A szív- és érrendszeri betegségeknek számos olyan rizikófaktora van, melyre oda lehet figyelni, ezáltal a betegségek kialakulásának kockázata csökkenthető. A dohányzásmentes életmód, a rendszeres testmozgás mellett a táplálkozásunk képes számottevően befolyásolni a keringési rendszerünk egészségét.

Helyes élelmiszerválasztással csökkenthető a magas koleszterinszint (5,2 mmol/l alá), a magas vérnyomás (120/80-as érték körülire), megelőzhető vagy kezelhető az elhízás és a valamelyest cukorbetegség is. Szakértők szerint 30-60%-ban a táplálkozásunk is szerepet játszik számos szív- és érrendszeri betegség kialakulásában.

A koleszterinszint kis részben befolyásolható táplálkozással is, ám vannak, akik genetikailag hajlamosak a magas vérzsírszintre – náluk mindenképp szükség van a rendszeres kontrollra és szükség esetén koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek szedésére is. A magas koleszterinszint ugyanis lerakódásokat okoz az erekben, ami később szívinfarktust, stroke-ot okozhat.

Érdemes tehát korlátozni a zsírbevitelt, válasszon inkább sovány húsokat, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, használjon telítetlen zsírsavakban gazdag olíva- és repceolajat, és fogyasszon rendszeresen (kis mennyiségben) olajos magvakat.

Zsírszegény fehérje, zöldség és gyümölcs

A sovány húsok, a baromfi, hal, az alacsony zsírtartalmú tejtermékek a legjobb fehérjeforrások azok számára, akik odafigyelnek a szívük egészségére. A lazac, makréla és hering gazdag szívbarát omega-3 zsírsavakban, míg a hüvelyesek kitűnő (koleszterinmentes) fehérjeforrások. Érdemes megkóstolni a tofut, ma már egyre finomabb ételeket és húshelyettesítőket készítenek belőle.

A zöldségekben és gyümölcsökben a rengeteg vitamin mellett számos olyan ásványi anyag is van, mely jótékonyan hat a szívre – emellett az alacsony a kalória- és a magas a rosttartalom miatt az optimális testsúly megőrzéséhez is hozzájárulnak.

Gabonák, só

A magyar táplálkozás szinte megkerülhetetlen szereplője a kenyér, ám hagyományos, fehér, finomra őrölt lisztből készítve nem szívbarát élelmiszer. A teljes kiőrlésű gabona rostban és egyéb, az emésztésnek is hasznos tápanyagokban gazdag, mindemellett segít a testsúly karbantartásában és a vérnyomás szabályozásában. Ugyanez igaz a sóra: a magyaros konyha viszonylag sok sót használ, pedig a magas sótartalmú étrend hajlamosít a szív- és érrendszeri betegségre. Csökkenteni érdemes már a főzésnél is a felhasznált sómennyiséget, növelni a zöldfűszerek és más ízesítő anyagok arányát, illetve érdemes kerülni a feldolgozott-, konzerv- vagy készételek fogyasztását is, mivel ezek sok sót tartalmaznak.

Gyakran válasszon ezekből az élelmiszerekből!

Nézzünk egy összeállítást arról, hogy milyen élelmiszerek, alapanyagok lehetnek hasznosak a szívünk egészségének megőrzésében és miért!

A kivi csökkenti a vér triglicerid szintjét, gránátalma fokozza a vérkeringést és csökkenti a szisztolés vérnyomást, az erdei bogyós gyümölcsök sok flavonoidot és anthocyanint tartalmaznak,

ezek értágító hatásúak, ezáltal pedig csökken a vérnyomás.

A citrusféléknek szintén magas a flavonoid-tartalma és C-vitaminban is gazdagok, az olajos magvak egyrészt gazdagok rostban, valamint az olajuk bővelkedik omega-3 zsírsavakban és E-vitaminban is.

A spenótnak magas a kálium- és folsavtartalma, ezek segítenek csökkenteni a

vérnyomást és egyben a szívbetegségek kockázatát is.

Az avokádó emeli a vérben a jókoleszterin- és csökkenti a rosszkoleszterin szintjét. Az almában található támogatja a szívműködést, telítettséget okozó hatása miatt jótékony hatású lehet diétás étrendben is.

A banánban sok a kálium, ennek köszönheti vízhajtó- és vérnyomáscsökkentő hatását, de emellett rengeteg A-, C- és B-vitamint is tartalmaz. Az eper pedig nagy mennyiségű karotint, C-vitamint, folsavat, mangánt és káliumot tartalmaz.

Az olívabogyó egyszeresen telített zsírsavtartalma és magas a polifenoltartalma miatt kitűnő választás, akár kis mennyiségben nassolásra is.

A szőlő kiváló flavonoid-, többek között quercitin- és resveratrol-forrás, így csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát azzal, hogy csökkenti a vérrögök és a vérerek falán a lerakódások képződését, a cseresznyében pedig antocianidok vagyis olyan növényi festékanyagok találhatóak, amelyek segítenek megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

A paradicsom rendkívül gazdag likopinban, mely gátolja a káros LDL-koleszterin oxidációját, valamint érfalra történő lerakódását, így nehezíti az érelmeszesedés előrehaladását.

Érdemes sok zabkorpát is fogyasztani: egyrészt segít eltelíteni a gyomrot, így könnyebben szabályozható az étvágy, másrészt megköti a gyomorba kerülő zsírok egy részét, így segít a vérzsírszint csökkentésében is.

Ne cukrozzunk mindent!

Ha valaki eleve magas szív- és érrendszeri kockázatokkal él, akkor mindenképp fogja vissza a cukorfogyasztását. Az egyszerű cukrok (fruktóz) emelik a koleszterinszintet is, ráadásul üres kalóriaként hízáshoz vezetnek. Sajnos rengeteg élelmiszer tartalmaz hozzáadott cukrot! Érdemes figyelni az élelmiszerek címkéjét, és kerülje az alábbi összetevőket: barna cukor, kukoricaszirup, dextróz, fruktóz, glukóz, laktóz, maltóz, nádcukor, méz, melasz. Ezek mind magas kalóriatartalmú cukorfélék.

Kéky Kira

Előző cikkEgyedül sem magányosan
Következő cikkÍgy vágjuk tönkre az alapanyagcserénket az állandó fogyókúrákkal