A gombás fertőzés talán a legkellemetlenebb, legutáltabb betegségek egyike. Elsősorban a bőr, köröm, szájüreg, hüvely, illetve más nemi szervek fertőződnek, súlyosabb esetben a belső szerveket, a bélrendszert, vagy akár a vérrendszert is megtámadhatja. Az egyik leggyakoribb kórokozó a Candida, amely az egészséges szervezetben is megtalálható, akkor okoz panaszokkal járó megbetegedést, ha legyengül az immunrendszer, felborul a szervezetünk belső egyensúlya. Ezt előidézheti egy krónikus, vagy akár akut betegség, illetve annak kezelése is. A különböző kórokozókon kívül életvitelünk, az egészségtelen táplálkozás, vagy az állandó stressz is gyengítheti az immunrendszerünk működését, így védtelenné válhatunk a gombás fertőzéssel szemben.

A gombás fertőzésre jellemző tünetek az égető, viszkető, kipirosodó bőr-, vagy nyálkahártya. Az egyik leggyakoribb kórforma a hüvelygomba, amely a nők 75 százalékának életében egyszer biztosan előfordul.

A gombás megbetegedés ellen nincsenek hatékony, tartós gyógyulást adó házi praktikák. Ha észrevesszük magunkon a fertőzést, ne saját gyógymóddal próbálkozzunk! A legbiztosabb, ha háziorvoshoz, bőrgyógyászhoz, gyógyszerészhez fordulunk segítségért. Ma már sokféle, hatékony, külsőleg (helyileg ható kenőcs, krém, oldat) vagy belsőleg alkalmazható gyógyszer (tabletta, kapszula) áll a rendelkezésünkre.

A gombás bőrfertőzések helyi kezelésére alkalmas gyógyszerek a patikákban recept nélkül megvásárolhatók. A külsőleg alkalmazható készítményeket általában naponta egyszer-kétszer kell a tiszta, szárazra törölt felületen alkalmazni. A kezelés időtartama a választott készítménytől függően 1-4 hét. A gombás köröm- és kiterjedt bőrelváltozások kezelésekor a külsőleg használatos gyógyszerek már nem hatásosak.  Ebben az esetben már csak a szájon át szedett készítményektől várhatunk eredményt.

Kik a veszélyeztetettek?

Különösen ügyelniük kell azoknak, akik rendszeresen sportolnak, közös zuhanyozókat használnak, szaunába járnak. Különösen veszélyes lehet a padlószőnyegen, szállodai szobában mezítláb járni. Veszélyeztetettek a kismamák, cukorbetegek, antibiotikumos kezelésen átesettek, az izzadékony, illetve a túlsúlyos emberek is. A gombás fertőzések gyakorisága szempontjából a férfiak vannak „előnyben”: majdnem kétszer olyan gyakran fordulnak elő náluk, mint a nőknél. Nagy a családon belüli fertőződés veszélye is.

Hogyan lehet megelőzni a kiújulást?

A teljes gyógyulás érdekében nagyon fontos az orvos által előírt kezelési időt betartani, mivel a tünetek csökkenése, vagy megszűnése még nem jelenti azt, hogy teljesen kigyógyultunk a fertőzésből. Ha nem csináljuk végig a kúrát, a betegség könnyen újra megjelenhet. A sikeres kezeléshez nélkülözhetetlen, hogy a beteg gondoljon a fertőzött területtel érintkező tárgyak, cipő, ruha, körömolló fertőtlenítésére is. Azok a betegek, akiknél felmerül, hogy a háziállatuktól kaphatták el a fertőzést, jó, ha őket is kezeltetik.