Ahogy a nőknek (például a testalkatukkal kapcsolatban), úgy a férfiaknak is megvannak a maguk „parái”, nekik persze a férfiasságukkal kapcsolatban. Nem elég, hogy a méret miatt aggódhatnak (bár épp most olvastam, hogy Napóleonnak 4 centi sem volt a férfiassága), de a nemi teljesítőképességük, a merevedésük minősége is aggodalomra késztetheti őket. De valóban kell aggódni, ha néha nem „úgy” jönnek össze a dolgok?

A merevedési zavar (melyet az orvosok erektilis diszfunkciónak, rövidítve ED-nek neveznek, és ez így – legalábbis pszichés szempontból – mennyivel könnyebben kimondható, mint az, hogy merevedési zavar) többféleképpen jelentkezhet: vagy már létre sem jön az aktushoz szükséges állapot, vagy ha a férfi el is tud jutni a behatolásig, a merevség nem marad meg kellő ideig, a szexuális együttlét vágyott végéig fennmaradni.

Bárhogy is van: az eredmény súlyosan rombolja a férfi önbecsülését és amennyiben tartóssá, rendszeressé válik, akkor veszélyezteti az aktuális párkapcsolatot, a házasság teljességét. A probléma tehát nem csupán a férfi, hanem a partnere problémája is.

És persze egyáltalán nem ritka jelenség: vélhetőleg kevesen lehetnek, kik legalább egyszer életükben ne kerülnének ilyen helyzetbe – akárcsak kimerültség vagy túlzott alkoholfogyasztás miatt. Ha a probléma rendszeressé válik, akkor az már orvosi kezelésre szoruló állapot – mivel ez a tünet egyrészt javarészt orvosolható, másrészt pedig a szervezet egyéb részeinek betegségét is jelezheti. Tehát azért is illik komolyan venni, mert a megjelenése gyakran előhírnöke más, még időben elkapva kezelhető, komolyabb betegségnek.

Persze nem jó, ha ebben a kérdésben magukra maradnak a férfiak, az elvétve fennálló helyzetek kezelésekor különösen nagy szükség van a női megértésre, tapintatra, illetve arra, hogy ha rendszeresen jelentkezik a probléma, akkor a férfit – ügyesen terelgetve – orvoshoz irányítsák.

Mikor áll fenn zavar?

Enyhe merevedési zavarról akkor beszélhetünk (már, ha hajlandóak vagyunk beszélni róla), ha csak egy-egy esetben fordul elő, ám az együttlétek túlnyomó részében kielégítő a merevedés.

Mérsékeltnek tekinthető a zavar, ha csak esetenként sikerül elérni a megfelelő mértékű erekciót, és általában problémás az együttlét.

Súlyosnak pedig akkor tekinthető a merevedési zavar, ha egyáltalán nem jön létre a szexuális aktivitáshoz szükséges mértékű merevedés, vagy ugyan létrejön, de azt a férfi (szinte) sosem képes fenntartani.

Bár a köztudatban a merevedési zavar az idősebb férfiak betegsége, valójában 35 alattiaknál is előfordulhat. Fiataloknál ritkább, hogy szervi zavar álljon a háttérben, ekkor még inkább lelki okokra vezethető vissza a probléma. 40 évesen már 40 százalékos eséllyel fut bele legalább egyszer a férfi, az 50 évesek fele pedig már biztosan találkozott ezzel a kellemetlen helyzettel, és az idő előrehaladtával egyre inkább szervi (organikus) oka van a problémának.

Mi okozza?

Gyakran szerepel az okok között a cukorbetegség, de ugyanígy érintettek a szív- és érrendszer megbetegedésben szenvedők is. A magas vérnyomás, magas koleszterinszint, elhízás figyelmeztető jel, és emeli a probléma kialakulásának kockázatát. Az okok közé tartozik a dohányzás és a jelentős mértékű alkoholfogyasztás is.

Ugyanakkor egyes gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet, így tehát ha új gyógyszer bevezetése után jelentkezik a probléma, akkor haladéktalanul jelezni kell a kezelőorvosnak, hogy a gyógyszert másfélére tudja cserélni.

A túlhajszolt életmód, a stressz, a túlzott megfelelési kényszer és természetesen a depresszió is okozhat erektilis diszfunkciót. Így nem csoda, hogy a jól kereső, látványosan jól élő, magas társadalmi státuszú, ugyanakkor napi 12-14 órát dolgozó menedzserek, vezetők körében jelen van – ha nem is rendszeresen – ez a szexuális zavar. Ilyenkor a pihenés, a stresszkezelés önmagában is sikerrel oldhatja meg a problémát. Ám mivel a merevedési zavar a magas vérnyomás, a 2-es típusú diabétesz, többféle keringési megbetegedés korai előjelzője lehet, így a szakorvosi vizsgálat indokolt lehet, hiszen így az alapbetegség korai felismerésével megelőzhető a későbbi stroke vagy szívinfarktus is!

Ha pedig az urológus/andrológus kizárta a szervi okokat, és a zavar továbbra is fennáll, segítséget lehet kérni szexuál-pszichológustól is, hogy a párkapcsolat minősége helyreálljon.

Kéky Kira

Előző cikkFogamzásgátlás – csaknem az emberiséggel egyidős
Következő cikkHányféleképpen könnyezünk?