszabaduljunk a hétköznapokból és egy-egy emlékezetes úticéllal, tevékenységgel feltöltődhessünk. Azonban hosszútávon mindenképpen kifizetődő az energiaszintünk és a kiegyensúlyozottságunk szempontjából, ha a lelkünkhöz közel álló tematikák alapján választunk és látjuk el magunkat élményekkel.

Wágner Rózsa

Előző cikkMi tesz szimpatikussá?
Következő cikkSzoptatáskor jelentkező intenzív, negatív érzések – diszfóriás tejleadó reflex