Jártál már az Őrségben? Na és a Vendvidéken? Ha még nem, akkor itt az ideje, hogy felfedezd magadnak ezt a Rába menti, gazdag hagyományokkal rendelkező tájat.

A legtöbben még mindig a hazai tájakat veszünk célba, ha nyaralási vagy kirándulási tervekről van szó. Talán már kipipáltuk a Balaton környékét, bejártuk a Dunakanyar meseszép városkáit, túráztunk a Mátrában, fürödtünk a Tisza-tóban és bejártuk az Alföld pusztáit. De jártunk már az Őrségben és a Vendvidéken? Hazánk egyik legszebb tájáról van szó, mégis könnyen kimaradhat a listánkból. Pedig igazán kár lenne érte.

Határ menti szépség

Az osztrák és szlovén határ mentén található a varázslatos Őrség. Apró falvak, dombok és tavak között vagy meseszép erdőkben kirándulhatunk. Láprétjeinek különleges élővilágát tansövényeken kereshetjük fel, ahol lehetőségünk lesz mélyebb bepillantást nyerni az itteni környezet zöld szívébe. Még megkapóbb élmény járni egyet egy érintetlen őrségi erdőben, ahol a fák összeérnek a fejünk felett. Nem szeretné rejtegetni előlünk természeti szépségeit a vidék, ezért számos jelzett túraútvonallal és bicikliúttal kedveskedik nekünk. A mi dolgunk, hogy kiválasszuk a legszimpatikusabbakat, és elinduljunk rajtuk. Gyalog, két keréken, vagy evezve.

Lovagold meg a Rába hullámos hátát!

Gyermekkori nyaralások szép emlékét őrzi a Rába partjának megannyi szakasza. Sokan járnak vissza évente családi nyaralójukba. Nagyon is illik a Rábához ez az idilli, meghitt hangulat a maga természetes szépségével. A víz közelében pezseg az élet, így, ha úszásra támad kedvünk, nem leszünk egyedül. Partját több helyen árnyas fák szegélyezik, ami kicsit a Tiszára emlékeztet. Aki szerette kiskorában a hidak közepéről nézni a patakokat és a folyókat, az itt talál magának bőven helyet a hosszú elmélázásokra. Kellemes fürdésre, de kalandosabb vízitúrákra is alkalmas a Rába, a környékét pedig érdemes körbe kirándulni.

Élő hagyományok

Az Őrségben az egyik legszebb dolog a hagyományok őrzése: a dombok tetején felbukkanó régi házikók ma is felidézik régi lakóik életvitelének hangulatát. De nemcsak a falak és a hangulat maradt fenn, élőben is elénk tárul a múlt. A fazekasságnak itt nagy hagyománya van, érdemes felkeresni egy bemutató műhelyt vagy egy fazekasságról szóló rendezvényt. Más régi kézműves foglalkozás űzésével is találkozhatunk, vagy ellátogathatunk akár egy helyi csokiüzembe is. Az Őrség híres látványosságai a haranglábak, melyek „sisakot” és „szoknyát” is viselnek, és jellegzetes képet adnak a tájnak.

Járjunk egyet a Vendvidéken

Szlovén háttérrel és egészen érintetlen természettel büszkélkedhet a Vendvidék, amit sokan az Őrség részének tekintenek. Falvaiban régi templomokat, hangulatos kaszálókat, jellegzetes haranglábakat találunk. A Hármashatárkő is itt található, aminek a neve roppant beszédes: három ország határán fekszik. Élővilágának gazdagsága miatt érdemes itt egy túraútvonalat keresnünk magunknak.

GB

Előző cikkAz a bizonyos piros cipő
Következő cikkSUP: evezni állva is lehet!