Minden tájnak megvan a maga szépsége és eredetisége, ami szerethetővé teszi az ott élők vagy az odalátogatók szemében. De az a hely, ahol két különböző típusú vidék felváltja egymást, általában még különlegesebb adottságokkal bír. Ez igaz Tokaj esetében is, hiszen több ilyen „találkozási pont” mellett fekszik. Egyrészt kiemelkedik a Kelet-Alföld síkjából, és innen veszi kezdetét a Zempléni-hegység vonulata, másrészt itt ömlik a Bodrog a Tiszába. Milyen szépségeket nyújt nekünk ez a különleges fekvésű város?

Az itteni kincsek közül nem minden tárul fel azonnal a látogatók szeme előtt. Vannak persze szembeötlő különlegességei, amik mellett, ha akarnánk, sem tudnánk szó és csodálat nélkül elmenni. A Tokaji Aszú híre például országokat járt be a történelem folyamán, és meghódította több király asztalát. Ma is kitartó népszerűségét és értékét mutatja, hogy a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék felkerült az UNESCO Világörökségi listájára. Az itteni különleges természeti adottságok, a helyiek ismerete és folytonos minőségre törekvése is kellett ehhez a máig méltó hír elnyeréséhez. De az aszún kívül más nívós borokkal is találkozhatunk Tokajban, amiket szerte a városban megkóstolhatunk. Ilyen például a Tokaji Hárslevelű vagy a Tokaji Furmint. A szőlő és bor fontos szerepe a Kopasz-hegy szőlőtábláitól kezdve a város sok pincéjéig szinte mindenhol fellelhető. De mi van Tokajban a borospoháron túl?

Gyönyörű óvárosa és történelmi épületei miatt érdemes egy városnéző sétát beiktatnunk. Hangulatos kis utcácskái, pincéi, éttermei és boltocskái miatt valóban kedvelt turista célpont. Templomokat, Világörökségi Bormúzeumot, kilátót, kastélyt és egy TV-tornyot is felkereshetünk. Kulturális programjai a közeli településekről rendszeresen vonzzák a látogatókat, de sokan jönnek hazánk távolabbi pontjairól és más szomszédos országokból is. A Tokaji Fesztiválkatlan például különleges hangulatú szabadtéri színpaddal és rendezvényhelyszínnel rendelkezik, ahol változatos programokat és szórákozási lehetőséget találunk.

Egyik nagy vonzereje a városnak a már fent is említett különleges fekvésének köszönhető. Ha naplemente idején érkezünk a városba, a fény játékát a Kopasz-hegyi szőlőtáblákon nem egykönnyen fogjuk elfelejteni. Különböző ösvényeken fel is kapaszkodhatunk a híres tőkék közé. Az elénk táruló, messze elnyúló látvány és a hegy élővilága miatt érdemes egy délutánt erre szánnunk. A környék sokféle túrázási lehetőséget kínál.

A Tisza és a Bodrog összeölelkezése fölött van egy híd, amely rengeteg nézelődőt vonz. A folyók megnyugtató hangja, az őket körülvevő növények és a sokféle madár a bátrabbakat vízi túrára is csábítja. Ezt megtehetjük sétahajóval, kenuval vagy kajakkal. A Tokaj-Bodrogzug részt évente többször is elönti a víz, különleges élőlényeknek adva ezzel otthont. Így talán meg sem lepődünk, hogy ez a csodálatos hely természetvédelmi területnek minősül, ahová csak engedéllyel léphetünk, evezhetünk be.

A környéken még számos látnivaló akad. Például huszonöt kilométerre található Tolcsva és annak kéktetős kastélya, kicsit távolabb pedig a híres sárospataki Rákóczi-vár. Tokajhoz jóval közelebb egy újabb természeti kincsre bukkanhatunk: egy különleges színű tóra. A Tarcali bányató türkizkék vizét nagyrészt források táplálják. Ha van kapacitásunk még egy kastélyra, akkor a tarcali Degenfeld-kastélyt is felkereshetjük.

PM

Előző cikkBőröndből is csinosan
Következő cikkÍgy lehetünk bátrabbak!