Szeretnél magadnak egy saját hajót? Esetleg egy repülőgépet? Mi lenne, ha te magad építhetnéd meg álmaid házát? Ha belefogsz a modell- vagy makett építésbe, megvalósíthatod még az olyan nagyratörő vágyakat is, mint amiket fentebb felsoroltunk – persze csak kicsiben.

Az egyre hosszabbra nyúló, hűvös estéken kincset ér minden hasznos ötlet, amivel az időt tartalmasan és szórakoztatóan lehet eltölteni otthon. A modell- és makett építés is egy ilyen hobbi. Gyerekek, fiatalok és felnőttek is szívesen töltenek több órát egy-egy részletesebb darab megépítésével. Népszerűek a járművek modelljei és makettjei: különféle típusú repülők, vonatok, hajók, autók, motorok vagy űrhajók. Persze sokféle más témában is lehet alkotni, például építhetünk ember figurákat vagy állatokat is. Sokféle film vagy mese is szolgál témául.

Van valami különbség a makett és a modell között? Igen, van. Míg a modell elsősorban egy jármű működő, de kicsinyített mása, addig a makett inkább csak egy szintén kicsinytett, de nem működő másolat, például épületé. A jármű modellek nagy előnye, hogy általában egy távirányítóval mozgathatóak. Így nemcsak a megépítésük szerez örömet, de később élőben ki is lehet próbálni a működésüket. Mára mindkét dolog nagy hobbivá nőtte ki magát a szakértők körében.

Bármelyiket választjuk is, a megépítés sok türelmet és időt igényel. Lehet otthon elkészített alkatrészekkel vagy boltban megvásárolt, előre gyártott darabokkal dolgozni. Mikor készen van, akár komolyabb versenyekre is be lehet nevezni vele. Itt különféle szempontokat vizsgálnak: például valahol azt nézik, hogy az elkészült modell minél jobban hasonlítson az eredeti járműre. Más versenyeken a teljesítmény, a gyorsaság, vagy például a repülési időtartam a mérvadó. A funkciók mellett a méretek között is nagy a szórás: a pár grammos modellektől kiindulva épülnek több mint húsz kilós működő darabok is.

Miért jó hobbi a modellépítés? Megtanít türelemre és kitartásra, valamint jót tesz a finommotorikai készségeknek. Bepillantást nyerhetünk egy-egy jármű belsejébe, és jobban megérthetjük a működését. Bár általában a férfiakat vonzza ez a téma, sok nő szívesen foglalkozik ilyesmivel. Ha meg tudunk építeni az elejétől a végig egy működő modellt, akkor biztosan sokat tanulunk fizikáról, elektronikáról, a tervezés fontosságáról. Emellett átélhetjük azt az örömet, amit a két kezünkkel alkotott tárgy adhat. Az ilyen élmények jó tesznek a gyerekek fejlődésének is.

A makettezés egy kicsit más terület. Bár itt is apró alkatrészekből kell építkezni, és sok hasonló dolog megépíthető, mint a modelleknél, a cél inkább itt maga az építés folyamata, vagy a valóság kicsinyített bemutatása. A modelleknél sokszor készülnek képzelet alapján is alkotások. Természetesen ebben az ágban is rendeznek színvonalas versenyeket.

A makett építésénél a készítő sokszor a folyamat elejétől maga alkot meg minden részletet. Persze itt is lehet előre gyártott alkatrészekből építkezni. Itt szerelés helyett inkább csiszolni, festeni, ragasztani kell többet – mindezt nagyon aprólékosan. A járművek, figurák mellett akár épületeket, komplett településeket is lehet makettezni. Ennek a szemléltető erejét sokszor ki is használja az építőipar az előzetes tervezésnél. Vannak, akik a klasszikus megoldások helyett saját anyagokat fejlesztenek ki. Dekoratőrök vagy női makettezők pedig élethű szobabelsőket, esetleg fotóháttereket építenek meg. Egy ilyen hobbi a maga aprólékos részleteivel biztosan kikapcsol a hétköznapi rohanás közben.

PM

Előző cikkA városi vagy a vidéki élet az egészségesebb?
Következő cikkWestern stílus a ruhatáradban