Naptej, napszemüveg, napernyő… A régóta várt jó időt és a nyári meleget élvezzük, de muszáj valamennyire védekeznünk is ellene. Mi lehet az, amit könnyen magunkkal vihetünk és, ha felvesszük, kisebb eséllyel kapunk napszúrást? A sapka mellett természetesen a kalap!

A kalapok különféle formái már régóta nagy népszerűségnek örvendenek a nők és a férfiak körében egyaránt. Esztétikai értékük mellett nagy praktikummal is bírnak; ez utóbbira az elmúlt nyarak alkalmával sokan rájöttünk. Vannak olyan események, amelyeken elvárás az elegáns kalap viselése – például néhány lovas rendezvényen. Esküvőkön vagy hivatalos megjelenésnél is szívesen nyúlnak ehhez a klasszikus darabhoz a nők. Férfiak inkább hétköznapokon, népi viseletekhez vagy néhány szabadtéri sporthoz veszik fel előszeretettel. Milyen trendje van ma a kalapoknak?

Míg a klasszikus, elegáns régi darabok főleg nemezből, gyapjúból, bőrből vagy nyúlszőrből készültek, ma már a nyári változatok szalmából, vászonból vagy rafiából vannak. Ha szívesen hordanánk idén nyáron egy trendi kalapot, sokféle lehetőség közül választhatunk.

Többször visszajöttek a divatba a széles karimájú, nagy női darabok. Ezek elegánssá, nőiessé és feltűnővé tudják tenni a viselőjüket. A jó összhatás érdekében érdemes hozzájuk igazítani a szettünk többi részét is, hiszen egy ilyen kalap erőteljesen meghatározó tud lenni. Élénk színekben, szalag- vagy virágdíszítéssel, passzoló napszemüveggel tovább növelhető a hatás. Talán ezt csak nyaraláskor vállaljuk be; szerencsére vannak jóval visszafogottabb társai is.

A Fedora típusú kalap az egyik olyan klasszikus, ami már évtizedek óta divatban van. Ezt a fajtát szívesen hordják a férfiak, és több híres film főszereplője is ilyenben játszik. Praktikus, sokféle anyagból készül, és nem utolsó sorban jól néz ki. Szalmából vagy rafiából készült változata az egyik legjobb hétköznapi nyári kalapnak számít. Sok férfi választ ilyet a nagy melegben sildes sapka helyett. A női Fedora kalapok szép színben vagy virágmintás szalaggal bájossá tehetnek egy könnyű kánikularuhát is. Nem beszélve arról, hogy egy több órás szabadban tartózkodás során mekkora szolgálatot tehet a viselőjének. A napszúrás elleni védelem mellett a karimája valamennyire a szemet is óvja a nagy fénytől.

A vintage stílusú kalapok közül számos nagyon szépen tud mutatni egy esküvőn vagy színházban is. Választhatunk kézzel készült minőségi darabot, mely akár több évtizeden keresztül is el tud kísérni minket, akár egy mutatós, szépen kidolgozott ékszer. Ha egy eseményre ilyet választunk, győződjünk meg arról, hogy elég jól rögzítettük-e a hajunkhoz. Ihletnek nyúljunk vissza a régi filmekhez, fotókhoz, akár festményekhez.

Nemcsak a régebbi trendirányzatokhoz lehet fordulni egy-egy divat kialakításakor; számos hétköznapi élethelyzet képes megihletni a tervezőket. Így például vannak katonai hangulatú, régi sofőr típusú vagy lovagló sapkára emlékeztető kalapok is. Több szabadtéri sportnak megvan a saját fejfedő típusa, melyek szépen lassan beszivárogtak a hétköznapi viseletek közé is; gondoljunk csak a golf sapkára. De egy életstílus is ihletője lehet egy kalapnak: western- és gengszter kalapok, tengerészsapkák. Akármelyik fajtát is választjuk idén nyáron, vegyük figyelembe a saját adottságainkat is, hiszen itt is igaz, hogy különböző fazonok különböző alkatokhoz állnak jól.

PM

Előző cikk10 + 1 tipp a jó nyári közérzet ellen :)
Következő cikkVálaszd idén a sátorozást!