Szerintem anyósnak lenni nagyon rossz lehet. Bár nekem még csak kamasz a lányom, de már most nehezen viselem a gondolatot, hogy egyszer valaki jobban fogja szeretni, mint én, vagy az édesapja. Ne szeressék őt jobban! A mi gyerekünk! Én szültem! Nekem van jogom nagyon szeretni!

Aztán persze mindig rájövök, hogy hülye vagyok, dehogyis ne szeressék! Szeressék nagyon-nagyon! Szeressék annyira, hogy piszkosul boldog legyen, hogy megtalálja a másik felét, pont úgy, ahogyan én is megtaláltam a férjemben.

Szóval nagyon nehéz lehet anyósnak lenni, mert az ember önző, magának akarja a gyermeke szeretetét, ugyanakkor azt szeretné, ha a gyereke a legboldogabb felnőtt lenne a világon.

Ugye, hogy nem könnyű?

Az én anyósom például fantasztikus. Nem tolakszik az életünkbe, de számíthatunk rá – ahogy ő is ránk. Elromlott a villany? Elállítódott a tévé? Fehér viaszosvászon abroszra lenne szüksége? Segítünk. Ő pedig ezerszer megsokszorozva adja vissza: nélküle nem lenne meleg étel minden nap, sokat süt és főz nekünk, de mindig egyezteti, mit ennénk szívesen, sőt! Még az én diétámra is odafigyel – ha kell, akkor ugyanannak a kajának a diétás változatát is elkészíti, hogy ne maradjak ki a túrógombócból például. Ha elutazunk, jön napi 2x macskát etetni és almozni, pedig fáj a lába. Stoppol, foltoz, megvarr… Igazi kincs ő nekünk!

De nemcsak nekem van ilyen szerencsém!

Grécs-Lajtai Rita 29 éves, 4 gyermekes anyuka, aki sminkesként dolgozik, és büszke rá, hogy fantasztikus anyósa van: Grécs Lászlóné Ildikó, aki 67 éves, három, már nős fia van, és tőlük (eddig) 5 unokája. Ildikó olyan közel lakik a fiához és menyéhez, hogy bizony papucsban átmehet hozzájuk.

– Imádom őt! Összecsiszolódtunk 10 év alatt. Egy telken van két családi ház, az egyikbe mi, a másikba ők. De soha nem jön át kérdés nélkül! Bármikor bárhova elmehetek, sőt ha feszültebb vagyok, el is küld, hogy menjek nyugodtan kicsit, akár fel Budapestre is. Vagy nyugodtan leléphetünk moziba vacsizni vagy utazni a férjemmel – akár már aznap este. Soha nem tudok olyan mondani, amire azt mondaná, hogy nem, minden problémára megtalálja a megoldást. Imádja az unokáit, akárcsak a papa! Sétálnak, síelnek, bicajoznak, rollereznek együtt, semmi sem akadály nekik a papával. Igazi minta nekünk ez a szép házasság. 50 éves házassági évfordulójuk lesz.

Nagyon sokszor húznak ki a gondból, ha én éppen nem érek haza időben, akkor őket azonnal be lehet fogni. Azzal, hogy ő a 4 gyermek mellett állandó segítségem, lehetőséget ad arra, hogy a gyerekekkel egyesével is tudok foglalkozásra járni, mert ő vigyáz a többiekre. Így minden gyerek megkapja az egyéni idejét kettesben velem!

Én egyébként Budapestről költöztem Nagymarosra, és nagyon meg voltam ijedve, hogy mi lesz itt velem egyedül. De ha akár csak egy jó beszélgetésre vágyom, akkor is kéznél van: átugrom hozzá a szomszédba. Nagyon sokszor éjszakába nyúlóan beszélgetünk mindenről! Az én anyósom mindig mosolyog, sosem morcos. És ami a legfontosabb, hogy nincs olyan, hogy az unokákra ne legyen ideje. Végig tanulhattam a gyerekek mellett. Sorba születtek 6 év alatt 4-en. Én mégis több iskolát is el tudtam végezni ez alatt, mert ő vigyázott rajuk. És a saját vállalkozásomban is maximálisan támogat.

Próbálok mindig meglepetést venni nekik születésnapra, hálából, hogy mindig ennyit segítenek! Ilyen volt a tandemugrás is a 65. születésnapjára, vagy az, hogy apósom a 70. születésnapjára azt kapta, hogy Milánóba repültek kettesben három napra. Tudni kell, hogy soha nem utazott előtte anyósom repülővel még sehova.

Amikor szülés után hazajöttem, anyósom hang nélkül minden étkezést kis tálcán berakott a konyhába, isteni volt ez a segítség, hogy csak a pici babával kellett foglalkozni.

Létezik ilyen? Lám, igen!

Rita azt mondja, hogy az anyósa a saját anyósától is tanulhatta, hogy hogyan legyen jó napamasszony.

– Soha egy rossz mondatot nem hallottam tőle róla, 36 évet élt együtt az anyósával, szeretetben. Valószínűleg innen hozta a mintát, és ezt tovább fejlesztve vált tökéletes anyóssá! Sosem vesztünk össze komolyan. Én kimondom, ha bármi bánt, és akkor megbeszéljük. Nem veszekszünk. Nálam ez minimum tisztelet kérdése, felnevelte az életem párját. Ezért nagyon hálás vagyok neki! – tette hozzá a boldog meny, Rita.

Szóval létezik jó anyós is – és ezt igazán csak az irigyli, akinek nem ilyen jutott. De mi magunk még lehetünk jó anyósok – és már az is fantasztikus eredmény lenne!

Kéky Kira

Előző cikkKoleszterinnel kapcsolatos tévhiteink
Következő cikkÖsszegzés