Ha nyaralni megyünk, sokféle szálláslehetőségben gondolkodhatunk. Vajon az ára a legmeghatározóbb, vagy a kényelem, esetleg a plusz élmény, amit nyújtani tud? Nyilván megvan a maga előnye a szállodának, a panziónak, az airbnb-nek és a többi helynek is. De milyen élményekkel tudja gazdagítani az utazást, ha például egy kempingben szállunk meg?

Sokszor a fiatalok vagy a természetkedvelők részesítik előnyben a szabadban sátorozást. Kíván néhány kompromisszumot a résztvevőktől, viszont cserébe sok mindent tud nyújtani, így érdemes megfontolnia másoknak is. Egyre több fürdő, üdülőhely és turistaközpont kínál kempingezési lehetőséget, hiszen a családok, párok és baráti társaságok is szívesen választják. Ha jól felkészülünk, akkor egy pozitív és maradandó élménnyel tudja gazdagítani a nyaralást, hiszen már a szállás önmagában egy izgalmas program lesz. Miért mondhatjuk ezt?

Aki aludt már a szabadban, biztosan érezte a különbséget a szobai levegő és a kinti éjszakai illatok között. Olyan, mintha együtt aludnánk el a természettel, hiszen minden apró kis változást azonnal észreveszünk. Például naplemente után már mi is pihenni kívánkozunk, míg otthon ilyenkor egy villanyfelkapcsolással könnyedén meghosszabbítottuk a napot akár több órával is. Ha megmozdul egy levél a szellőtől, ha megreccsen egy ág a mókustól, ha ciripel a tücsök vagy zeng a kabóca, az mind közvetlen mellettünk történik, és mi is részesei vagyunk. Az esti csillagnézések, sütögetések is a sátorozás elengedhetetlen kiegészítői. Ezek a természetközeli élmények éppen a ritkaságuk miatt különleges élményt nyújtanak a hétköznapok után. Remekül társítható még a sátorozáshoz egy kis horgászat vagy szabad vízben fürdés; sok kemping együtt nyújtja ezeket a lehetőségeket. De ahhoz, hogy tényleg felüdítő és pihentető legyen a kempingezés, kicsit jobban fel kell készülni, mint egy beltéri szálláshoz.

Az egyik legmeghatározóbb kellék természetesen a sátor. Érdemes olyat választani, aminek a vízállósága magas, mert egy beázás kellemetlen tud lenni. Ennek érdekében választhatunk kétrétegűt, vagy bevethetünk egy plusz vízálló ponyvát is a sátor fölé kifeszítve. Néhány helyen a nagyobb sátorhoz több helypénzt kell fizetni, így például, ha ketten megyünk, lehet hogy felesleges egy négyszemélyes sátrat vásárolnunk. Persze vegyük figyelembe a kényelmet és a matrac méretét is. Mielőtt felállítjuk, a sátor alá a nedvesség és a kopás ellen érdemes egy ponyvát leteríteni, ami egy bizonyos szinten szigetelésnek is beillik. Fordítsunk gondot a megfelelő matrac kiválasztására is; valaki a felfújhatókat, valaki az összegöngyölíthetőket vagy összecsukhatókat részesíti előnyben. Hálózsák vagy takaró is kelleni fog, hiszen a nyári esték is lehetnek hűvösek. Ez a kiinduló csomag, de a kempingezés természetéből adódóan megkíván még néhány felszerelést, amit nem lenne jó otthon hagyni.

Mivel a sátorozás során sokszor nem a megszokott módon főzünk, mosogatunk és tisztálkodunk, vigyünk magunkkal néhány nagyobb strapabíró edényt vagy lavórt is. Törülköző, váltó- és meleg ruha, mini kiszerelésű tisztálkodási szerek, elsősegélycsomag is legyen nálunk. Érdemes több lámpát is beszerezni, és megfelelően felkészülni a szúnyogok és kullancsok ellen. Multi szerszám vagy bicska és pár méter erős kötél vagy spárga is nagy szolgálatot tehet ebben. Amit még vigyünk magunkkal: gyufa, egyszerű főző eszközök és edények, társasjátékok, szemeteszsák, hűtőtáska, száraz élelmiszer, esőkabát, kés, kulacs, wc papír. Mivel ilyenkor a természet „befogad” minket, mi is vigyázzunk rá, és ne szemeteljünk, valamint ne bántsuk a környék élővilágát. Ha ezekre odafigyelünk, jól fogjuk magunkat érezni egy egyszerű sátorban is!

PM

Előző cikkFel a kalappal!
Következő cikkNyaralunk? Akkor tutira beteg lesz a család!