A floráriumok olyan picurka kertek, ahol a növények elszigetelve is jól érzik magukat. Egy egészen apró darabkája a természetnek üvegbe zárva, ami él és virul.

Üvegbe zárt kis világ

Mintha egy apró, de komplett erdő lenne a polcunkon a maga saját kis életével. A floráriumok sajátos élete lenyűgöző és gyönyörű. Üvegfal mögött csodálhatunk meg olyan ökoszisztémát, ami képes fenntartani önmagát hosszú távon, miközben gyönyörködtet is. Aki szeretne a környezetébe egy kis életet vinni, de fél az állattartással való felelősségtől, a virágokat pedig mindig elfelejti locsolni, annak megfelelő választás lehet egy palackkert. Ajándékba is jó ötlet, hiszen egy nagyobb virágcsokor árából már vehetünk floráriumot is, ami nem fog elhervadni pár nap vagy hét után, mint a vágott virág. Ha valaki odafigyel pár apróságra, akkor ez különleges növényi terrárium évekig és éke lehet a lakásnak.

Csodás gondoskodás a természettől

A teljesen zárt floráriumok sokszor lenyűgöznek minket, hiszen látszólag minden utánpótlás nélkül élnek a növények egy kis helyen. Ez részben igaz is, utánpótlás valóban nem érkezik a külvilágból, de a vízről és a tápanyagokról való gondoskodás így sem marad el. Aki elkészíti a palackkertet, az gondosan állítja össze a növények, élőlények és termőrétegek kombinációját, innentől pedig a természet megoldja a körforgásokat, ahogyan a vadonban is. Léteznek nyitott verziók, ahol később is lehetőség van utólagos beavatkozásra, például öntözésre vagy igazításra.

Egyszerűen mindenhol jól mutat!

Egyre szélesebb a tábora a palackkertek szerelmeseinek. Trendet teremtett magának a kertészkedés ezen különleges formája. Kevés hely, időhiány, kert nélküli lakás, laikus növénytartó – ez mind nem jelent akadályt. Ezen előnyök mellett a palackkertek remekül mutatnak a modern lakásokban és irodákban, tárgyalókban. Egészen mini floráriumuk is léteznek, amik akkorák, mint egy medál a nyakláncon. Nehéz elképzelni, de egy pár centis kis üvegcsében is utat tör magának az élet. Például a moha hosszú ideig jól érzi magát egy ilyen kis helyen is, sokáig gyönyörködtetve gazdáját. Vannak jóval nagyobbak is méretes üvegekben, ahol sok növényfaj él békés együttműködésben. Lehet gyönyörű formatervezett, vagy akár újrahasznosított üvegben is nevelni apró kertünket. Vásárolhatunk készen floráriumot, de készíthetünk saját magunk is.

Kertészkedés egy tálcányi helyen

Részletes cikkeket találunk a témában, amik segítenek felkészülten nekilátni az ültetésnek. Sőt léteznek florárium készítő workshopok is, ahol hozzáértő szakemberek osztják meg velünk a tapasztalatikat. Ha otthon szeretnénk kipróbálni a palackkert telepítést, érdemes kicsiben kezdeni. Tökéletesen megfelel erre a célra egy bébiételes vagy lekváros kis csavaros tetejű üveg. Ha igazán profik szeretnénk lenni, akkor külön erre a célra létrehozott webshopokban szerezhetjük be a hozzávalókat. Szükség lesz kavicsokra, speciális földkeverékre és persze a főszereplőkre, a növényekre. Vannak olyan növények, amik kifejezetten odavannak a védett életterekért, és kedvelik a páradús környezetet. Moha és különféle páfrányok például gyakori lakói a floráriumoknak. Ha szűkebb szájú üveget szeretnénk megtölteni élettel, akkor készítsünk elő csipeszt vagy kis ecsetet is. Amikor összeállítottuk a saját kis erdőnket, akkor finoman adagoljunk hozzá egy kevés vizet például egy pipettával. Az összeállításnál kell nagyon gondosnak lenni, hogy később a rendszer fenn tudja tartani önmagát. Gondoskodni kell a víz megfelelő körforgásáról, az elhalt levelek lebontásáról. Nem szabad tűző napnak kitenni, sem közvetlenül az ablakba tenni az esetleges hőingadozás miatt. A led világítást meghálálják. Ez egy érzékeny kis ökoszisztéma, amivel nagyon finoman kell bánni. Például vigyázni kell a túlöntözéssel, mert utólag már nem igazán korrigálható. A növénykék egészségét is figyelemmel kell kísérni, ha zárt üvegben vannak, akkor is tartsuk szemmel őket. Ha szükséges, akkor be is avatkozhatunk, például ha penészesedést látunk.

GB

Előző cikkÉlénk és friss színek nyárra
Következő cikkÍgy lesz adat a vérből – mindent elárul egy kémcsőnyi vér