Szinte nincs nő, aki élete során ne találkozott volna a kellemetlen (vagy akár kifejezetten fájdalmas) tünetekkel, melyek a felfázás néven ismert betegséggel járnak. Mégis vannak csoportok, akiknél a betegség gyakrabban alakul ki.

Először is azt kell tisztázni, hogy a felfázás szinte mindig bakteriális eredetű – pontosabban fogalmazva elvétve állhat gomba is a hólyaghurut háttérében, vírus azonban soha. És a hidegnek sincs köze hozzá, hiszen igazából ez egy fertőzés, mely a húgyhólyagot (súlyosabb esetlen a felső húgyutakat) érinti. Okozója az egyébként más testtájainkon ártalmatlanul „éldegélő” baktériumok bejutása a húgycsőbe, majd azon keresztül a húgyhólyagba, súlyosabb esetben a vesékbe. A leggyakoribb kórokozó az emésztésben szükséges, és a végbélnyílás környékén is jelen lévő E.coli, de némely, a hüvely egészséges állapotában jelen lévő, vagy a bőrünkön élő baktérium is képes gyulladást okozni, ha rossz helyre kerül.

Hogyan kerül rossz helyre a baktérium felfázáskor?

A „hogyan” helyett előbb inkább azt tudatosítanám, hogy „könnyen”. Nőknél ennek anatómiai oka van. Pár centis távolságon belül található a végbélnyílás, a hüvelybemenet és a húgycsőnyílás.

A férfiaknál azért ritka ez a betegség (és szinte csak idősebb korban a vizeletürítési panaszok fokozódásával, vagy műteteket követően, a katéterezés szövődményeként jelentkezhet egyáltalán), mert a húgycsőnyílásuk a péniszen, messze a végbéltől helyezkedik el, és maga a húgycső is jóval hosszabb, mint a nőknél.

Nézzük a hogyant!

Ha a húgycsőnyíláshoz baktérium kerül és onnan nem távolítjuk el, akkor az megfelelő életkörülmények között szaporodásnak indul. A nedves, tápanyagokkal teli környezet, melyet nem tisztítanak meg, ideális közeg erre. (Persze ettől még nem történik mindig ilyen, de a lehetőség ilyen körülmények között adott rá, és vannak, akik hajlamosabbak ezekre a fertőzésekre. Náluk rendszeresen visszatérhet a hólyaghurut.)

A kórokozó a húgycsőnyíláshoz kerülhet a szexuális aktus során a végbél vagy a hüvely felől, és helytelen wcpapír-használat közben is, ha a nő nem használ külön wcpapír-darabokat, tehát egyet a nemi szervek és egyet a végbélnyílás megtisztítására, vagy a törlési irány helytelen, mert a végbélnyílás felől húzza a papírt, így a székletet a hüvely és a húgycső felé keni.

A pisilés előtti kézmosás is rendkívül fontos nőknél és férfiaknál is. Bár a nők wc-papírt használnak pisilés utána tisztálkodáshoz, de elég egy rossz mozdulat vagy a papír elszakadása és máris odajuttathatjuk a mosdatlan kezünkkel a kórokozókat, ahová nem kellene. Épp ezért a kislányoknak idejekorán meg kell tanítani a helyes higiénés szokásokat.

A műszálas (vagy túl szoros) alsónemű hordása, a nedvessé vált alsónemű (akár vizes fürdőruha) tartós viselése és a tanga mindennapi hordása is kedvez ennek a folyamatnak – ezekben az esetekben a baktériumok a fehérnemű segítségével kerülnek a húgycsőnyíláshoz.

Felfázás – amikor a „fel” szócskának valódi jelentése van

A hólyaghurut (ez a felfázás igazi neve) úgynevezett felszálló fertőzés, tehát a nyálkahártyával bélelt üreges szervekben a váladékok áramlásával ellentétesen (jelen esetben az alsó húgyutakból a vese felé) haladó fertőzés.

Ezt a felszállást elősegíti például a szexuális aktus is, mégpedig amiatt, hogy a mechanikai hatás felfelé préseli a húgycsőben lévő baktériumokat, illetve az ilyenkor kialakuló alhasi vérbőség is a kórokozók szaporodását segíti. A probléma megelőzésében segíthet, ha a nő a szexuális együttlét után pisilni megy – így tulajdonképpen fizikailag kimossa a húgycsőben esetleg megjelent kórokozókat.

A baktériumok szaporodását sajnos elősegíti az is, ha a nő visszatartja a vizeletét, mivel a pangó vizeletben a kórokozók felszaporodhatnak. Ha valaki tehát hajlamos hólyaghurutra, akkor erre is figyeljen oda, mint ahogy a bőséges (legalább napi 2-3 literes) folyadékfogyasztásra is – mely szintén óvó hatású.

A megelőzés része a vizelet PH-értékének csökkentése is: ebben a C-vitamin lehet a segítségünkre. Szintén a vizelet összetételét, ezáltal a baktériumoknak kedvezőtlenebb környezet megteremtését segíti elő a tőzegáfonya és néhány gyógynövény. A betegségre hajlamos nők akár rendszeresen is szedhetnek vagy fogyaszthatnak a húgyutak egészségét védő termékeket, élelmiszereket.

Tünetek, mely felfázásra, hólyaghurutra utalhatnak

Aki már átélte egyszer, az általában felismeri az érzést, bár néha elbizonytalanító lehet a tünetek enyhe volta, esetleg átmeneti megszűnése. Felfázásra utal, ha

vizeletürítéskor fájdalom, égető vagy szúró érzés jelentkezik,

– az átlagosnál gyakrabban (akár pár percenként) lép fel a vizelési inger,

– vizelési ingernél csupán pár csepp vizelet ürül,

– vizelési inger marad a hólyag kiürítése után is,

– a vizelet sötétebb, zavaros, esetleg kellemetlen szagú,

– alhasi fájdalom jelentkezik,

– nemi aktus közben kellemetlen érzés jelentkezik a húgyhólyagnál,

– súlyosabb esetben a vizelet véres lesz,

– rossz közérzet, hidegrázás, hőemelkedés, láz alakul ki,

– vesetáji érzékenység vagy fájdalom tapasztalható.

Utóbbi esetben komoly a baj: a véres vizelet azt jelzi, hogy a fertőzés hatására a hólyag nyálkahártyája felmaródott, ott viszont még könnyebben kárt tudnak okozni a baktériumok és a fertőzés tovább terjedhet a vesék irányába is!

Felfázás kezelése házilag és orvosi segítséggel

Ahogy mondtam: aki már átélte egyszer, az felismeri az érzést és időben képes reagálni a tünetekre. A reagálás alatt több mindent kell érteni.

Egyrészt fokozni kell a folyadékbevitelt, hogy a hólyagot gyakran kelljen üríteni, így a kórokozók a vizelettel állandóan távoznak a szervezetből, nem képesek nagyobb számban elszaporodni (ami veszélyeztetné a veséket is). Másrészt érdemes bevetni a hólyag védelmére a C-vitamint és a tőzegáfonyát, valamint más gyógynövényeket (orvosi medveszőlőből, csalánból vagy kamillából készített tea), esetleg más, vény nélkül kapható termékeket. Ha az enyhe tünetek ezek hatására a tünetek egy-két nap alatt múlnak el vagy hétvége előtt állunk, akkor mindenképp konzultáljunk orvossal, akárcsak telefonon is, mert nem szabad ellátatlanul maradni fájdalommal, lázzal, egyre súlyosbodó fertőzéssel – ez ugyanis kórházi kezelést igénylő állapotot, és akár maradandó károkat is okozhat! A felfázás szövődményeként esetleg kialakuló vesemedence-gyulladás rendkívül súlyos dolog!

Én például (az orvosom egyetértésével) mindig tartok itthon a felfázás kezelésére szolgáló, egyadagos antibiotikumot – ha elfogy, akkor megkérem a háziorvost, hogy írjon fel újra, így nem maradok gyógyszer nélkül, ha ellátási időn kívül kell reagálnom a betegségre.

Mindenképp elrontottunk valamit, ha felfázásunk lesz?

Talán igen, talán nem. Egyrészt a betegséget előidéző kórokozók mindannyiunk testében és testfelszínén jelen vannak, mégsem mindenki lesz beteg. Egyéni érzékenység, sőt a megfigyelések szerint örökletes hajlam is közrejátszhat abban, hogy vannak nők, akik életükben sokszor esnek át felfázáson, mások pedig egyáltalán nem (ez nagyon ritka) vagy alig-alig.

Bár a megfelelő higiénés előírások betartása kétségkívül rendkívül fontos, de az igényes, magukat tisztán tartó nők sem kapnak automatikusan felmentést a fertőzés alól, sőt a szakemberek szerint a túlzott higiénia (az erősebb hatású, illatosított termékekkel történő, esetleg túlzásba vitt mosakodás) is hajlamosító tényező lehet, mivel felborítja a természetes védőflórát.

Ugyanígy megfigyelhető, hogy azokban az időszakokban, amikor vagy a nagy meleg, esetleg télen a több réteg ruha miatt rosszabb a szellőzés, vagy sportolás miatt tartósan nedves marad a fehérnemű, akkor gyakrabban alakul ki a betegség.

Az aktív szexuális élet is növeli a kialakulás kockázatát, mint ahogyan a menopauza időszakában jelentkező hormonális átalakulások is, melyek szintén kedveznek a betegségnek.

Ugyanígy hajlamosító tényező lehet a túlzott, állandósult stressz is, mely az immunrendszer állapotára van kedvezőtlen hatással.

Kéky Kira

Előző cikkVan beleszólásunk – az életmód és az egészség kapcsolata
Következő cikkJön az enyhébb idő és jönnek a kullancsok is