Filmeket és sorozatokat általában kikapcsolódásból nézünk. De meríthetünk belőlük trend ötleteket is, amikkel a stílusunkat frissíthetjük.

A háttérmunka értéke

Játszottál az iskolában valamilyen darabban, vagy szerepeltél szalagavatós műsorban? Egy rövid előadás is hónapokig tartó előkészületekkel járt, aminek minden kis részletét meg kellett tervezni. Ötletelés, szereposztás, szövegtanulás, dekoráció és persze a jelmezek. A szervező tanár nagy eséllyel gyarapodott pár ősz hajszállal, mire minden elkészült. És ez csak egy iskolai darab. Vajon mennyi munka lehet egy mozifilm mögött? Persze tudjuk, hogy több ház ára, profi szereplőgárda, képzett szakértői háttérmunka és akár több hónapos, éves munka is áll mögötte. De érdekes belegondolni, mennyi plusz értéket tud teremteni ennyi munka, ha csak a vizuális élményekről van szó. Valószínűleg saját magunknak sosem fogunk tudni megfinanszírozni egy ekkora fodrász-, sminkes- és stylist csapatot, de a kész eredményt mi is hasznosíthatjuk. Hogyan? Egy kis képzelőerővel több területet is találhatunk, de nézzük először a legkreatívabbakat.

Akik nagyban csinálják

Vannak találkozók, rendezvények és bulik, melyeknek konkrétan egy-egy sorozat vagy film adja a tematikáját. Ezeken nemcsak a jelmezek, de a programok is ihletforrásként használják a filmeket. A cosplayerek például valódi szenvedélyként űzik ezt a tevékenységet. A kiválasztott karakternek igyekeznek lemásolni a kinézetét, a stílusát, amennyire lehet, a személyiségét is. A cosplay jelmezek között találni valódi mestermunkákat is, melyekbe a készítője nem kevés időt és energiát, tehetséget fektetett. Talán ezt már többnek is lehet nevezni, mint egyszerű hobbinak. Aki szívesen bújna kedvenc karaktere bőrébe, az valószínűleg könnyen megtalálja magának azt a közeget, ahol támogatást talál, hiszen a cosplay kezd egyre népszerűbb lenni Európában is.

Működik a hétköznapokban is?

Egy igazi cosplay jelmez nem nevezhető hétköznapi viseletnek, nem is arra lett kitalálva. De a hétköznapi megjelenésünkhöz is nyugodtan merítsünk ihletet a filmekből. Ha valaki tudatosan, magát jól ismerve és az adottságait figyelembe véve öltözködik, az sokszor jóval többet tesz hozzá a megjelenéshez, mint a márkás holmik. Egy kis kutatás után valószínűleg találni fogunk olyan színészt vagy színésznőt, akinek valamennyire hasonlóak a fizikai adottságai, mint nekünk. Olyan jellegzetességeket érdemes keresni, mint a bőr színének árnyalata, haj- és szemszín, arcforma, alkat. Innentől kezdve pedig csak keressük meg azokat a filmeket, sorozatokat és média megjelenéseket, ahol megtaláljuk őt, és lessük el a profik által összeállított stílustrükkjeiket, szettjeiket és kész trend ötleteiket. Az ő megjelenésükben már rengeteg munka van: gondosan összeválogatott darabok, alkathoz passzoló fazonok, jól eltalált frizurák, bőrtónushoz és hajhoz illő színek, minták. Sokszor olyan, mint egy jól megkomponált kép. Persze nem a márka a lényeg, hanem az összhang, az apró trükkök, amitől a végeredmény sikkes lesz. Ha csak az arcunkhoz passzoló színeket és az alkatot előnyösen kiemelő fazonra találunk egy-egy példát, már formálhatunk a stílusunkon. Számos példát találni arra, hogyan lesz egy film vagy sorozat ikonikus szereplőjének kosztümje utcai viselet később. Persze előttünk nem fog vörös szőnyeg gördülni, és tökéletes megvilágítás sem fogja az arcunkat kiemelni, de azért ötleteket így is érdemes merítenünk.

GB

Előző cikkÉnekeljünk a saját örömünkre!
Következő cikkKalandok és élmények egy utazási naplóban