Itt a jó idő, egyre több a napos órák száma, és egyre magasabb az UV sugárzás, ezért bőrünk fokozott védelmet igényel. Szervezetünk ugyan melanin (festékanyag) termelésével természetes módon védekezik a napfény ellen, de csak bizonyos mértékig képes megszűrni a káros sugarakat, így megfelelő védekezés nélkül előbb vagy utóbb bőrünk károsodni fog.

Napozás közben a káros UV-A és UV-B sugarak 2 milliméter mélyen hatolnak a bőr hámszövetébe. Az UV-B sugarak elsősorban az eritémák (fájdalmas, bőr alatti csomóképződéssel járó gyulladás) kialakulásáért, míg az UV-A sugárzás a bőr idő előtti öregedéséért, a ráncokért és foltosodásért tehető felelőssé. A napozás okozta károsodás mértéke függ a bőrtípustól, a napozás időpontjától és időtartamától, valamint a védekezéshez használt készítmény hatékonyságától is. Enyhébb esetben csak bőrpír jelentkezik, súlyosabb esetben leégés és hámlás, a legsúlyosabb esetben pedig kinövések jelenhetnek meg a bőrön, amelyek közül a legveszélyesebb a melanóma, azaz a rosszindulatú bőrrák.

Segít a megfelelő napvédő termék kiválasztásában az SPF faktor (Sun Protector Factor), amit az UV-B elleni védelemre vonatkozóan tüntetnek fel a készítményeken. Az SPF megmutatja, hogy mennyi ideig tartózkodhatunk biztonsággal a napon a termék használata mellett. Pl. egy 15-ös faktorú krémmel 150 percet, ha napvédő készítmény nélkül 10 perc alatt égünk le. Az UV-A védelem nincs számszerűen feltüntetve, de egy körben feltüntetett UV-A felirat harmad akkora védelmet jelöl, mint az UV-B faktorszáma. A napozás káros hatásinak elkerülésében segítségünkre lehet az UV-index, ami azt mutatja meg, mennyi időt tölthetünk biztonságosan a napon a legveszélyesebb időszakban, 11 és 15 óra között. 3 alatti UV-indexnél normál bőrtípus és felnőttek esetén nincs szükség óvintézkedésre, 3-5 közötti értéknál 35-40 percet napozhatunk. 5 és 7 közötti index esetén már használjunk fényvédő terméket és 30 percnél több időt ne töltsünk napon, 8 felett pedig – ha tehetjük – kerüljük a közvetlen napsütést. Bőrünk meghálálja a gondos ápolást, és ha megfelelően védjük, nem kell tartanunk a napsugárzás káros hatásaitól.

Előző cikkJúlius elsején az egészségügyben dolgozókat ünnepeljük
Következő cikkMégsem az ülés öl meg minket?