Bár a vacogás vagy a latyak sokunk számára nem a legnépszerűbbek, mégis izgalommal tudjuk várni ezt a néhány hidegebb hónapot is az év végén. A kedvenc téli elfoglaltságaink lebegnek a szemeink előtt, amelyekre ha időt szánunk, magunkat kényeztethetjük igazán.

Unatkozás helyett

Nem is gondolnánk, mennyi elfoglaltságot találhatunk magunknak a friss levegőn, ha a hőmérséklet nem megy 20 C fok fölé. Nem kell egész nap a lakásban ülnünk, ha csak a hideg tartana vissza, hiszen a megfelelő ruházattal számtalan foglalatosság vár ránk a szabadban.

 • Séta a természetben. Ilyenkor a táj, a növények más arcukat mutatják, ismerjük meg! A csizmánk alatt ropogó jég, a napfényben megcsillanó dér a fűszálakon, a zúzmarától fehér fák, mind a mi csodálatunkért versengenek.
 • Túra fagyosan. Ha túrázni indulnánk, olvassuk el figyelmesen az útvonalak leírását, és vessük össze az időjárásjelentéssel! Ugyanis például a meredek útszakaszok meleg, száraz időben nem jelentenek abból a szempontból kockázatot, mint a csapadékos, esetleg fagyos időszakban. A sárban vagy a jégen elcsúszhatunk, és a sérülésveszély nő. Legyen rajtunk a terepviszonyoknak megfelelő bakancs, a zsebünkben lapuljon egy pár kesztyű és a sapkát se felejtsük otthon!
 • Sport. A testmozgás elengedhetetlen ebben az évszakban is, és a hideg, friss levegő jól esik a szervezetünknek is. Persze, egy ideig. A kinti mozgást fokozatosan kezdjük el, ne egyből akarjuk lefutni a 10 km-es távunkat, és lehetőség szerint kerítsünk funkcionális téli öltözetet. Noha emlékszem, hogy 20 évvel ezelőtt még nem is hallottam ezt a szót, és csak egyszerűen, rétegesen öltözve róttam a köröket a városligeti koripályán. Néhány óra, és a combomban egész jó kis izomláz jelentkezett másnap. Ha felmegyünk a hegyekbe, választhatjuk a síelést, snowboardozást is, de egy jó szánkózás is meghozza a kellő téli hangulatot. Utána elő a kulaccsal és benne a meleg teával.
 • Fotózás. A fehérbe öltöző természet, a ködös messzeség, és a kipirult arcunk is egyedi fotótémákat kínálnak a gépünknek. A tükröződés, a tó párája, az éles fények adhatják meg azt a pluszt, amelyet nyáron nem csíphettünk el a kameránkkal.
 • Hóember, hógolyó. Nem hagyhatom ki, mert gyerekkoromban nagy örömet jelentettek, és alig vártuk, hogy a hótaposónkban kimehessünk a domboldalba a többiekkel játszani, azonban kis hazánkban az elmúlt néhány évben a hóesés, és a megmaradó hótakaró egyre ritkább. De amint van alkalom, ragadjuk meg, ki tudja, mennyi lesz még!
 • Jeges tavak. A jeges téli vizeink különleges hangulatukkal kápráztatnak el minket. A befagyott Balaton, a Duna és a Tisza jégtáblái egyre ritkábbak, azonban olyan látványt nyújtanak, amelyet időről időre érdemes megtekinteni saját szemünkkel, és megtartani az emlékezetünkben.

A négy fal között

A kifejezetten latyakos, saras, vagy csapadékos időben előfordul, hogy nem jön meg a kedvünk a kimozduláshoz. Kényelmesen, az otthon melegében is kitalálhatunk magunknak bármit, amelynek éppen elérkezett az ideje.

 • Olvasás, filmnézés a kanapén. Megengedhetjük magunknak nyáron is, de akkor hív a természet. A kinti 5 C fok viszont jóváhagyja a komfortos, takarós délutánt vagy egész hétvégét is. Lehet egy régen várt mozifilm a tévében, vagy egy sorozat egész évada, lelkiismeretfurdalás nélkül vethetjük bele magunkat a történetbe, amelyből utána kvízjátékot is nyerhetnénk.
 • Forró csoki, tea. Az ünnepi időszak alatt egy kis kalóriatöbbletünk adódhat, ezért csak óvatosan a forró csoki mennyiségével! De annyi féle ízben és sűrűségben készíthetjük már el, hogy a tél kihagyhatatlan italává vált. Ha nem vágyunk elveszni a kalóriák között, egy kellemes tea is meghozza a kívánt hatást. Ráadásul a gyógynövényekből készített teákkal az egészségünknek is kedvezünk.
 • Kézimunka. Kötés, horgolás, barkácsolás, vagy egyéb azok közül, amelyekre egész évben csak kevés időt szánunk. Mindegy, hogy már rutinosan kötünk sálat vagy szögelünk össze egy polcrendszert, vagy most tanulunk alkotni a varrógépen, esetleg az első képünket festjük, az agyunk kreatív üzemmódba kapcsol, és sajátosan, de pihenőn vagyunk.
 • Sütés-főzés. Itt az ideje, hogy elmélyedjünk a konyhaművészetben! Alkothatunk szakácskönyvből vagy blogról, a friss ötletek színesítik az egyébként szokványos menüsorunkat.
 • Jóga, meditáció. A lakáson kívülről is csak kevés zaj szűrődik be, a hűvös idő beköszöntével egyre többen húzódnak be otthonukba. A csend remek alkalmat teremt a jógára, meditációra, hogy meghallhassuk a saját hangunkat. Tapasztaljuk ki, mi az ellazulás leghatékonyabb módja számunkra, hogy biztonsággal gondolhassunk rá és alkalmazhassuk, amikor a dolgos hétköznapokban szükségét érezzük.

Wágner Rózsa

Előző cikkLassú üzemmód – csak nyugodtan!
Következő cikkÚjra a mozgás fedélzetén!