A kihívások az élethez tartoznak. Unalmas is lenne nélkülük, de sok ember számára ezek valódi küzdelmet jelentenek. Hogyan lehet több bátorságunk, ha szükségünk van rá?

A bátorság valamit megtenni, miközben félünk tőle, ugyanakkor a belső vészcsengők kikapcsolása, hogy kiléphessünk a komfortzónánkból. Nem, ez nem ugyanaz, mint amikor lustaságból nem mozdulunk és megyünk távolabb a kanapétól, bár kényelem szempontjából hasonló. A lustaságnál a fizikai kényelmünk győzedelmeskedik, míg a bátorságnál a lelki erőnk veszi át az uralmat.

Optimizmus

Ismerjük az érzést, amikor az előttünk álló feladat ismeretében egyből a legrosszabb jut eszünkbe. Ez nehezíti, hogy belekezdjünk a feladat elvégzésébe, és a negatív gondolatok miatt nem az eredményességre, hanem a hibákra koncentráljunk, ezért az eredmény is elmaradhat. Tehát ha bevillan a negatív kép, hessegessük el!

Forgatókönyv

Még mielőtt bármit is tennénk, játsszuk le a képzeletünkben, milyen lenne, ha…

1. Negatív: A feladatunk teljesítéséhez problémák sorát kellene megoldanunk. Kivel milyen konfliktusba kerülnénk, és hogyan oldanánk fel a helyzetet, hogy továbbléphessünk?

2. Pozitív: A kitűzött cél eléréséhez optimistán állunk, lendületesen indulunk és érezzük, hogy semmi nem állíthat meg az utunkon. A körülöttünk lévők támogatnak, és hasznos tanácsokkal látnak el minket, tapasztalataikat osztják meg velünk, amelyekből tanulhatunk. Kik és mit mondanának nekünk?

3. Középút: Mit érzünk reálisnak? Ami nem a legrosszabb, de nem is a legsimább utat jelenti, azonban elérhetjük a célunkat. 

A lényeg, hogy lássuk, mely veszélyek leselkedhetnek ránk a kihívás teljesítése közben, és készüljünk fel a megoldásokra. Viszont lebegjen a szemünk előtt a pozitív kép, amikor eredményesek vagyunk.

Kis lépések

A változásokba apránként érdemes belekezdeni, ha kevesebb az önbizalmunk vagy a bátorság épp nem lakik nálunk. A kisebb eredmények olyan sikerélményt és ezáltal erőt is adnak nekünk, hogy a következő lépést sokkal könnyebben tesszük meg.

Gyűjtsük a sikerélményeinket tudatosan, hogy ezeket bármikor felidézhessük és újabb erőt meríthessünk belőlük. Felírhatjuk kis cetlikre és egy befőttes üvegbe dobálva mindig láthatjuk, mennyi feladatot teljesítettünk már a saját erőnkből, a bátorságunknak köszönhetően. Egyszerűen juttassuk eszünkbe magunknak, milyen érzés volt a korábbi eredmény ünneplése, mennyire voltunk büszkék és elégedettek?

Önbizalom

Vegyük sorra, melyek az erősségeink, a gyengeségeink és milyen rejtett tartalékaink lehetnek. Írjuk fel egy papírra! Legyünk tisztában a gyenge pontjainkkal, hogy javíthassunk rajtuk, vagy kezelni tudjuk őket szükség esetén. Ez a listaírás önbizalomnövelő. Látni fogjuk, hogy mennyi pozitív tulajdonságunk van általánosan, és hogy ezek közül milyen sok segíthet minket az aktuális kihívás során. Ilyenkor a figyelem az erősségekre és a lehetőségekre terelődik, és új lendületet érezhetünk magunkban bármilyen feladat teljesítéséhez.

Az önbizalmunkat erősíthetjük olyan korábbi szituációk felidézésével is, amelyekre visszanézve tudjuk, hogy másként kellett volna reagálnunk. Akkor a félelem eluralkodott rajtunk, így például nem mondtuk meg a véleményünket a beszélgető partnerünknek. Képzeljük el, milyen érzés lett volna, ha mégis megosztjuk vele ellentétes álláspontunkat? Találjunk erre a helyzetre egy szimbólumot, amely a következő alkalommal felidézve bátorságot adhat nekünk azzal, hogy eszünkbe juttatja a már elképzelt, magabiztos énünket.

Hallgass a szívedre!

A Te életed, azt kell tenned, amit igazán szeretnél! Nagyszerű eszköz, ha a kívánságainkat kis cetlire írjuk fel és azt a hűtőszekrényre, az íróasztalra is kitesszük, hogy minél többször lássuk. Ha a táskánkban is magunkkal hordunk egy másolatot, nem feledkezhetünk meg róla. Csak úgy tudjuk előkészíteni a kezdő lépéseinket, ha nem tévesztjük szem elől a célt.

Lehet példaképünk az életben, de saját magunk korábbi sikerei is erőt adhatnak. Figyelmen kívül kell hagyni azokat, akik a környezetünkben valamilyen indokkal hátráltatnának az utunkon. Csak jusson eszünkbe, ők hol tartanak, és milyen szándék vezérelheti őket velünk kapcsolatban vagy fordított helyzetben vajon mennyire érdekelné őket a mi véleményünk.

A kurázsi nem azt jelenti, hogy nincsenek félelmeink, hanem azt, hogy a félelmeink ellenére megtesszük, amit szeretnénk. Van bátorságunk, meg tudjuk csinálni!

WR

Előző cikkEgy korty Tokaj
Következő cikkÉgető vizes kérdés